Елиминирането на Доналд Тръмп

Доналд Тръмп на Международния икономически форум в Давос, януари 2018 / Photo: Laurent Gillieron / Keystone

 

Патрик Бюканън е американски  политик и журналист. Съветник на президентите Ричард Никсън, Джералд Форд и Роналд Рейгън. Бюканън е автор на книгите „Самоубийството на свръхсилата: ще оцелее ли Америка до 2025?”, „Войните на Белия дом на Никсън: Битките, които направиха и разбиха президент и разделиха Америка завинаги“ и др. Автор на множество изследвания и публикации в областта на политиката и геополитиката. Един от най-четените съвременни консервативни автори със световен авторитет.

Доналд Тръмп се спъна и падна и истаблишмънтът няма да пропусне тази последна възможност да стъпче него и движението му до смърт.

В неделя говорителят на Долната камара Нанси Пелоси постави потресаващ ултиматум:

Или вицепрезидентът Майк Пенс и кабинетът на Тръмп се позовават на 25-та поправка, обявяват президента за „негоден“ за поста и го отстраняват в рамките на 24 часа, или демократите от Камарата на представителите ще гласуват отново за неговия импийчмънт.

Тъй като Сенатът, който би трябвало да разгледа делото и да проведе процеса, няма да заседава отново до 19 януари (денят преди инаугурацията на Джо Байдън), какво всъщност става тук? Звучи абсурдно, като да бързаш да обесиш човек, който така или иначе ще умре на следващия ден.

Но такава е сляпата омраза на Камарата на Пелоси към Доналд Тръмп.

Конгресменът демократ от Южна Каролина Джеймс Клайбърн предложи да се отложи със 100 дни внасянето в Сената на законопроекта за импийчмънт, за да се даде шанс на Байдън да получи потвърждение за назначените от него лица, и едва след това да се повдигне обвинение и да се осъди Тръмп за подстрекателство към бунт, в качеството му на частен гражданин.

Каква би била целта на импийчмънт на президент, който не е бил президент от три месеца?

Отговор: Присъдата ще лиши републиканците от правото да преизбират човека, получил най-голям брой гласове в историята на тяхната партия.

Демократите от Долната камара искат да имат властта върху ветото, касаещо въпроса кого републиканците могат да номинират. И това са хора, които не престават да се хвалят за отдадеността си на „демокрацията“.

Какви са конкретните основания за импийчмънт на Тръмп?

В първия проект на резолюцията за импийчмънт очевидно престъплението му е „подстрекателство към въстание“.

И все пак, в речта си в Търговския център в сряда, Тръмп заяви: „Ще аплодираме смелите сенатори, и конгресмените, и дамите, а вероятно няма да аплодираме толкова много някои от тях.“

Тръмп добави: „Всички тук скоро ще шестват до сградата на Капитолия, за да може по мирен и патриотичен начин гласовете ви да бъдат чути.“

Никъде в репликите на Тръмп няма призив за насилие или за нахлуване в сградата на Конгреса, или пък за участие в атаката на тълпата, извършена под купола на Капитолия в сряда следобед.

Доналд Тръмп изнася речта си пред своите привърженици на 6 януари 2021 във Вашингтон / Photo: Tayfun Coskun/Anadolu Agency via Getty Images)

 

Но усилията за опозоряването и изгонването на Тръмп от офиса му, който той така или иначе ще освободи след 10 дни, е само част от общата чистка, която се провежда срещу консерватори, републиканци и тръмписти.

Twitter и Facebook – мегафоните в социалните медии, които Тръмп използва, за да комуникира с около 80 милиона последователи – прекратиха личните акаунти на президента.

Apple, Amazon и Google прекъснаха връзката с популярната сред консерваторите социална платформа Parler.

Целта на Big Tech е цензурата – да ограничи възможността на Тръмп да общува със своите последователи и след това да ограничи и капацитета на правото им да общуват помежду си.

И това се аплодира от хора, които се виждат като привърженици на Първата поправка.

Сега от местните вестниците и от колеги излизат призиви Джош Хоули и Тед Круз да подадат оставки от Сената. И за какво?

По време на воденето на заседанието от Майк Пенс по време на съвместната сесия на 6 януари, Круз и Хоули призоваха за дебат относно преброяването на гласовете в Аризона и Пенсилвания.

Това, което направиха Хоули и Крус, беше не само допустимо съгласно устава, но също така беше подкрепено от повече от 100 членове на Републиканската партия в Конгреса.

Сега Cumulus Media, която има повече от 400 радиостанции и наема някои от най-популярните консервативни радиоводещи в страната, предупреди своите ефирни коментатори да спрат да предполагат, че изборите през 2020 г. са били откраднати от Тръмп – или ще бъдат изправени пред прекратяване на договорите.

Брайън Филипс, вицепрезидент по съдържанието в Cumulus, заяви във вътрешна бележка: „Ние няма да толерираме никакви предположения, че изборите не са приключили. Изборите са решени и няма други алтернативни и приемливи „пътеки“. Ако нарушите тази политика – казва Филипс, – можете да очаквате незабавно уволнение от компанията.“

Големите корпорации започнаха да възлагат на своите комитети за политически дейности да спрат даренията за републиканските законодатели, които подкрепят Тръмп. И някои от служителите в кабинета на Тръмп, и служители в Белия дом подкрепиха това.

„Пребройте приятелите си, когато сте долу“, каза Ричард Никсън.

На 21 януари демократите ще контролират Сената, Долната камара и Белия дом. Big Tech, Big Business, Big Media ще бъдат с тях на борда.

Те обаче ще бъдат водени от президент и вицепрезидент, които са заели офисите си не заради голямата кампания, която са провели, и блестящата работа, която са свършили – а защото американците гласуваха с най-масовата избирателна активност в историята – 74 милиона за Тръмп и 81 милиона срещу Тръмп.

Що се отнася до Републиканската пария, в тези трудни дни те трябва да последват съвета на Линдън Джонсън (36-ият президент на САЩ, на снимката, бел. ред.), когато нещата се влошават: „Сега съм коленичил като муле в градушка. И нека бесният вятър да духа. Слънцето ще изгрее отново на сутринта. ”

След две години махалото ще се завърти надясно, тъй като вече няма накъде да отиде.

Превод: Христина Христова / Memoria de futuro

Източник: UNZ

Приятели и читатели на Мемория,
дейността ни се осъществява единствено на доброволен принцип и чрез вашата подкрепа. Ако тази статия и нашият проект са полезни за вас и желаете да поддържаме активна дейност, можете да ни подкрепите чрез формата по-долу или да се свържете с нас на moc.g1713625601bairo1713625601mem@t1713625601catno1713625601c1713625601.

Станете наши приятели във ФЕЙСБУК

Още от автора: Патрик Бюканън

Патрик Бюканън

Патрик Бюканън е американски политик и журналист. Съветник на президентите Ричард Никсън, Джералд Форд и Роналд Рейгън. Бюканън е автор на книгите „Самоубийството на свръхсилата: ще оцелее ли Америка до 2025?”, „Войните на Белия дом на Никсън: Битките, които направиха и разбиха президент и разделиха Америка завинаги“ и др. Автор на множество изследвания и публикации в областта на политиката и геополитиката. Един от най-авторитетни съвременни консервативни автори.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни