За „Оскар“ ще бъдат номинирани само филми с гейове, лесбийки, цветнокожи, инвалиди и транссексуални

Американският актьор Били Портър пристигна на церемонията “Оскар” на 25 февруари 2019 г. в черна кадифена рокля, създадена за специално за него от дизайнера Кристиан Сириано. Photo: EPA

 

Академията за кинематографично изкуство и наука въведе нови стандарти, които кинорежисьорите трябва да спазят, за да могат да бъдат номинирани за Оскар в категорията най-добър филм, съобщи Ройтерс. Целта е във всеки филм да има повече цветнокожи, жени, инвалиди, гейове, лесбийки и транссексуални. „Вярваме, че тези стандарти за включване ще бъдат катализатор за дълготрайна и коренна промяна в нашата индустрия“, казаха президентът на академията Дейвид Рубин и главният изпълнителен директор Даун Хъдсън в общо комюнике. Новите правила ще важат от 2024 г. Новите правила включват проценти и брой актьори, продуценти, оператори, дизайери на костюми, специалисти по маркетинг и реклама, отговарящи на определени идентичностни характеристики, предава БТА.

Съвсем скоро всеки, който иска да спечели “Оскар” за най-добър филм, ще трябва да го направи с малцинствено разнообразен екип. В противен случай филмът му просто няма да бъде допуснат до номинация, съобщава Си Ен Ен. До това се свеждат най-общо казано новите правила, които се въвеждат от Американската академия за филмово изкуство и науки, пет години след като хаштагът #OscarsSoWhite (Оскарите са толкова бели) разпали спорове и предизвика сериозно обсъждане на темата.

Това решение е най-значимото усилие досега главната награда във филмовата индустрия да бъде обвързана с усилията за насърчаване на многообразието и решаване на системните проблеми в индустрията. То бе представено в рамките на инициатива, наречена Aperture 2025, а обявена цел е „да се насърчи равнопоставеното представяне на и извън екрана, за да бъде отразено по-добре разнообразието на филмовата аудитория“.

От 2025 г. филмите трябва да отговарят на поне две от четири условия, ако искат да се състезават за наградата на Академията за най-добър филм. Те включват участието на актьори от недостатъчно представени групи в значими роли или представляващи поне 30% от актьорския състав; подобни са критериите и по отношение на екипа на филма зад кулисите; значителен ангажимент за чиракуване, стажове и програми за кариерно развитие; и значително представителство сред екипите, занимаващи се с маркетинга, рекламата и киноразпространението.

Още преди тези правила да влязат в сила, в кампаниите за “Оскар” от 2022 и 2023 г. филмите ще трябва да представят поверителен формуляр за  „стандарти за включване“, като това няма да попречи на допустимостта им до наградите. Наградите за следващата година, обхващащи филми, пуснати през 2020 г., вече са отложени с два месеца поради прекъсването в разпространението на филми, причинено от коронавирусната пандемия.

Промените са направени след консултации с Гилдията на продуцентите в Америка и са адаптирани към стандартите, разработени от Британския филмов институт, които трябва да бъдат изпълнени, за да се спечели финансиране за определени проекти в Обединеното кралство.

След продължаващите критики, че огромното мнозинство от членовете ѝ са бели мъже (през 2012 „Лос Анджелис Таймс“ преброи, че 94% от 5765-те членуващи са бели, 77% са мъже и 86% над 50-годишна възраст), Академията направи направи най-голямото досега разнообразяване на състава си, като покани допълнително 819 нови членове – 45% от тях жени и 36% цветнокожи. От началото на инициативата през 2016 г. досега представителството на цветнокожите се е удвоило.

През 2019 г. етническите малцинства в САЩ са малко над 40% от цялото население. Техни представители са получили 33% от ролите в киното, те са 17% от номинираните за Оскари през последните 4 години – или повече от два пъти по-малко, отколкото са в публиката.

Източници: БТА, dir.bg, Гласове, Сега

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Нормална каза:

    Ами да си вземат Оскарите и да си ги… … …Пък може и да си ги…. Или най-добре да си ги….

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни