Трите внушения, с които ГЕРБ се опитва да остане на власт

Бойко Борисов и ГЕРБ по време на пресконференцията на 17 юни 2020 г. Снимка: БТА

 

В седмицата преди изборите ГЕРБ залага на три основни внушения, с които успешно (или не толкова) промива мозъците на електората, който трябва по своя воля да ги преизбере отново.

Първото и фундаментално внушение е Апокалипсисът и страхът от смъртта: ние живеем в условията на най-зловещата пандемия в историята на човечеството и сме обречени. Смъртта дебне отвсякъде. Ако отидете да гласувате, вие се навирате директно в устата на звяра. Медиите бълват ужасяващи и страховити заглавия за пик на заразените с коронавирус, за недостигащи легла в болниците, за все повече смъртни случаи, за все повече млади хора, които стават жертва на болестта. Това престъпно медийно безобразие ескалира повече от една година и в момента натискът е съзнателно и финално засилен, за да довърши останалата естествена съпротива в уморените човешки съзнания и да прекърши с последно движение гръбнака на вродената ни воля за живот. Внушава ни се, че в тази апокалиптична ситуация не е време за никакви политически експерименти и всяка промяна би довела до още по-драстично задълбочаване на кризата. И да не забравяме основното послание – гласуването е опасно за вашия живот и ако отидете до урните, вие ще се заразите и ще умрете. Перфектно управление на Страха. Копи-пейст на случващото се по целия свят.

Издъxна интyбиpаната pодилка в Бypгаc – 36-годишната xyдожничка Лора Янева, Кошмарен натиск върху здравната система – болници останаха без легла за Ковид пациенти, Откриха нов щам на коронавируса с двойна мутация, Прегряват телефоните на Спешна помощ в почти цялата страна, Борисов и Щабът очакват пика на третата вълна през тази седмица (29 март – 5 април) или следващата седмица –

това са само малка част от заглавията на обслужващите властта медии, които облъчват 24 часа в денонощието целокупното население. Според мен медийната обработка за всяване на ужас и обреченост с директно разрушаване на психичното здраве на нацията не просто граничи с престъпление, то Е престъпление. И всички съучастници в медийната проституция ще платят висока цена за безчинствата, на които подложиха цялото общество.

Така или иначе в медиите се пропуска основният въпрос – пълният хаос и каскадата от нелогични и противоречиви действия на властта по отношение на здравната криза, като за всички мислещи хора е видимо, че целта е не управление на кризата, а нейното съзнателно предизвикване. Мерките бяха отпуснати предвидливо месец преди изборите, точно когато официалните статистики започнаха да показват ръст на случаите с Ковид. Доколко те са обективни – това не е предмет на анализа тук. Но така или иначе при започнал официален ръст на заразените Борисов реши да даде пълна свобода на населението, след което последва логично официалният пик и повторно стягане на мерките точно преди изборите. Така беше създадена изкуствено ситуация на психоза, тревожност и страх, особено за по-възрастния електорат на най-големия опозиционен играч БСП. Да не говорим за големия брой хора под карантина – те няма да могат да упражнят конституционното си право на глас, защото умишлено никой не го предвиди.

Ниската избирателна активност работи единствено в полза на ГЕРБ. Този е основният залог на разигравания цирк в стил „иде ми, дойде ми“. А обективната истина е очевадна и елементарна за проумяване. Благодарение на тоталната некомпетентност на правителството, България отново е начело в класациите на всички негативни статистики за справяне с кризата, свързани със смъртността, с компенсациите към разорения бизнес и с пълната безизходица на хилядите бедстващи хора, изгубили препитанието си. Истинската катастрофа за България би била не смяната на властта, а преизбирането на това полуграмотно управление, съставено от случайни хора без ценз или професионален авторитет.

На фона на опитите за създаване на психоза и страх от гласуване отговорът е простичък: отиването до урните не е по-опасно от пазаруването в магазин и аптека, от посещението на банка или друго обществено място. Спазването на дистанция и пропускателният режим в секциите, носенето на лични предпазни средства като качествени маски и ръкавици, са достатъчни, за да бъде гласуването много по-безопасно от реденето на опашки в хипермаркетите и струпването на хора пред касите, особено в дните за промоции, когато обеднялото население се стича без никакъв страх към магазините в името на спестяването на няколко лева.

Второто внушение е, че победата на ГЕРБ е сигурна и предопределена, според проучванията на социологическите агенции. Тук искам да ви припомня ситуацията преди и след президентските избори през 2016 г. Никоя агенция не даде прогноза за толкова категорична победа на Румен Радев, даже залагаха на победа на Цецка Цачева, защото никой не очакваше висока избирателна активност, достатъчна да неутрализира платения и корпоративния вот. Днес социологическите агенции демонстрират абсолютна убеденост в победата на ГЕРБ, защото този път не се съмняват в ниската избирателна активност. Доколко това са безпристрастни агенции, е съвсем отделен въпрос. Всички те подготвят почвата за великия триумф на ГЕРБ и неговите нови или стари патерици. И тази прогнозна победа отразява в себе си не реалните нагласи на обществото, а включва задължително процента на купения вот, който е напълно достатъчен да осигури първото място на ГЕРБ при ниска избирателна активност. Реалните нагласи са съвсем други, ако трябва обективно да бъдат измерени.

Решението не е сложно, ако бъде осъзнато от повече хора. 350 хиляди колебаещи се българи трябва да се мотивират и да излязат да гласуват срещу ГЕРБ. Тази цифра е напълно достатъчна, за да неутрализира купения вот. Затова помислете добре, преди за пореден път да останете вкъщи. Внушението, че победата на ГРРБ е сигурна, е само част от инструментариума на обществената манипулация – елементарен похват в науката за управлението на тълпите.

Третото внушение е, че няма никаква алтернатива и всяка опозиция е по-лош вариант дори и от ГЕРБ, с което отново се предизвиква апатия и отказ от гласуване сред колебаещите се. Дори в опозиционен сайт като Гласове наскоро излезе интервю със заместник-министъра на образованието Петър Николов (от квотата на ВМРО) със заглавие „Борисов изглежда прероден. Радев го чака клопка“. Подобни текстове са предназначени за интелигентната и мислещата чат от избирателите. Безспорно интелигентен и образован – един от малкото такива в управлението на ГЕРБ – Николов обяснява аргументирано и с логични разсъждения, че Борисов е абсолютен феномен, който се явява еманация на българския дух и манталитет, на народопсихологията ни, на всичко българско. Затова народът го обича, и тъй като той вече е доста обигран политик, той е най-доброто за България, на фона на никаквата опозиция. Че е еманация, еманация е, това е безспорно, само че не на най-доброто от българския национален характер и дух, а на най-примитивното, най-ниското и нецивилизованото. Последното обаче се подминава в коментара и някак неусетно читателят се поддава на тънката манипулация. Ето, ние сме си такива, казва си четящият, Борисов си ни е по мярка. Това интервю беше поствано и размножавано именно от интелигентни и опозиционно настроени хора, които се хванаха на уловката, поставена да внесе смут в техните колебаещи се и уязвими вътрешни пространства. Естествено, най-умело бяха прецизирани думите към единствения играч, който може да обърне сметките на ГЕРБ и който има пълния потенциал за това – БСП. Между властта и ГЕРБ стои само една политическа сила и това е Столетницата – независимо дали това се харесва или не на всички.

Друг текст с подобни внушения излезе днес в Труд, с автор Борислав Цеков„Слуховете за голяма промяна – силно преувеличени“. Още един текст с изключително фина настройка към опозиционно настроените избиратели, които не могат да открият за себе си алтернатива на ГЕРБ. Отново интелигентно се внушава идеята са предопределеност, и то от обществена личност, която се откроява със своите анти-глобалистки и анти-джендърски убеждения и по този критерий има добър обществен рейтинг. Тук основният удар отново е срещу единствената партия, която може да бъде реална и смислена алтернатива на ГЕРБ – БСП. Само че не БСП на Станишев, а БСП на Корнелия Нинова. Това е тънкият и съществен момент, който застъпниците на ГЕРБ нарочно не забелязват и пропускат, игнорирайки реалните процеси в БСП от 5 години насам. Някак си се забравя, че Нинова елиминира както ултралибералното ядро в столетницата, така и нафталиновите апаратчици от времето и манталитета на Бай Тошо. Да не говорим, че се пропуска и най-обективната оценка въз основа на действията на Нинова –  тя успя да превърне БСП в класическа лява партия, бореща се както за справедливи социални политики (с много силен акцент и разработен план за справяне с Ковид кризата), така и за отстояване на цивилизационните и традиционни устои на нацията. Всичко това г-н Цеков някак пропуска в своя анализ, въпреки че именно БСП изнесе основната битка за отхвърлянето на Истанбулската конвенция – битка, която е твърде, твърде важна за самия г-н Цеков и с която той особено се гордее.

Така или иначе, намираме се в последната отсечка преди изборите и всички ние имаме в себе си по-голяма или по-малка доза отвращение от българското политическо безсмислие. Властта залага и на това и се надява будните хора да са дотолкова отвратени от всичко, че сами и доброволно да му дадат пак властта на тепсия. Просто като си останат вкъщи –

и без да са разбрали, че по този начин събарят последните стени на порутения и разграбен български Дом – домът, от който децата ни избягаха, а всички останали живеем в него с пълно омерзение.

Трансформирайте отвращението си в гняв, а не в апатия.

Можем да пронижем с копието на волята си българското безвремие.

Сложете маските и ръкавиците, ако трябва и скафандри си облечете, но идете и пуснете своя гняв в урната.

Докато завършвах този текст, ми попадна един силен и дълъг пост на Кубрат Пулев от днес. Дори и той го е осъзнал, въпреки че демонстрираше определена симпатия и близост с Борисов, поне пред медиите. Думите на Пулев са добър завършек и повод за действие на 4 април:

„Омръзнаха ни празните ви обещания, двуличието, безпринципните коалиции, задкулисните Ви договорки, долните Ви крадливи и алчни мераци, наглото Ви безочливо поведение. Къде Ви е достойнството бе хора, къде ви е честта, къде са Ви сърцата, къде Ви е любовта към собствения Ви народ?!

Самозабравихте се, изгубихте се.

Толкова сте объркани, че чак болни от алчност. Хронично болни.

Вие се провалихте!

Не се справихте с епидемиологичната криза и допуснахте хаос, паника и всеки да се спасява сам. Имахте предостатъчно време, но вместо да се вслушате в критиките и да се реорганизирате светкавично, Вие измислихте нови пиар сцени и атаки. Така и не успяхте да подобрите живота на вече 6-те млн. българи, а ги оставихте на самотек. Не злоупотребявайте повече с доверието и търпението на достойния български народ!

Колко можете да сте талантливи иначе, как умело се разпореждате с имуществото и парите на българите. Боли ме, като гледам как пенсионерите, които дълги години са работили за България, сега броят дните до следващата пенсия и несправедливо пестят стотинките за хляб, лекарства и да си платят сметките.

Живейте Вие с 300 лева на месец! Живот ли ще е изобщо, или оцеляване…! За тези старини ли работеха толкова години нашите майки и бащи?!?

Уважаеми сънародници,

Вярвам в мъдростта и силата на българския дух! В любовта ви към България!

Бъдете активни и разумни!“

Приятели и читатели на Мемория,
дейността ни се осъществява единствено на доброволен принцип и чрез вашата подкрепа. Ако тази статия и нашият проект са полезни за вас и желаете да поддържаме активна дейност, можете да ни подкрепите чрез формата по-долу или да се свържете с нас на moc.g1710816428bairo1710816428mem@t1710816428catno1710816428c1710816428.

Станете наши приятели във ФЕЙСБУК

Още от автора: Христина Христова

Христина Христова

Христина Христова е завършила НГДЕК „Константин-Кирил Философ“ и Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Специализира Културология и Театрознание. Автор на драматургични и публицистични текстове. Работила е като учител по литература, ръководител на младежко театрално студио, държавен експерт и началник отдел в Министерството на образованието и науката, началник отдел „Култура“ в общинска администрация. Интересите й са в областта на антропологията, геополитиката, религията. Понастоящем ръководи агенция за специални събития и е Главен редактор на „Memoria de futuro – Памет за бъдещето“.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни