Китай: няма да прекратим строежите на островите в Южнокитайско море

kitai-obama

Президентът на САЩ Барак Обама върви зад министър-председателя на Китай Ли Кеянг преди да си направят снимка на 27-та конференция на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Куала Лумпур, Малайзия. 22-ри ноември, 2015. REUTERS/JORGE SILVA

 

В неделя Китай заяви, че ще продължи да изгражда военни и граждански обекти върху изкуствено построените си острови в спорното Южнокитайско море. САЩ изпита реакцията на Китай, като изпрати военни кораби в околните води.

„Строенето и поддръжката на необходими военни обекти е нужно за националната сигурност на Китай, както и за защитата на тези острови и рифове“, каза на пресконференция в Куала Лумпур заместник-министърът на външните работи на Китай Лю Женмин.

Китай планира „да разшири и подобри“ гражданските обекти на островите, „за да обслужва по-добре търговските кораби и рибарите, да помага на изпаднали в беда плавателни съдове и да предоставя повече обществени услуги“, каза Лю, добавяйки, че Китай отхвърля теорията, според която военизира Южнокитайско море. Той заяви, че Китай изгражда предимно граждански обекти.

Изявленията на Лю на годишната конференция на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), която тази година се състоя в Куала Лумпур, бяха едни от най-твърдите коментари на Китай относно Южнокитайско море.

„Вашингтон изпитваше Пекин със своите патрули в стратегическия плавателен канал, настоявайки за „свобода на корабоплаването“, каза Лю.

Китай, който предявява претенции за почти цялото богато на енергия Южнокитайско море, превръща рифове в изкуствени острови (в архипелага Спратли) и строи летища и други обекти на някои от тях. Това подбуди притеснения във Вашингтон и Югоизточна Азия, че Пекин се опитва да военизира своите претенции за Южнокитайско море.

По-рано този месец американски бомбардировачи В-52 прелетяха над някои от островите, сигнализирайки решителността на Вашингтон да оспори претенциите на Пекин. В края на октомври USS Lassen, ескадрен миноносец с управляемо ракетно оръжие, плава във водите около един от островите.

„Този път, по един особено показен начин, САЩ изпрати военни кораби на дванадесет морски мили от китайските острови и рифове“, заяви Лю. „Това премина границите на свободата на корабоплаване. Това е политическа провокация, чиято цел е да се тества отговора на Китай.“

В събота Обама призова държавите да спрат да строят изкуствени острови и да военизират претенциите си и допълни, че САЩ ще продължи да отстоява своите права за свободно корабоплаване в морето.

Виетнам, Филипините, Малайзия, Тайван и Бруней също имат териториални претенции за Южнокитайско море./ Memoria de futuro

Източник: Ройтерс

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни