Радев: Цинично e управлението, което погази Конституцията, да дарява нова

Стоп кадър: bTV

 

Резюме на брифинга на президента Румен Радев пред журналисти след откриването на учебната година във Военната академия „Георги Стойков Раковски“ на 1 септември 2020

Цинично е управление, което погази Конституцията, сега да демонстрира амбиция да дарява на българските граждани нова. Не може проваленото управление на Борисов да води каквито и да е конституционни дебати, да продължава да управлява и да определя бъдещето на страната. Това управление приключи морално и е важно час по-скоро да приключи и формално. Всичко друго е агония и пилеене на историческо време, което подклажда още повече гнева на хората.

Независимо от различните си политически убеждения, независимо от провокациите, българите са единни в решимостта си да отстранят власт, която се превърна в символ на корупцията и застоя, на пропилените възможности пред страната. За първи път нашите сънародници зад граница са консолидирани – във всички големи градове в Западна Европа и Америка българите протестират. Това е изключително показателно и именно тези нестихващи протести са истинския обществен вот на недоверие към правителството.

Народните представители по Конституция изразяват волята на народа. Затова те следва да се съобразят с тази воля – незабавни оставки, служебно правителство, честни избори и ново доверие. Когато оставката стане факт, а тя е неизбежна, депутатите в никакъв случай не следва да гласуват за експертен кабинет, защото гражданите очакват да се сложи край на режима на Борисов, а не този режим да се бетонира зад някакъв експертен кабинет, който няма да е нищо повече освен марионетка на сегашния режим.

При т.нар. експертен кабинет пак режимът на Борисов ще организира изборите, а това означава служебно да си гарантира пожизнено управление. Категорично трябва да се гарантира машинното гласуване и не може с лека ръка да се зачерква желанието на хората, искането на милиони наши сънародници зад граница, за дистанционно електронно гласуване.

Имам готов проект за конституционни промени, но докато не видя безусловно подадени оставки от министър-председателя и главния прокурор, изобщо няма да допусна да бъда въвлечен в този дебат. Дневният ред на обществото е друг и очаква безусловните оставки на министър-председателя и главния прокурор.

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни