В Брюксел въведоха най-високото ниво на терористична заплаха, метрото е затворено

brussel_metro

Най-високото – четвърто ниво на терористична заплаха, е обявено в белгийската столица, метрото е затворено, отменени са всички публични събития.

Това съобщи в събота кметът на Брюксел Иван Майер. Нивото е въведено по препоръка на Центъра за анализ на заплахите /основният орган за борба с тероризма в Белгия/.

От съображения за сигурност метрото ще бъде затворено до неделя. Майер съобщи също, че за събота, 21 ноемри, в столицата са анулирани всички публични събития на открито. От своя страна, Брюкселската транспортна компания STIB потвърди, че всички метростанции ще бъдат затворени през деня. Освен това са възможни нарушения в графика на трамваите, които се движат по маршрути, минаващи под земята.

По информация на федералната полиция в Белгия, в цялата страна, с изключение на столицата, нивото на терористична заплаха остава предпоследното – трето. Правоприлагащите органи не коментират причините, поради които в Брюксел са въведени такива сериозни мерки за сигурност.

Компанията-оператор на белгийските железопътни линии SNCB съобщи, че подземната железопътна гара „Шуман“, разположена в Евроквартала на белгийската столица, е блокирана заради терористична заплаха. Причината за затварянето е спирането на метрото – жп гарата „Шуман” е проектирана така, че в нея е невъзможно да се попадне, ако метростанцията в съседство затворена. Подземната гарата е в непосредствена близост до основите на централата на Европейската комисия и резиденцията на Европейския съвет.

През последната седмица в Брюксел бяха проведени над 30 антитерористични акции, при които бяха задържани 22 души. 5 от тях са арестувани. Полицията издирва съучастници на извършителите на терористичните атаки в париж от 13 ноември, и в частност Салах Абдеслам, брат на един от атентаторите – Ибрахим Абдеслам. Преди атентатите и двамата са живели в северното предградие на Брюксел Моленбек.

По информация на телевизия ABC News, издирваният терорист се крие в района на Брюксел и е звънял на приятели по Скайп с молба да му помогнат да се върне в Сирия.

Очаквайте подробности

По материала работи Цеца Христова / Memoria de futuro

 

Източник: ТАСС

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни