Путин: Атаката срещу руския Су-24 е удар в гърба (видео, обновена)

su24-a

Снимка: EPA/HABERTURK TV CHANNEL

 

„Руският Су-24 по никакъв начин не е застрашавал Турция, той е извършвал операция за борба с ИДИЛ в Сирия“, заяви руският президент Владимир Путин.

Той коментира инцидента със сваления днес руски самолет на срещата си с йорданския крал Абдула II.

Путин поясни, че руският бомбардировач е действал в планинската част на Северна Латакия, където са съсредоточени бойци, основно излезли от Русия, и в този смисъл става дума за превантивни удари по терористи, които във всеки един момент могат да се завърнат в Русия.

„Русия отдавна е фиксирала доставката на нефт в Турция от райони в Сирия, завладени от терористите, припомни Путин. Атака на турските ВВС срещу руския Су-24 в Сирия ще има сериозни последици за отношенията между Русия и Турция“, заяви руският президент. „Ние, разбира се, внимателно ще анализираме всичко, което се е случило, и днешното трагично събитие ще има сериозни последствия за руско-турските отношения“, – каза той.

Путин подчерта, че Русия винаги е третирала Турция не само като близък съсед, и като приятелска държава. „Не знам кому беше нужно това, което стана днес, но във всеки случай не на нас“, заключи руският лидер.

„Днешната загуба е свързана с удара, който ни нанесоха в гърба съюзниците на терористите. По друг начин не мога да квалифицирам това, което се случи днес“, заяви Путин.

Той уточни, че руският бомбардировач е ударен над територията на Сирия от ракета „въздух-въздух“, изстреляна на от турски изтребител F-16, когато се е намирал на 6000 метра височина и на разстояние 1 километър от турската граница.

Путин посочи, че искането на Турция за извънредна среща на НАТО във връзка с инцидента прилича на опит да постави Алианса в служба на Ислямска държава.

Припомняме, че днес по-рано Турция потвърди свалянето на руски СУ-24, изпълняващ полет в близост до турско-сирийската граница.

В изявление на Генералния щаб на Турция се казва, че самолетът е бил предупреждаван 10 пъти за нарушаване на турското въздушно пространство, преди съпровождащите го два изтребителя F-16 да открият огън.

Малко по-рано изтече видеозапис от мястото на падането на руския самолет на сирийска територия. Това е област в района на град Къзълдаг, където живеят сирийски тюркмени и вървят боеве между опозиционери и сили на Сирийската национална армия.

ТАСС съобщава, че двамата пилоти са успели да катапултират. Появиха се сведения, че единият пилот е загинал, а другият е бил заловен от местните жители на провинция Хатай – присъединена през 1939 г. към Турция, която и до днес Сирия не признава за турска  територия.

Според руското министерство на отбраната Су-24 се е намирал на 6 000 метра височина и е изпълнявал полета си изключително над територията на Сирия, което можело да се установи с обективни средства за контрол.

Турция спешно e поискала консултации с НАТО и ООН по повод инцидента.

Източници от Кремъл съобщиха, че президентът Путин ще излезе с изявление по случая.

Все пак Русия не бърза с реакциите по повод сваления СУ-24.

По информация на Интерфакс Кремъл отрече съобщенията, че президентът Владимир Путин събира на извънредно заседание Съвета за сигурност във връзка с катастрофата на Су-24 в Сирия. „Турски медии едва ли знаят кога и по какви причини Путин събира на извънредно заседание на Съвета за сигурност “ – заяви прессекретарят на президента Дмитрий Песков, в отговор на въпрос на журналисти.

„Досега знаем със сигурност, че самолетът е бил в сирийското въздушно пространство над територията на Сирия В изявлението на Министерството на отбраната се използва думата „предполагаемо“- каза Песков в отговор на въпрос дали Москва ще прибегне до Член 51 от Устава на ООН, който предвижда правото на държавите на самоотбрана. „Преди да се появи точна информация, да се отговори на този въпрос, е невъзможно“ – каза говорителят на руския президент. (Първоначалните предположения на руското министерство на отбраната бяха, че самолетът се е разбил в в резултат на обстрел от земята.)

Той отказа да говори за влошаване на отношенията между Русия и Турция, докато ситуацията с падането на самолета не се изясни напълно.

Междувременно чешкият президент Милош Земан осъди действията на Турция във връзка със сваления руски самолет. „Понякога се изразяват съмнения, че Турция неформално си взаимодейства с „Ислямска държава „. Изхождайки от това, че руските ВКС се борят с „Ислямска държава“, то, разбира се, атаката е изключително радикална мярка. Това само ще утежни обстановката „, заяви държвният глава на Чехия, цитиран от ТАСС.

Северноатлантическият съвет ще проведе в Брюксел консултации относно инцидента с руския Су-24 в Сирия, съобщиха от централата на НАТО. На срещата, която започва в 18:00 часа българско време, Турция ще информира съюзниците си за ситуацията, съобщи пресслужбата на НАТО. Срещата ще се проведена ниво посланици, очаква се след това алиансът да направи изявление.

 

Модернизираният фронтови бомбардировач СУ-24М е основната ударна сила на руските авиогрупи , които извършват удари над позиции на „Ислямска държава“ в Сирия.

Очаквайте подробности./ Memoria de futuro

Източник: ТАСС

 

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни