Напрежението и обидите ескалират в управляващата немска коалиция

German Chancellor Angela Merkel addresses the Christian Social Union (CSU) party congress in Munich, Germany November 20, 2015.         REUTERS/Michaela Rehle

Немският канцлер Ангела Меркел се обръща към партийния конгрес на Християнсоциалния съюз (ХСС) в Мюнхен на 20-ти ноември 2015 г. REUTERS/MICHAELA REHLE

 

Ноа Баркин, Ройтерс

Напрежението в немската коалиция ескалира при отбелязването на десетилетието от идването на Меркел на власт

Партиите в коалиционното правителство на канцлера Ангела Меркел си размениха обиди този уикенд. Причина бе нарастващото разногласие относно бежанската политика на Германия, в резултат на която Меркел изглежда по-уязвима от всякога през последните десет години.

Различията между представителите на оглавения от нея Християндемократически съюз (ХДС) и централно-левите социалдемократи (СДП) за привилегиите на бежанците подтикна лидерите на коалиционните партии да отменят планираната за понеделник специална среща на кабинета, на която те се надяваха да приемат мерки за ускоряване на обработката на лицата, търсещи убежище.

Най-големият сблъсък беше в самите консервативни редици на Меркел, когато представители на ХДС започнаха да осъждат своята посестрима, Баварската партия, за това, че е унизила канцлера на конгреса в Мюнхен в петък вечер.

Докато Меркел стоеше до Хорст Зеехофер, лидер на баварския Християнсоциален съюз (ХСС), той открито започна да я критикува за отказа ѝ да наложи формален лимит на броя бежанци, влизащи в Германия. Зееховер беше гръмко подкрепен от членовете на неговата партия, докато Меркел неловко се въртеше на сцената.

Елмар Брок, старши член на ХДС, осъди поведението на Зеехофер като „неучтиво, непристойно и неприемливо“ в интервю пред вестник Тагесшпигел. Други членове на ХДС заявиха, че лидерът на ХСС е нарушил табу за това как двете партии се държат една с друга.

Зеехофер отказа да отстъпи, заявявайки пред немската телевизия N-tv, че не може с чиста съвест да разказва „приказка за хармония и съгласие“, когато основните различия остават неизяснени.

Рейтингът на Меркел се свлече от стабилните 75% през месец април до по-малко от 50%, а подкрепата за коалиционния блок на ХДС и ХСС се стопи от 42% до 37%, с което той все още запазва преднина от над 10% пред следващата политическа сила, СДП.

Задаващи се избори

Съветниците на Меркел заявиха, че за да се предотврати още по-голям спад в подкрепата ѝ, тя трябва да намери начин да ограничи броят на имигрантите, влизащи в Германия, в най-добрия случай преди пролетта, когато на три пъти ще се проведат държавни избори, представляващи сериозна проверка преди следващия федерален вот през 2017 г.

Партийният конгрес на ХДС в началото на декември ще бъде важно мерило за това колко силна е подкрепата на Меркел в нейната собствена партия.

„В ХДС има хора, наистина верни на Меркел, и такива, които са по-тактични“, заяви близък на канцлера служител пред Ройтерс с условието да остане анонимен. „ХДС не е партия, която изхвърля лидерите си. Но ще видите промяна, ако хората разберат, че Меркел е по-скоро бреме, отколкото бонус за тях.“

Според данни на полицията през последните седмици около 7000 имигранта пристигат в Германия всеки ден, като голямото мнозинство от тях влизат в Бавария през австрийската граница. Само през тази година се очаква общият им брой да достигне един милион.

Меркел отхвърли призивите на ХСС и на членове на собствената ѝ партия да наложи таван върху броя бежанци, който Германия ще приеме, под претекст, че би било невъзможно това да се приложи в действие.

За да намали потока, тя се надява, че Турция ще се съгласи да задържи повече бежанци в замяна на финансова подкрепа от Европейския съюз. Тя също настоява да бъдат разположени така наречените „горещи точки“ по външните граници на Европа, както и за по-бърза обработка на документите на имигрантите в Германия, така че тези, на които бъде отказано убежище, да бъдат отстранявани по-бързо.

Съпротивата на СДП спрямо нейните вътрешнополитически планове, както и отказът на Европа (най-вече на източноевропейските държави) да приеме бежанските квоти, сеят съмнения за успеха на нейната стратегия.

„До преди няколко месеца повечето германци възприемаха Меркел като рационална и надеждна защитничка на много удобното немско статукво, която не взима излишни рискове“, написа в неделна уводна статия Франкфуртер Алгемайне Цайтунг. „Днес дори в собствената ѝ партия може да бъде чут рефренът: вече не я признаваме.“

Превод: Момчил Вачев / Memoria de futuro

 Източник: Ройтерс

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни