Трябва да решим проблема с границите си много бързо

Kaloyan-Metodiev-July-2015

Блиц коментар на д-р Калоян Методиев (с Христина Христова)

– Г-н Методиев, тези дни „долетяха“ два напълно разнопосочни сигнали от най-високите нива на американския военен и политически елит. Първо, самият президент Барак Обама изказа мнение от Манила, че смята Русия за “конструктивен партньор“, визирайки участието на Москва в преговорите във Виена за прекратяване на Сирийската криза. Разговорът между Путин и Обама на четири очи в Анталия на срещата на Г-20 също вдъхна надежди в тази посока. В същото време в Берлин, на конференция по сигурността, помощник държавният секретар Виктория Нюланд заяви, че „Румъния и България ще бъдат следващите жертви на Кремъл, след балтийските държави и Полша“. И добави: „САЩ, както и НАТО, ще ги подкрепим. Нашето военно присъствие в морето, по суша и във въздуха над Полша, Румъния, България и балтийските държави трябва да бъде силно послание, че те са защитени“. Какъв е Вашият коментар на тези сигнали, с оглед на новата ситуация след събитията в Париж?

– Обществата и на Запад, и на Изток, искат спокойствие. Ислямският тероризъм и радикализъм потопи цели три континента в нестабилност. Обстановката е много изнервена. Сигналите от Вашингтон наистина изглеждат разнопосочни. Понякога, това, което мислят президентите, но не го казват, се изразява публично от други хора, в случая заместник-министър Нюланд. При тази ситуацията да търсиш конфронтация с руснаците ми се вижда неразумно. И то при положение, че собственият ти военен съюз е в криза. Турция изнася нестабилност за Гърция. Гърция дестабилизира цяла Европа. Това не са съюзнически отношения.

– В същото време президентът на Франция Франсоа Оланд заяви, че за да бъде победена “Ислямска държава”, трябва да бъде създадена широка коалиция с участието и на Русия. В-к Монд цитира Оланд: “Следващия вторник заминавам за Вашингтон, а в четвъртък за Москва, за да обсъдя с Барак Обама и Владимир Путин координирането на усилията ни, за да работим заедно за постигането на тази цел”. Можем ли според Вас да се надяваме на един по-разумен и обединен отпор в Европа и света срещу „Ислямска държава“?

– И можем, и трябва да се надяваме. Оланд е един от големите виновници за кашата, която наблюдаваме в Сирия. Той няма друг избор, освен да подкрепи военната операция срещу Ислямска държава. Руснаците са водещият фактор в тамошния конфликт, така че разумното е да се присъедини към техните усилия. Това, обаче, все още не означава коалиция. Оланд не е де Гол. Проблемът на французите не е „Ислямска държава“, а вътрешното положение в страната им. Франция вече навлезе в период на трайна нестабилност, несигурност и лоши перспективи.

– Разнопосочни са сигналите, които идват и от родния управленски елит. Премиерът Борисов заяви наскоро, че няма да влезе в ролята на ястреб по отношение на политиката спрямо Русия, докато президентът Плевнелиев скандализира общественото мнение за пореден път с агресивните си изказвания пред „Индипендънт“. Какво всъщност се случва и каква е Вашата прогноза за геополитическата ориентация на България в сегашната сложна международна ситуация?

– Правителството се лута. Борисов се опитва се лавира, за да оцелее. Мисля, че всичко за поведението на Плевнелиев като президент вече беше казано. Не съм сигурен, че разбира правилно контекста на вътрешната и външна политика. Дори тези, които го подкрепят, вероятно вече си дават сметка, че няма да им е особено полезен.

– Ще пуснат ли Гърция и Македония бежанците към България, каквито очаквания има вече? Ще ни се размине ли?

– Има само един начин да ни се размине – да решим проблема с границите си много бързо. Тоест да си върнем контрола върху граничната бразда. Както виждате потоците не секват. С тази конюнктура в Западна Европа няма и изгледи това да стане. Това, че имаме споразумение за екстрадиция с Гърция, не означава нищо. При тежки кризи споразуменията стават хвърчащи листа. Не мога да разбера докога правителството ще продължава да неглижира темата. Хората, които си шият устните пред камерите на македоно-гръцката граница, ме изпълват с мрачни предчувствия. Хората, които умишлено не взимат решение да ги спират, също. Коректност, солидарност и предвидимост в региона няма.

 

Още от автора: Калоян Методиев

Калоян Методиев

д-р Калоян Методиев е завършил Политология в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира външна политика и национална сигурност. Доктор по политически науки. Университетски преподавател.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни