Милиони потребители на Туитър и Фейсбук мигрират към Gab

Лого на Gab

 

След като консервативно настроените потребители бяха прочистени от Twitter, а алтернативната платформа за свободно слово Parler беше изключена от Amazon, платформата Gab избухна от популярност. Това се случва и покрай слуховете за възможното присъединяване на президента Доналд Тръмп към Gab.

Бунтът в сряда на поддръжниците на Тръмп на Капитолия доведе до безпрецедентно потискане на свободата на словото от американските технологични гиганти. Президентът Тръмп беше отстранен завинаги от Twitter и беше блокиран за неопределено време от всяка друга масова платформа, като в същото време акаунтите на хиляди консерватори бяха изтрити. Непосредствено след това алтернативната платформа Parler, демонстрираща политиката си за свобода на словото, беше извадена от онлайн магазините на Apple и Google, а след това й беше отказан уеб хостинг от Amazon, чиито облачни сървъри използва Parler. Всички замесени компании заявиха, че продължаващото участие на Тръмп в техните платформи увеличава риска от насилие, като се има предвид, че петима души загинаха по време на бунта на Капитолийския хълм.

Репресиите дадоха невероятен тласък на Gab, чиято основна реклама е заявената кауза за свобода на словото. Gab съществува от 2016 г., но функционирането й е оплетено и в някои противоречия заради разпространението на расистко съдържание на платформата и отказа на изпълнителния директор Андрю Торба да „контролира какво е реч на омразата и какво не“.

Независимо от това, потребителите, изгонени от платформите на основните социални медии, се регистрираха масово в Gab през последните три дни. В публикация в Twitter от събота, Торба твърди, че на всеки час се регистрират повече от 10 000 нови потребители.

За разлика от Parler, Gab използва собствени сървъри, което означава, че доставчик като Amazon не може да реши да ги изключи от мрежата. След като беше включен в черния списък от платените процесори и от доставчиците на електронна поща, Gab изгради собствена вътрешна инфраструктура за плащания, електронна поща, както и собствена услуга за съобщения, уеб браузър и видео приложение.

Внезапният прилив на нов трафик забави твърде много Gab. В сряда Торба съобщи, че ще бъдат добавени нови сървъри и че вече е поканил Тръмп да се настани в Gab.

Торба е запазила акаунт за Тръмп. В момента той служи само за архив на президентския акаунт в Twitter преди изтриването му, но има близо милион последователи. Засега Тръмп не е дал никакви индикации, че ще се премести в Gab, но слухът вече се разпространява.

Торба следва само три акаунта в Twitter: Доналд Тръмп-младши, Ерик Тръмп и Дан Скавино – заместник-началник на кабинета на президента Тръмп. В събота Торба публикува в Gab призив за подкрепа от своите последователи, твърдейки, че е насрочил важен разговор, без да пояснява повече. Много потребители приеха публикацията му като знак, че се е свързал с екипа на Тръмп.

И все пак слуховете, разпространяващи дори изкупуване от страна на Тръмп, остават спекулации. Както и обещанието на Торба за реална свобода на словото. Бидейки последователен християнин, Андрю Торба (на снимката) забрани порнографията на своята платформа през 2019 г., призовавайки за „културна революция срещу порнографията“. Въпреки че повечето порнографии са защитени от Първата поправка, религиозната нетърпимост на Торба към тях очевидно надделява над основния документ за свобода на словото в САЩ. (И слава богу ;) – бел. ред.)

Докато през последните дни Gab беше наводнен от призиви за насилие, компанията твърди, че „нейните условия абсолютно забраняват всяко незаконно съдържание, включително заплахи, което е съобразено с американските закони за начините на изразяване, с американското законодателство и със съдебните решения по този въпрос“. Незаконното съдържание в Gab не се изтрива от алгоритми, а от доброволни модератори – положение, което позволява по-гъвкав подход в проверката на съдържанието и то остава отворено за идеологически пристрастия.

Торба настоява, че Gab приeма потребители „от всяка раса, религия, идеология и вяра“. Потребителската му база обаче на практика е изключително консервативна. Дали той може да разшири тази база от потребители и да изпълни обещанието си да осигури „безпристрастен, отворен код и неутрална платформа“, вероятно ще зависи от това доколко силно технологични гиганти ще продължават да репресират дисидентската реч от всички посоки – не само отдясно.

Превод: Христина Христова / Memoria de futuro

Източник: RT

Приятели и читатели на Мемория,
дейността ни се осъществява единствено на доброволен принцип и чрез вашата подкрепа. Ако тази статия и нашият проект са полезни за вас и желаете да поддържаме активна дейност, можете да ни подкрепите чрез формата по-долу или да се свържете с нас на moc.g1713973078bairo1713973078mem@t1713973078catno1713973078c1713973078.

Станете наши приятели във ФЕЙСБУК

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни