„Десен сектор” спря тока на Крим?

krim.jpg

Крим потъна в мрак малко след след полунощ на 22 ноември. Всички населени места на полуострова останаха без електричество, което постъпва от територията на Украйна по четири трасета. Информацията беше потвърдена от директора на „Крименерго“ Виктор Плакида и от украинската „Херсоненерго“. По-рано беше съобщено, че в района на украинската Херсонска област са взривени и прекъснати последните два далекопровода, по които се извършваше доставката на ток за Крим. В петък, 20 ноември, неизвестни лица взривиха опорите на другите два далекопровода. Мястото на произшествието беше „взето под охрана” от т.нар. „гражданска блокада” на Крим, съставена от активисти на движението „Автомайдан“, доброволческия батальон „Айдар” и бойци на Десен сектор, които възпрепятстваха работата на ремонтните бригади. В отговор бяха изпратени специални части. При стълкновенията няколко активисти получиха наранявания, а един милиционер беше ранен с нож при опит да му бъде отнето оръжието.

Видеото вижте ТУК

При обичаен режим на работа Крим обезпечава 30 на сто необходимата електроенергия от собствени източници и 70 процента – с внос от Украйна. В момента при потребности от 1200 мегавата, републиката разполага с едва 600 и тече мобилизация на всички източници. Тази сутрин в по-големите градове захранването е било възстановено, но е въведен режим на електро- и водоподаването до възстановянането на щетите по електропреносната мрежа. Всички стратегически и социалнозначими обекти са включени към електрозахранването. Детските градини в Севастопол са затворени, спрени са тролейбусите, а трите части на града ще получават ток последователно за по 3 часа.

Повредата на далекопроводите, в резултат на което Крим се оказа откъснат от украинската електропреносна мрежа, е било съгласувано с Киев, смята премиерът на Крим Сергей Аксьонов. Прокуратурата в Крим вече е повдигнала обвинение за причинени щети на Република Крим срещу неизвестен извършител.

Русия ще бъде готова да захранва директно Крим с електричество не по-рано от 1 януари 2016 година, съобщи за Интерфакс руският енергиен министър Александър Новак. Тогава ще бъде пуснат в експлоатация енергомост от Краснодар до полуострова, минаващ по дъното на Керченския пролив.

Във връзка с извънредната ситуация, понеделник, 23 ноември, е обявен за неработен ден в Крим и Севастопол. Заместник-генералният директор на „Укренерго” Юрий Касич съобщи, че ремонтът на разрушените далекопроводи в Херсонска област ще отнеме три или четири дни, при условие, че ремонтните групи получат достъп до тях.

*По материали от руския печат – Цеца Христова / Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни