Бурята е на хоризонта: Нуждае ли се Сорос от революция в Европа?

autor-adriel-kasonta

Държавият суверенитет е пречка за милиардера-глобалист

Преди няколко седмици унгарският премиер Виктор Орбан обвини милиардера-финансист Джордж Сорос в това, че насърчава притока на бежанци към европейския континент от Близкия изток и други региони. Орбан изрази чувствата и настроенията на много европейци и представите им за мястото на Европа в света и за държавния суверенитет. Днес тези хора са притеснени и искат да запазят своята идентичност и благосъстояние.

Според доклада на Международната организация по миграция, тази година на европейския континент са пристигнали 760 979 души. Освен това, по данни на Върховния комисариат по бежанците на ООН, само миналия месец по море в Европа са достигнали 218 394 мигранти и бежанци /за сравнение – през октомври миналата година броят им е бил около 23 хиляди, а за цялата 2014-та година – 219 хиляди/.

Важно е да се гледат не само икономическите, политическите и хуманитарните аспекти на кризата, а да се вгледаме и в европейската душа, за да разберем какво се случва в Европа и в съзнанието на хората.

„Всичко, което се случва пред очите ни, ще има взривоопасни последици за цяла Европа“, написа наскоро Орбан на страниците на Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Отговорът на Европа е лудост. Трябва да признаем, че отговорност за тази ситуация носи Европейският съюз с неговата грешна имиграционна политика.“

Според Орбан онези европейските политици, които „обещаха на имигрантите по-добър живот“ и ги призоваха „да оставят всичко зад себе си и да рискуват живота си,“ са проявили безотговорност. „Ако Европа не се върне към здравия разум, тя ще загуби битката за собствената си съдба.“, написа унгарският премиер.

Активисти от типа на Сорос, чиито организации носят част от вината за призивите към мигрантите да дойдат в Европа, и които убеждават европейците да обявят границите и суверенитета за реликви от миналото, се опитват да ни лишат от изначалното право на суверенитет. Те заклеймяват и позорят хора, като ги обвиняват в отстояване на „демодираната“ християнска идентичност.

„В своя план Орбан третира защитата на държавните граници като цел, а бежанците – като пречка. Нашият план третира защитата на бежанците като цел, а националните граници – като пречка“, написа милиардерът-инвеститор в писмо до Bloomberg News.

Не е изненадващо, че европейските граждани възприемат този вид реторика като атака срещу „традиционния европейски начин на живот“ (по думите на Орбан). Имиграцията винаги е била културен въпрос, а залогът тук е идентичността.

Имигрантската криза в Европа вече нанесе щети, които трудно ще бъдат поправени, защото благодарение на миграционните потоци държавите започнаха да се карат помежду си. Дали това ще доведе до по-големи размествания и катаклизми, предстои да видим, но сме длъжни да следим внимателно обществените нагласи. Френската революция през 1848-ма година не беше голяма изненада за хората, които можеха да виждат какво се случва в дълбините на обществото.

Известният френски философ Алексис дьо Токвил, например, пише в началото на 1848: „Ние спим върху вулкан… Вее вятърът на революцията, а бурята е на хоризонта.“ Изглежда, че днес единствената възможност да се предотврати избухването на европейския национализъм е да настъпим срещу вятъра на промяната, който подкопава нашата Европа.

Превод: Цеца Христова / Memoria de futuro

Източник: Тhe Аmerican Сonservative 

Още от автора: Адриел Касонта

Адриел Касонта

Адриел Касонта е полски журналист, член на редакционната колегия на списание Central European Journal of International and Security Studies, съиздател на Konserwatyzm.pl.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни