Управление на Ковид кризата или съзнателното й предизвикване?

Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев. Снимка: RFE/RL

 

След като на 14 януари президентът Радев услужливо подари на ГЕРБ датата 4 април за предстоящите парламентарни избори, управляващите точно след един месец направиха втората крачка за тяхното спечелване – обявиха, че от 1 март всички ограничителни мерки падат и заведенията отварят, въпреки започналия видим ръст на заразените с Ковид. Никой обаче не зададе на премиера въпроса: защо отваря напълно страната точно когато случаите с Ковид се увеличават и е ясно какво ще последва – скок на заболелите, препълване на болниците и на практика – същото упражнение, което го играхме през ноември миналата година с масовата психоза, умиращите на стълбите на болници, бавещите се с часове линейки, разнасянето на болните из няколко болници поради липса на легла. Медиите говорят само за пандемията и ни съобщават чинно всеки ден все по-големи цифри, а възрастните хора, които са най-застрашени и са голяма част от електората на единствената опозиционна партия, имаща потенциала да събори ГЕРБ – БСП – вече се разколебават дали да гласуват в условията на стряскащите новини от цялата страна. Разбира се, че ниската избирателна активност работи в полза само за властта и това е азбучно положение. Ако изборите бяха насрочени месец, месец и половина по-късно, картинката щеше да е коренно различна. Бързането на Радев и последвалото развързване на пандемията от страна на ГЕРБ бяха перфектната стратегия за запазването на статуквото.

И това хич не прилича на управление на кризата, а на съзнателно й предизвикване.

Карта на разпространение на Ковид в България. Последна актуализация – 24.03.2021

 

Това са фактите и всичко друго е прах в очите. Радев игра фронтално срещу БСП, а само две седмици след това поиска по никое време втори мандат, заобикаляйки столетницата, след което всички дребни и новосъздадени опозиционни партийки вкупом започнаха да смучат от неговия рейтинг в прилив на внезапна обич. Включително и Слави Трифонов, който недвусмислено намекна подкрепата си за Радев преди дни. Всеки се е залепил със сламката си до президентското тяло и смуче ли, смуче рейтинг, надувайки като балон крехката си снага, за да се докопа до заветните 4% и да прескочи бариерата, която ще позволи на политическите джуджета да се превърнат я в златен пръст, я в безценна патерица на разлагащото се и атрофирало туловище на непобедимия ГЕРБ. Този балон обаче ще се спука шумно и бързо, защото във всички възможни конфигурации безизходицата и политическата криза след 4 април са неизбежни.

Корнелия Нинова достойно се дистанцира от тоя цирк.

Според последното проучване на Медиана, проведено между 16 и 23 март, разликата между ГЕРБ и БСП е 150 хил. гласа. С днешна дата ГЕРБ събира 27%, а БСП – 23%. В същото време около 350 хил. души все още не са решили дали да гласуват. Тоест 150 хил. от тези 350 хил. могат да решат изхода от борбата срещу доживотния комфорт на Борисов и изхвърлянето му от властта веднъж завинаги.

Ако разгледате хубаво графиката, ще се убедите, че няма никакъв друг шанс Борисов-4 да не се случи. Представете си утрото на 5 април – как се събуждаме с още повече от същото. ГЕРБ, ВМРО, НФСБ, ВОЛЯ и още някоя патеричка или бастунче при нужда – а кандидатите за тази роля ще са в пълна бойна готовност, бъдете сигурни. Както беше във всички предишни парламентарни и властови конфигурации. Тези, които сега крещят срещу Кръстника, на 5 април ще се редят на опашка да му целуват ръката. Както вече го правиха не веднъж, въпреки късата памет на българско народонаселение.

Аз се питам – не ви ли се повръща от мисълта да видите на 5 април същите хрантутници, подредени и ухилени доволно за снимка?! Не ви ли отвращава мисълта да гледате по телевизора същите полуграмотни и нагли типове, кълнящи се да служат на народа – този народ, който се избива на касите в хипермаркетите за разни безумни промоции на стоки, без да му пука от никакъв Ковид и в името на няколко спестени левчета, но няма да изгуби един час от историческото си безвремие, за да отиде и да гласува против поредното политическото извращение и извращаването на нацията?!

Единствената битка с възможност за ефективен политически обрат в момента е между ГЕРБ и БСП и ако това все още ви звучи като пропаганда, моля погледнете отново графиката по-горе или графиката на която и да е друга социологическа агенция. Да, явно наистина копаем дъното, щом дори умерено консервативни и класически десни хора като мен не виждат абсолютно никаква адекватна алтернатива на своите убеждения и ценности, и за беда нещо много повече – нагло наричащите себе си „десни“ партии на нарцистичния градски хайлайф са най-върлите проводници на извратеното световно „ляво“, което предаде класическите си ценности за социална справедливост и социални политики, като ги подмени с борба за правата на сексуални и расови малцинства и всякакви други малцинства, взимащи застрашителна мощ над традиционното мнозинство. Наричащите себе си „десни“ в България са най-отявлените бесни прогресисти и ултра-либерали, които са готови да продадат буквално и майчиното си мляко, превръщайки с лека ръка собствените си майки в Родител-1. Патриотите да ги коментирам ли въобще? 4 години ядоха с ГЕРБ до пръсване. Партията на Слави Трифонов за мислещите хора е тотален потрес. Борисов на квадрат. Повелителят на чалгата – политик, при това с власт?!

Очевиден факт е, че БСП на Корнелия Нинова в момента е единствената класическа партия, която избра да отстоява нормалното политическо говорене и достиженията на класическото (а не на модерното!) световно „ляво“, заедно с културно-цивилизационните ценности на изгубеното в глобалната неолиберална лудост, побесняло „дясно“.

Наскоро мой приятел написа коментар под мой пост във Фейсбук: „И да си пишем, и да си публикуваме все тая. След 4 април ни очаква още по-голямо отчаяние и безнадеждност. След като и онези снимки и записи не можаха да разбият твърдия му електорат, какво да говорим. Няма спасение, Хриси.“

Ами не, приятелю. Спасението е в самите нас. Намира се на няколкостотин метра от дома на всеки един от нас до най-близкото училище, където е нашата секция за гласуване. Някой друг се радва на твоите мисли – че всичко е ясно и предопределено и че изход няма. Има. Въпреки абсурда, в който живеем, сами можем да сътворим точно след 10 дни истинската Блага вест за всички нормални хора. Да катурнем тоя хитър тарикат, мислещ себе си за доживотен владетел на опростаченото население, и да завъртим колелото към нов политически цикъл.

Защото нищо добро не може да се случи преди падането на партията-държава.

Всичко друго е след.

Достатъчно е ти и още 149 999 българи просто да повярвате в това.

Приятели и читатели на Мемория,
дейността ни се осъществява единствено на доброволен принцип и чрез вашата подкрепа. Ако тази статия и нашият проект са полезни за вас и желаете да поддържаме активна дейност, можете да ни подкрепите чрез формата по-долу или да се свържете с нас на moc.g1721073457bairo1721073457mem@t1721073457catno1721073457c1721073457.

Станете наши приятели във ФЕЙСБУК

Още от автора: Христина Христова

Христина Христова

Христина Христова е завършила НГДЕК „Константин-Кирил Философ“ и Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Специализира Културология и Театрознание. Автор на драматургични и публицистични текстове. Работила е като учител по литература, ръководител на младежко театрално студио, държавен експерт и началник отдел в Министерството на образованието и науката, началник отдел „Култура“ в общинска администрация. Интересите й са в областта на антропологията, геополитиката, религията. Понастоящем ръководи агенция за специални събития и е Главен редактор на „Memoria de futuro – Памет за бъдещето“.

 1. Анели Патева каза:

  Много верни и точни констатации. Дано стигне до умовете на мислещите.

 2. Бранимир Бонев каза:

  Що за логика – като паднел Борисов всичко ще потече по мед и масло, а другарите и другарки -милионерки ще ни водят към светли бъднини!! Това вече го играхме!!!

 3. Фен Христинов каза:

  Естествено, че гепп управлява кризата чрез нейното съзнателно предизвикване и търсене на пик в удобния им момент. Тук сме все „сериозни“ хора :)), нали си нямаме инопланетяни?! Абсолютно същото щеше да се случи и в хипотеза на обявена по-късна дата на изборите. Сега е много удобно някои да се самовеличаят, градейки имидж върху гърба на Президента и коментирайки събитията посфактум (виж също Дачков – за „капана“). Не желая да назидетелствам, но ковид кризата от миналата година в Италия, Ломбардия, Бергамо показа недвусмислено, че месец май не е никакво решение и спасение. Категорично не приемам мнение, че изборът на дата 23. май е бил някакво политически мъдро решение. Смирете се и приглушете егото си! Към онзи момент Радев направи естественото, което беше масово очаквано и искано от две трети от нацията.

  Кризата има медицински дадености, но има и виртуални! В момента гепп насажда умишлено, допълнително и виртуално страх чрез надуване на бройките, но при необходимост може да ги надува и през април, май. Вчера ядосаха Кунчев и той се изпусна в ефир едно към едно. Съседите манипулирали данните чрез умишлено намаляване и криене на случаи. Просто е, играта там е друга – стремежът на техните „елити“ е да докажат добри управленски резултати. У нас приоритетите са коренно различни. Първо: Решава се въпросът за „кожата на едно ченге“ в пожарникарска униформа, по съвместителство управител на кюлчета, чекмеджета, пищаци, тубички ламизил и О, БарТСелона, Второ: решава се съдбата на едни милЬОни и милЯрди. Трето: решава се въпросът за за поминъка и постове на геппаджийския боклук, който е превзел тотално цялата държава. По субективни съображения може да разместите местата на точки 1 и 2.
  Процесите се управляват, включително чрез виртуални послания, при водещ мотив КОРИСТЕН ИНТЕРЕС.

  Христова, разбрахме тезата Ви и лично аз нямам нищо против да я повтаряте многократно, дори ежедневно, доколкото това е политически полезно. Иначе е дотегливо, но сега съм склонен да гледам ангро. Причината е проста – по същество ние сме политически съюзници и (колкото и да е странно) единомишленици, изповядваме очевидно близки вярвания, но защо изваждаме такива биещи се акценти и изводи. Досега мислех, че Ваша силна страна са предимно литепатурата и словото, но се оказа също, че и по аритметика сте изненадващо добра.
  Моля, не го приемайте като акт на преднамереност, заяждане и агресия, но в момента всеки ресурс, всяка най-дребна помощ са добре дошли за да се прогони хидрата. Ако гепп се възпроизведе отново, край на България. Прогонването им не дава гаранции за нищо, рискът си остава голям и наличен, но това е задължителното (но недостатъчно) условие.
  За да се запази поне надеждата!

  В тази връзка – казвам Ви не като критика, а като приятелска подкана да размислите. Не отваряайте ненужни нови и нови фронтове, не номинирайте зорлем нови врагове. Врагът е друг и е много силен. Вие много добре знаете, кой е врагът! Разберете, наистина няма никакво значение, какво Вие ще напишете тук. Има хора, които никога и при никакви обстоятелства няма да пуснат бюлетина за БСП, Но ние (визирам всички противници на гепп) имаме КАТЕГОРИЧЕН ИНТЕРЕС те да отидат и да гласуват за Да, България, вместо да идат за гъби. За да ме разберете човешки и вярно, ще отида до иначе безумна крайност: Ние имаме интерес определени хора да идат и да гласуват за шефа на оркестъра и балета, вместо да си останат в къщи.
  Хора, не се страхувайте, гласуването е в пъти по-безопасно от пазаруването!
  В краен случай носете си торбички за повръщане. Оставете се в ръцете на отвращението, повръщайте обилно, НО ГЛАСУВАЙТЕ!
  Гласувайте умно, антигерб и за партии, които имат реален шанс да минат бариерата!
  Ако оставите гласовете ви да изгорят (гласувате за партия, която не мине 4 %), това на практика ще значи, че при преразпределяне на мандатите, част от гласа ви ще иде за герб.

 4. Пламен Недев каза:

  „;;;президентът Радев услужливо подари на ГЕРБ датата 4 април за предстоящите парламентарни избори…“.
  Защо ли забравяме, че този „подарък“ дойде в момент, когато цялото прогресивно българско човечество скандираше не без основание (по площадите, но май повече в нета) „Оставка ВЕДНАГА!“, „Избори ВЕДНАГА!“?
  И какъв ли щеше да е коментарът на това човечество, ако президент Радев „услужливо бе подартил на Борисов“ още месец – два управление?

 5. Лакотавакан каза:

  Пристига секретарят на Един и му казва:
  – Господин Един, нося Ви две новини, едната лоша, другата добра.
  – Казвай добрата за да си оправя настроението. После лошата…
  – Ами…ние печелим изборите!
  – Ха тъй – казал Един. – Зарадва ме…дай сега лошата…вече нищо не може да ми развали кефа…
  – То… Ами никой не е гласувал за нас…
  Всички знаем тоя виц и…то така и ще стане. Обаче, ами ако… за Един гласуват 28% и … за другите партии, дори разводнени, гласуват, да речем, 12%за една друга партия, 16%за втора, 10% за трета, 6%за четвърта и т.н… и гласувалите са 85% от народа… Един пак ще спечели (нали така е във вица) но неговите благодетели и приятели ще си кажат – опа, нещо върви на зле! Тия, другите, ако се ядосат, бая ще я оплескаме! Спомням си един българин из между другите българи, дето се откроил малко, па рекъл: “ Такава люта рана отворих на поганеца, че никога няма да зарасне!“ И така станало…
  Та ако поне 85% гласуват…май пак рана ще се отваря… Да помислим, а?!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни