Путин в сензационно разкритие: ИДИЛ се финансира от 40 държави, вкл. от Г-20

putin-tr

Владимир Путин сенационно обяви пред журналисти непосредствено след срещата на Г-20, че е споделил информация от руското разузнаване със своите колеги от Г20 за финансирането на Ислямска държава: изглежда терористите са финансирани от 40 държави, някои от които са членки на Г20.

„По време на конференцията представих примери, базирани на наша информация, за финансиране от частни лица на различни части на Ислямска държава. Тези пари, както ние установихме, идват от 40 държави и някои от членките на Г20 са сред тях“, каза Путин пред журналистите.

Путин също така говори и за спешната нужда от контрол над незаконната търговия с петрол на Ислямска държава. „Показах на колегите ни снимки, заснети от космоса и от летателни апарати, които ясно демонстрират мащаба на незаконната търговия с нефтени продукти.“, каза той. „Колоната от презареждащи автомобили се простираше десетки километри, така че от височина 4000-5000 метра те продължаваха отвъд хоризонта“, добави Путин, сравнявайки конвоя с тръбопроводните системи за газ и нефт.

Сега не е правилното време да се опитваме да разберем коя държава е повече и коя по-малко ефективна в борбата с Ислямска държава, тъй като в момента е необходимо общо международно усилие срещу терористичната групировка, каза Путин.

g20Той потвърди отново готовността на Русия да подкрепи въоръжената опозиция в Сирия в борбата ѝ срещу Ислямска държава. „Някои въоръжени опозиционни групировки смятат, че е възможно да започнат активни действия срещу Ислямска държава с помощта на Русия. И ние сме готови да предоставим въздушна подкрепа. Ако това се случи, то може да стане добра основа за по-нататъшна работа за разрешаване на политическата ситуация“, каза той. „Наистина се нуждаем от подкрепата на САЩ, европейските народи, Саудитска Арабия, Турция, Иран“, добави президентът.

Путин посочи промяната в становището на Вашингтон относно съдействие с Москва в борбата срещу терористите. „Трябва да насочим усилията си конкретно към предотвратяването на терористични атаки и борбата с тероризма в световен мащаб. Предложихме да съдействаме [на САЩ] в усилията им срещу Ислямска държава. За съжаление, американските ни партньори отказаха. Те просто изпратиха писмена бележка, гласяща „отказваме предложението ви“ каза Путин – „Но животът винаги се развива, при това в много бързи темпове, и често ни дава уроци. И мисля, сега всички осъзнават, че ефективна борба [срещу тероризма] може да бъде проведена единствено съвместно.“

Според Путин на първо място трябва да се реши кои групировки в Сирия могат да бъдат счетени за терористични организации и кои могат да бъдат причислени към въоръжена, но въпреки това легитимна част от сирийската опозиция. „Усилията ни трябва да бъдат концентрирани върху войната с терористични организации.“

Путин също така изказа несъгласието си със западната критика спрямо руските действия в Сирия, където от 30-ти септември Русия провежда мащабна въздушна кампания срещу Ислямска държава и други терористични групировки.

Според Путин на първо място трябва да се реши кои групировки в Сирия могат да бъдат счетени за терористични организации и кои могат да бъдат причислени към въоръжена, но въпреки това легитимна част от сирийската опозиция.

„Усилията ни трябва да бъдат концентрирани върху войната с терористични организации.“

Путин също така изказа несъгласието си със западната критика спрямо руските действия в Сирия, където държавата провежда мащабна въздушна кампания срещу Ислямска държава и други терористични групировки от 30-ти септември насам.

g20-a„Наистина е трудно, когато ни критикуват“, каза той, добавяйки, че Русия многократно е искала от чуждестранните си партньори данни за терористични цели в Сирия.

„Страхуват се да ни дадат информация за териториите, които не трябва да атакуваме, опасявайки се, че ще атакуваме точно там; че ще измамим всички“, каза президентът.

„Очевидно мнението им за нас е базирано на тяхната собствена представа за човешко благоприличие“добави той.

Путин сподели пред медиите, че Русия вече е установила контакт със сирийската опозиция, която е помолила Москва да не провежда въздушни атаки в териториите, които тя контролира.

*Припомняме, че вчера, 15 ноември, лидерите на 20-те най-силни икономики в света се събраха на срещата на върха на Г-20 в Анталия, Турция.

Превод: Момчил Вачев / Memoria de futuro

Източник: RT

Свързана публикация: Путин: Давате ли си сметка какво сътворихте?!

 

 

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Краси каза:

    Охо колко още козове крие Путин в ръкавите си!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни