Журналистка от CNN получавала инструкции от Държавния департамент на САЩ

elis

В САЩ избухна скандал около имейл-кореспонденцията между репортерката на CNN Алис Лабот и служителя на Държавния департамент Филип Рейнс. Стана известно, че постовете в Twitter по темата за нападение срещу посолството на САЩ в Бенгази през януари 2013 са били продиктувани на журналистката от Рейнс, тогавашен говорител на държавния секретар Хилари Клинтън.

Репортерката на американския канал CNN Алис Лабот се оказа в центъра на скандала. От разсекретените електронни писма между журналистката и служител на Държавния департамент на САЩ е видно, че тя е получавала инструкции от него. През януари 2013 Лабот отразявала изслушванията в Сената относно атаката срещу американското посолство в Бенгази. Както става ясно от кореспонденцията, репортерката е координирала своите съобщения вTwitter с Филип Рейнс, тогавашен помощник-заместник държавен секретар.

WASHINGTON, DC - MAY 19: Philippe I. Reines with United States Secretary of State Hillary Clinton as she arrives to be interviewed by Katie Couric in Washington, D.C. on May 19, 2011.  Philippe I. Reines - joined the State Department as a Senior Advisor to United States Secretary of State Hillary Clinton when she was sworn into office in January 2009, and was later promoted to the position of Deputy Assistant Secretary of State. In June 2009, National Journal featured Reines in its Decision Makers issues, an overview of "Key Players in the Obama Administration." In its Dec 2009 profile of Hillary Clinton, Vogue magazine described him as Clinton's "Michael Clayton-esque image man and fixer." In March 2010, The Washington Post's WhoRunsGov included him in its Power 25: Press series, and in July 2010, Politico included Reines in their 50 Politicos to Watch list, categorizing him as a "Fixer." (Photo by Marvin Joseph/The Washington Post)В едно от писмата си Рейнс предлага на Лабот идея за туит. Тя обещава да се свърже с него по-късно и няколко минути по-късно пише, че всичко е готово. Имайки предвид, че вече е публикувала туит с цитат от изказването на Хилъри Клинтън в хода на изслушваето за инцидента в Бенгази. Бидейки тогава  държавен секретар, тя заявава пред заседателите, че се опитва да бъде открита с тях и че е можела да не се яви на предишните 18 изслушвания, като засекрети всичко по случая и се оттегли. Но това не било в неин стил.

hilari

В горещия стол: Клинтън беше призован да даде показания за атентатите в Бенгази пред комисията по външни отношения на Сената на 23 януари 2013 г.

След няколко часа Лабот и Рейнс се свързали отново. Този път репортерката поискала да препотвърди информацията, че настоящият сенатор Ранд Пол не е присъствал на някои от заседанията, за да отхвърли по-късно острите му критиките към Хилари Клинтън, като посочи, че той не е бил на всички изслушвания.

tuitПо повод скандала журналистът Крис Хеджис коментира за RT, че за медиите е изключително важно да имат достъп и диалог с представители на политическия елит и че за това са готови да жертват много. „Между политиците и журналистите – без значение дали това е The New York Times, CNN или друга медия – обикновено доста бързо се установяват „кръвосмесителни връзки”, казва Хеджис. ”В края на краищата, журналистите се нуждаят от достъп до политическия елит, за да вършат работата си. И те ще го получат само в случай, че не само ги ласкаят, но и всъщност изпълняват указанията на политиците. Именно това виждаме и в този случай. Сред представителите на медиите има достатъчно от тези, които са готови да играят ролата на придворни пред политиците. Във Вашингтон с това се занимават практически всички журналисти. „

Memoria de futuro

Източник: RT

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни