Направете го за тях

Щедро предричаният от социологическите агенции триумф на ГЕРБ като първа политическа сила на 4 април и оставането им на власт със съответните патерици, ще бъдат абсолютната еманация на невъзможността на българите да произведат дори елементарен политически смисъл в съвременното си историческо битие. За пореден път ще бъдем обречени от самите нас – като нация и като държава – да останем в блатото на историческото си безвремие.

Вчера едновременно, в последния момент преди деня за размисъл, излязоха две удивително еднакви прогнози, на АФИС и Алфа Рисърч, които предричат сигурна и зашеметяваща преднина на ГЕРБ – 28% подкрепа срещу 20% за втората политическа сила БСП. Това невероятно единомислие до последния процент в навечерието на изборите, съчетано с внушенията за страховит и смъртоносен пик на новозаразените с Ковид, е последният опит на властта да обезкуражи електората, който, воден от апатия и страх, да си остане вкъщи и да не упражни правото си на глас. Защото при ниска избирателна активност победителят безспорно ще е ГЕРБ. В същото време, въпреки ужасяващия пик на новозаразените, мерките от 1 април се разхлабват – абсолютно нелогично и трудно за осмисляне действие на пръв поглед.

Преди ден институтът РЕГО излезе с точно обратната прогноза, която се различава коренно от всички дотук – 28% подкрепа за БСП и малко над 25% за ГЕРБ. В забележка под резултатите от анкетите се отбелязва, че проучването не включва купения и корпоративния вот, нито гласуването в чужбина. И всъщност точно тук е разковничето. Абсолютно всички социологически агенции съвестно отчитат в своите резултати процента на купения вот, защото знаят много добре, че той е неизбежен. И единствено високата избирателна активност може да размени първото и второто място (както се случи на президентските избори през 2016-та), но в условията на всяващата страх и ужас пандемия това граничи с невъзможното.

Коя от тези две противоположни прогнози ще излезе вярна, ще разберем още на 4 април вечерта. Дотогава можем да си направим няколко извода, преди да извършим за пореден път поредната историческа глупост, възпроизвеждайки едно некадърно и корумпирано статукво, което ще досъсипе всичко, което не е успяло да съсипе за 11 години „управление“.

Затова ще ви споделя изводите, които направих за себе си. Признавам ви, че самата аз се чудя как успявам да извадя отново тая съпротива срещу собственото си дълбоко отвращение и искрената непоносимост, които изпитвам до дъното на душата си, когато става въпрос за българския политически и обществен живот. Всъщност, за себе си знам отговора – това е моят натрапчив морален и обществен дълг, от който не мога да се отърва за дълго и който повече ме измъчва, отколкото ми носи удовлетворение. Този дълг не само горчи, но и непрекъснато изисква. И наистина уморява. Защото няма никаква, почти никаква възвращаемост – нито емоционална, нито морална, да не говорим за материална, която по принцип и никога не очаквам. Не знам как е при вас, но аз не можах да вляза в отбора на скептичните циници и да погледна с аристократично презрение на безсмислието, което се лее около мен. Просто знам, че скептичният циник не произвежда смисъл. Имам право да бъда цинична (и нерядко съм), само когато съм дала своята алтернатива в търсенето и намирането на смисъл и посока на общото ни битие. Поне в това съм убедена – общото ни спасение никога не идва от изгубилите смисъла на съвместното ни живеене или от търсещите само лично спасение. То идва чрез тези, които напускат изцяло зоната на вътрешния си комфорт и приемат да бъдат проводници на енергиите, които от своя страна предизвикват движението към трансформация и промяна. Толкова за смисъла и спасението. Да се върна на това, което направих за себе си като изводи и което споделях с вас в последните два месеца. Преди деня за размисъл реших да го обобщя – как и защо виждам нещата по този начин, наблюдавайки очевидностите и анализирайки техния генезис. Така минава през мен сегашното историческо време, формирайки вътрешното ми убеждение. Ще се опитам да съм кратка.

1.Управляват ни престъпници. Безразличието към тяхната мерзост е съучастие, без никакво оправдание.

2. Само вторият може да събори първия. Единствено победа на БСП може да нанесе удар в колелото на 11-годишното историческо безвремие под управлението на ГЕРБ и да насочи общественото движение към нов политически цикъл, към съществено обновление.

3. Много хора (като мен) нямат своята армия, нито пълководците, които да ги представляват в битката за съдбата на България. Това е тъжната, но обективна истина. Умерено консервативните хора у нас (преди се наричахме „десни“) в момента нямат свое политическо представителство. По-крайно десни партии като Възраждане за мен все още имат нужда от постигане на идеологически баланс. Но за тях лошо няма да кажа. Бившата класическа десница, чиито отломки се намират в окаяно насипно състояние в коалиции като „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, се изроди във възможно най-радикалното и прогресистко „ляво“ – съвременният либерален болшевизъм, или либерал-фашизъм, който в реално време и с висока скорост завладява целия свят. Тези коалиции са бг-наместниците на новата лява либерална диктатура, включваща: насилствено налагане на джендър-идеологията и отмяна на биологичния пол; диктат на сексуалните и етническите малцинства над мнозинството, вкл. расизъм срещу белите хора и най-вече срещу белите мъже; краен феминизъм; разрушаване на семейството и традиционните човешки ценности; крайно идеологизиране и дигитализиране на образованието и промиване на детските възприятия и представи за света; зелен фашизъм и разрушаване на индустриите в областта на енергетиката; фалиране на националните държави и икономики и установяване на нов световен ред, управляван от наднационалните капитали и технологичните гиганти; деконструкция на Западната цивилизация и завладяването й от други култури.

4. Тъй като умерено консервативните хора в България нямаме своя политическа „армия“, стратегическият и единствен цивилизационен избор в момента за нас е БСП. Обяснявам веднага защо изборът е цивилизационен. Не става въпрос за БСП на Станишев и цялото либерално котило около него, а за БСП на Корнелия Нинова. Това са две различни ядра и две различни вселени – брюкселската на Станишев и българската на Нинова. БСП в момента е класическа лява партия с консервативна културна идеология и бореща се за водене на ясни политики за социална справедливост – което е истинското призвание на класическото „старомодно“ ляво. БСП се разграничава твърдо от либералните извращения на Западния ляв либерализъм. Недопускането на Истанбулската конвенция в България е само един от примерите за последователната консервативна политика на Нинова, която придвижи партията към Центъра. В този смисъл, цивилизационно БСП стои равно отдалечено от съвременния ляв либерализъм, деконструиращ Западната цивилизация, и от културните анти-герои на идеологическия примитивизъм, представляван у нас от необразовани, некомпетентни тарикати и бай-ганьовци, които с просташкото си дебелоочие и благодарение на нашето мълчаливо съучастие, превзеха и задушиха държавата ни – или това, което беше останало от нея.

5. Ако ГЕРБ и БСП не успеят да съставят правителства, третият мандат отива при новите леви („Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“) и новите културни анти-герои – чалгарите от „Има такъв народ“. Амалгамата от тези две антицивилизационни стихии ще бъде опустошителна. Умореният и късен Борисов ще ни се стори безобиден планински поток в сравнение с пороя, който идва след него. Едните са нарциси, живеещи в своите облачни кули без нация, пол, раса, държава, а другите са клонинг и продължение на примитивите, който ни управлява днес. Този двулик Франкенщайн ще бъде истинската и финална катастрофа за България и за нейния остатъчен суверенитет – държавен, исторически, културен и цивилизационен.

6. Програмата на БСП за първите 100 дни от управлението, включваща основните моменти от цялата им предизборна платформа, е изключително прилична, категорична и ясна. Има конкретен план и визия. Засегнати са всички основни проблемни звена, свързани с управлението на Ковид-кризата и с необходимостта от спешни социални мерки за бедстващите българи и за фалиралия бизнес. Прочетете сами и сравнете с програмата на която и да е друга политическа сила.

7. Отиването до урните не е по-опасно от пазаруването в магазин и аптека, от посещението на банка или друго обществено място. Спазването на дистанция и пропускателният режим в секциите, носенето на лични предпазни средства, като качествени маски и ръкавици, са достатъчни, за да бъде гласуването много по-безопасно от реденето на опашки в хипермаркетите и струпването на хора пред касите.

8. Апатията не води до решение, нито е изход. Тя е оставане в блатото и поредно пропиляване на историческия шанс за трансформация и промяна.

Ще завърша с моя личен призив – надмогнете умората и отвращението си. Разбирам, че е трудно. И аз трябваше да ги надмогвам с усилие за всеки удар по клавиатурата, докато пишех този текст. Но знам, че на много по-достойни българи и човеци им е коствало много, много повече, отколкото на мен да пиша и на вас да прочетете. Коствало им е живота, за да оставят след себе си правото да бъдем свободни.

Зарежете клишетата. Вече не работят. Не дават плод. Мислете извън пристрастията си. Нима не виждате – за тях вие сте овце. Отключват ви и ви заключват както им изнася. Подготвят ви отдалече, за да бъдете отново излъгани и насочвани. Присмиват ви се. Презират ви. За тях вие сте средството те да имат всичко. За тях вие сте овце за доене и стригане. А децата ви – агнета за продан. Нищо повече от това.

Върнете си честта, приятели.

Ако не го дължите на самите вас и ако вече не сте способни да бъдете свободни, всички до един го дължим на децата си и на тяхното бъдеще.

Направете го за тях.

Приятели и читатели на Мемория,
дейността ни се осъществява единствено на доброволен принцип и чрез вашата подкрепа. Ако тази статия и нашият проект са полезни за вас и желаете да поддържаме активна дейност, можете да ни подкрепите чрез формата по-долу или да се свържете с нас на moc.g1710831086bairo1710831086mem@t1710831086catno1710831086c1710831086.

Станете наши приятели във ФЕЙСБУК

Още от автора: Христина Христова

Христина Христова

Христина Христова е завършила НГДЕК „Константин-Кирил Философ“ и Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Специализира Културология и Театрознание. Автор на драматургични и публицистични текстове. Работила е като учител по литература, ръководител на младежко театрално студио, държавен експерт и началник отдел в Министерството на образованието и науката, началник отдел „Култура“ в общинска администрация. Интересите й са в областта на антропологията, геополитиката, религията. Понастоящем ръководи агенция за специални събития и е Главен редактор на „Memoria de futuro – Памет за бъдещето“.

  1. ВАШ РЕДОВЕН ЧИТАТЕЛ каза:

    Г-жо ХРИСТОВА,
    Можете ли да гарантирате с честа и достойнството си, че Корнелия Нинова и екипът й ще управляват по-компетентно и справедливо от Бойко Борисов и неговия екип? Че ще водят по-умела външна политика и ще се справят успешно с вътрешните проблеми? Че няма да присвояват каквото им падне от държавната трапеза и да облагодетелстват своя партиен и приятелски кръг? Че няма да се разочаровате и от тях и да ни призовете скоро да гласуваме за друг?
    Помислете добре преди да отговорите, защото носите отговорност за думите си пред читателите си и пред себе си!

  2. bash_majstora каза:

    До сега щом не си видял разликата между Станишев и Нинова значи нищо не си видял.
    Освен ако не искаш да те управляват олигофрени като Ананиев и Съсела – Барни Ръбъл (на който никой не му помни името но всички му знаят прякора).

  3. Фен Христинов каза:

    Христина, нещата отиват към търсене на поп. Вие като обществена фигура вероятно може да се обърнете официално към Синода и да разчитате, че ще ви приемат сериозно и ще наминират подходящ свещеник.
    Ако поради някаква причина това е неприемливо, може да опитам да разговарям с отец Дионисий. Въпреки някои различия, надявам се да ме изслуша. Много слънце ни е пекло, голям мраз сме студували.
    Службата ще е угнетяваща и е напълно достатъчно да е кратка.
    Кризата и разрухата са в мащаби, които не могат да се „преодолеят“ с някакви избори. Напълно реалистична е хипотезата, че точката на незавръщане е била премината. Иначе приемам тезата Ви, че унинието и отпуснатите ръце не са решение.

  4. Стефанов каза:

    Е, моме, доволна ли си сега? Ще те управлява мутро-чалгар със сатанински татуировки, щото нали, много те отвращавал политическия живот! Бойко бил кофти, имал милиардии чекмедже с банкноти от по 500 евро, които между другото от много години са извадени от употреба, та няма как да си ги набавиш. А честито на теб и всичките кухи лейки, които ни докараха до тази ситуация! Тъпи сте, ама това си заслужавате! И не ми реви за парична подкрепа, ами се хвани да бачкаш нещо с ръцете си!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни