Нощта дойде

Нот – богинята на Нощта в скандинавската митология. Художник: Gustavo Rinaldi, 2020

 

Нощта дойде.

Не всички имат очите да я видят и не всички имат очите да виждат в нея. Но тя е тук и тъмният й плащ се спусна над света.

Не можем да спрем Махалото. То следва своя изначален цикличен ритъм и няма да се върне назад, преди да достигне до края на тази посока. Докато не чуем глухия тътен в невидимата стена на изпълнилото се време, изгубеното ще се превръща в спомен и памет, ще остава зад нас и ще ни се струва, че е все по-далече. Колкото и да се блъскаме в нашите вътрешни стени, не можем да спрем това могъщо и вечно движение, не може поотделно да бъде изнесена в умореното съзнание на всеки един от нас тежестта на цялата човешката участ. Целокупното човечество ще осъзнае участта си чрез всеки един от нас. И това не може да се случи преди всички да се наситят на безумието; преди да изтанцуват докрай лудия си танц с бесовете.

Никой не може да знае колко дълго ще продължи това.

Бесовете са развързани и ние сме в глобална война. И този път това не е война за завладяване на територии и народи. Войната е за Човешката душа и за нейните фундаментални, предвечни устои.

Бъдещият заместник-министър на здравеопазването на САЩ Рейчъл Левин, транссексуален експерт по педиатрия и психиатрия. Photo: AFP

 

Днес на императорския трон в разцепената и разлагаща се отвътре Империя ще седне немощен, но „заслужил“ старец, странно напомпан с адреналин и сякаш задвижван от неведоми дистанционни устройства. Бъговете в поведението му и белите петна в паметта му навеждат на странни мисли наблюдаващите този маскарад. Друга една старица, на още по-преклонна възраст, но сдобила се с неизчерпаема енергия и изпаднала в неудържима абстиненция за власт, остава начело на оркестъра под купола на заветния Капитолийски хълм и ще продължава да дирижира кресчендото в големия реванш.

Вашингтон за пореден път е центърът на света и милиарди очи са вперени натам, защото събитията касаят всички и са в планетарен мащаб. Видимо е с просто око, че днес „столицата на световната демокрация“ е окупирана военна територия. Десетки хиляди тежко въоръжени войници, барикади и блокпостове, метални огради с бодлива тел, полицейски час, забрана за свободно движение на хора, военни патрули из целия град – страховит антиутопичен пейзаж, на фона на безпрецедентно синхронно заключване на световното население – само слепец не би видял, че става въпрос за добре организиран глобален преврат.

Photo: Twitter

 

Но по този начин идват на власт тираните – със сила и всяване на страх. И с песните на своите придворни холивудски бардове, които ще сътворят величествен шоу спектакъл, ознаменуващ началото на Новия световен ред. Действие, което беше отложено с цели четири години заради допусната грешка в Системата –  „недоразумението“ Тръмп.

Последният американски президент обаче не просто забави сценария. Той отвори кутията на Пандора и направи невидимото видимо. Дълбоко потискани енергии, блуждаещи несигурно в сумрака на колективното съществуване и обвити в конспиративна мъгла, бяха назовани и извадени наяве. Бяха посочени с пръст недъзите на Системата и бяха назовани по име тези, които я поддържат. Влечугите, обитаващи тъмните води на Дълбоката държава, трябваше да излязат от зоната на своя комфорт и да се отбраняват чрез атака. Така стана възможно хората по целия свят да видят истинските им лица и да се организират в съпротивително движение.

Този процес е необратим.

Само Луд, само Шут можеше да се изправи срещу реалните и недосегаеми владетели на света, които държат в ръцете си живота на милиарди хора по цялата планета – Big Money, Big Tech, Big Pharma… и всичко друго, което е Big. Само по себе си, това безумно и обречено самотно действие на американския президент не можеше да бъде извършено от разумен човек. Подобно на комиксов герой, Тръмп скочи внезапно и неподготвено срещу добре промислената и укрепена конструкция на Системата и си счупи главата в нея. Той претърпя поражение в последната си решителна битка,

но всъщност войната тепърва започва.

„Започнатото от нас движение е само началото“, заяви той в прощалното си обръщение към нацията и към света в последния си ден като президент на Съединените американски щати.

Напоследък си спомням често великите думи на Лудия Макс*: „Знаеш, че надеждата е грешка. Ако не можеш да поправиш счупеното, ще полудееш.“

Лудият Тръмп обаче не може да полудее повече от това. Той вече извърши своя безразсъден акт и отвори огромна дупка в Матрицата. Невидимото стана видимо и така истинската световна война започна.

Тази война ще се води в Съзнанието на всеки един от нас.

Ще бъде война със Страха.

Война на събуждащото се човечество, което заключиха и оковаха.

Ще бъде война на Свободните срещу робите и техните господари.

Ще бъде война на светове.

Но е нужно време. Дотогава ще си говорим дълго помежду си в диплите на Нощта, която настъпи. Ще помним и ще съхраняваме с внимание това, което трябва да бъде опазено, докато времето се изпълни докрай. Точно в днешния миг от движението на историята не можем да спрем Махалото. Бесните още не са се набеснели, те дори обявиха поредния си проект за затъмняване на Слънцето (?!). Като отвързани зверове те ще ни заливат с безумията си в нестихваща градация. На много хора по света все още не им е писнало достатъчно от прекрасния нов свят, който ще става все „по-прекрасен“, нито имат очи да видят опасностите за себе си и за своите деца. Те все още спят щастливо и неразбиращо в своя овчи синдром. Неизбежно днес си спомням и думите на философа Александър Дугин: „Изглежда, човешкият род има намерение да стигне до самия център на нощта, за да достигне нейния край.“

Ще си позволя да завърша това есе с думи, които написах тук преди около шест години. „Нищо не зависи само от нас, защото проблемът е системен, а не единичен. И в самото сърце на империята вече клокочат нови енергии. Може би чудовището трябва да бъде ранено смъртоносно именно там – където се е родило. Може би Нощта ще продължи дълго. Но ние, ние трябва да дадем своя малък дял в големия процес на пробуждането. И когато черупката се пръсне, ние да сме оцелели в недрата, от които ще се роди Бъдещето.“

Глобалният либерален фашизъм настъпва явно и нагло, той вече дори не се крие. Съсипаната западна цивилизация, с чиито ценности съм закърмена и аз самата, навлиза в период на екзистенциално оцеляване в малки общности от съмишленици, в тесен приятелски и семеен кръг, докато социлната тъкан се възстанови от нанесените поражения в дигиталния и реалния концлагер, който обитаваме. А обединяването в големи общности е естествен процес и той ще се случи рано или късно. Дотогава трябва да си говорим, да се поддържаме, да се групираме и да организираме умно своята съпротива. Не бива да се губим един друг.

Когато чуем глухия тътен на Махалото в невидимата стена на изпълнилото се време, ние сме длъжни да бъдем готови.

*„Лудият Макс: Пътят на яростта“ (Mad Max: Fury Road) е австралийско-американски филм от 2015 година, научнофантастичен екшън на режисьора Джордж Милър по негов сценарий, в съавторство с Брендън Маккарти и Нико Латурис.

Приятели и читатели на Мемория,
дейността ни се осъществява единствено на доброволен принцип и чрез вашата подкрепа. Ако тази статия и нашият проект са полезни за вас и желаете да поддържаме активна дейност, можете да ни подкрепите чрез формата по-долу или да се свържете с нас на moc.g1718265856bairo1718265856mem@t1718265856catno1718265856c1718265856.

Станете наши приятели във ФЕЙСБУК

Още от автора: Христина Христова

Христина Христова

Христина Христова е завършила НГДЕК „Константин-Кирил Философ“ и Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Специализира Културология и Театрознание. Автор на драматургични и публицистични текстове. Работила е като учител по литература, ръководител на младежко театрално студио, държавен експерт и началник отдел в Министерството на образованието и науката, началник отдел „Култура“ в общинска администрация. Интересите й са в областта на антропологията, геополитиката, религията. Понастоящем ръководи агенция за специални събития и е Главен редактор на „Memoria de futuro – Памет за бъдещето“.

 1. Фен Христинов каза:

  Невероятно добър текст, Христина!

  Имало е случаи, в които да изкажа несъгласие, дори критика, но днес притихвам изпълнен с респект.

  Умело и безкомпромисно раздипляте пищните гънки на богатата драперия, с която зли и алчни демони се опитват да прикрият същности и смисли, крият срамните факти за изчерпаната и повредена Система и трайно дефектиралата Матрица, където вече няма ни подредба, на ред, ни свяст!

  Ползвате богат, безкомпромисен и въздействащ език!

  Това не е първият случай, в който човечеството върви към дълбока драма, дори трагедия, усеща приближаването и дори с повърхността на кожата си, но съпротивата е приглушена, а волята е почти блокирала. Масов битовизъм, примитивизъм, игнорантщина доминират людете. Протестиращите и бунтуващите се на площада у нас вече са само по педесетина дневно, умовете на мнозинството са заети с проблемите около придобиването на някаква поредна вещ.

  Махалото е устремено към удар! Ограждащите стени не са проектирани за удар с махалото, те са просто границата на нашия свят – какъвто го познаваме. В случай на удар днес не можем да знаем какво има зад тази стена този път. Имало е вече случаи в историята на разрушаване на стени, но днес е трудно да се каже, какво ни чака там – Рай или Ад.

 2. от райската територия каза:

  Рай arhea.org ни очаква

 3. Все тая каза:

  Глупости :). Та нали точно Тръмп направи богатите Big xxx още по-богати? Те го направиха президент, те го свалиха. Китай е по-силен от всякога, Русия не е отслабена, Иран не е отслабен, Турция вече не е съюзник… Тръмп е дефиниция за слаб президент

  • Моето име каза:

   Напълно съгласен

  • Мадлен Кирчева каза:

   В отговор на Все тая: Все тая, колко жалка беднячка сте! Протегнете ръка за да вземете щедрия дар, който Ви дава Христина Христова. Този дар ще Ви храни през годините на Нощта и не ще гладувате.

 4. Фен Христинов каза:

  А-ха! Значи корпоративният свят вече е в постпрофитната ера, работи единствено и само за идеални цели и в интерес на всички членове на обществото. Същински тръмпоборци, които низвергват опите на всеки, дори и президент, да ги направи по-богати.
  В тази картинка единствено лукавите комунисти ми липстват. Ама … то, все тая!

 5. Фен Христинов каза:

  Пишем под статия, която сърцевинно е остра и ярка публицистика, докосваща се до литературата.
  Няма амбиция и желание да се превърне в научно изследване.
  Не се бъркайте, че Тръмп е бил истински президент и е държал цялата власт в ръцете си. Това не се е случило в нито един момент. На теория би могло да се разсъждава за някаква такава хипотеза, която би могла да се започне да се развива като процес, но само след приключилия опит за отстраняване на президента (което стана едва в края на 2019 г.) и в светлината на потенциален втори мандат.
  След това ковид кризата потопи всичко.
  Самият Тръмп е характеропад, странна птица, някаква специфична девиация, нещо като грешка на Системата, която го пропусна при някаква особена контракция и временен блокаж. Ако беше напълно „нормален“ и си беше заявил ясно и убедително намеренията и беше тръгнал към волево и мотивирано практическо реализиране, нямаше да го бъде … дори физически.
  В момента Системата в САЩ се бори яростно за своето оцеляване и продължение.
  В чисто исторически план, процесът беше обяснен доста смислено онзи ден от Пол Крейг Робъртс в една статия: America’s First Revolution Is Happening Now! Ще я намерите на личния му сайт. Така и не разбрах за възможността за даване на линкове в този сайт.

 6. Станислав Киров каза:

  Браво за статията г-жо Христова – тя все пак завършва оптимистично.

 7. Лиляна Стаева каза:

  Има една малка песен от голям българин-Марин Камбуров,в която се казва:,,А в тъмни ,мрачни дни,кога грехът цари и света злият Маг,обвива в тъмен мрак-знай малка свещ си ти-свети,свети!“

 8. Master каза:

  След всяка нощ идва нов ден. Няма как да наложиш, дори и със сила нещо стъпило на грешна основа. Дори и без съпротива ще се срути от само себе си. Може би дори още по-бързо. Всяко действие води до противодействие. Ако изглежда че няма, то е точно заради контрола над медиите и цензурата. И въпреки това не успяват. Защото колкото и пъти да наречеш черното бяло, то няма да се промени.
  Все някоя необременена душа накрая казва, че царят е гол. Това са обречени, болни хора. Те вредят на всички, включително и на себе си. За момента имат силата да пакостят, но няма да е все така.
  Важното е, да ни има и да се подкрепяме. Когато видим несправедливост – трябва да я изобличим и да помогнем на онеправданите. Виждаме падението на поредния Рим, точно по същия начин – разяден отвътре от собствената си поквара. Нищо ново под слънцето. Чудя се, кога хората ще помъдреем и ще излезем от тази матрица на повтарящи се исторически катаклизми.
  Нашата роля сега е да запазим себе си, за да запазим хубавите неща в света, които носим. И да ги предадем непокътнати на потомството си.

 9. Боряна каза:

  Великолепно есе. Анализите и решенията са задължения на други.
  Споделям гледната точка на Master.
  Не се отчайвайте! Вече сме призори. Предстои изгревът на Слънцето.

  • Пенчо каза:

   Въпреки че надеждата умира последна, изгрев няма да има. През следващите поне 4 години очаквайте не просто нощ, а ад. И България ще е част от него.

 10. Мишо Константинов каза:

  Малко късно я видях тази великолепна статия. Браво, Христина!

 11. Стефан каза:

  САЩ са все още супер-сила и донякъде е разбираемо светът да е вторачен в тях. Но Европа, вкл. България, е способна да се отдели от САЩ и да следва различен път. Крепост Европа, традиционната Европейска цивилизация, трябва да се съхрани. САЩ са в тотално умопомрачение – беснеещи либерал-фашисти, средноамерикански примитиви прииждащи през южната граница, мародерстващи черни, ултра-материалистични китайци. Общество няма. Това е посмъртното отмъщение на Хитлер. 350 милиона огнестрелни оръжия в частни ръце.

  Канада е загубена кауза, по сходни причини. Милея за България от далече. Колкото и да си мислите, че в България е зле, не е толкова зле колкото в САЩ/Канада. Надявам се едни ден да се върна в скъпата родина и никога повече да не стъпя в Северна Америка.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни