Подмяната на автентичния протест

Снимка: БГНЕС

 

Това е текст на десен и умерено консервативен човек, държа да се знае.

„Отровното трио“ подмени (волно или неволно) автентичния протест и естественото обединение на нацията срещу мутрите, като го превръща пред очите ни в соросоиден хепънинг, във фестивал на умните и красиви нарциси. Резултатът е виден – днес организаторите броят шокирани рехавите си редици пред парламента. С глобалисти и меки китки революция не се прави, скъпо Трио. Революция се прави с консервативни пичове и патриоти, голяма част от които вие успешно прогонихте от протеста, подменяйки обединяващия призив на президента „Мутри, вън!“ с „Всички вън!“. Триото и Христо Иванов започнаха много прибързано да се разграничават от президента Румен Радев, който на практика обедини нацията с безпрецедентната си, адекватна и смела реакция още в първия ден на протеста. Триото явно не успя да осъзнае простата истина, която осъзна цял един народ – че във всяка война има ситуационно партньорство. Пропускат факта, че телевизията на БСП единствена отразява протеста им в реално време и че столетницата стиска зъби и мълчи пред изцепките им – в името на голямата цел. А Бабикян дори се опита да изгони свещеници с църковни знамена от челната линия на протеста оня ден. Много грозна сцена, много.

С две думи – Триото твърде бързо си повярва и изгуби връзка с реалността. Забрави колко консервативен е народът, комуто разчита за свалянето на мафията. Забрави, че умно-красивите протестъри върнаха Боко на власт преди 7 години и управляваха с него! Ама народът помни! И въпреки това народът мъдро замълча в името на обединението. Айде сега да видим какво ще направят организаторите, като им останат на разположение само нарцисите и тия с ЛГБТ-знамената – едно голямо нищо ще направят, хепънинг и фестивал. Бойко днес е щастлив и доволно потрива ръце, а Пеевски ни се смее в лицето с изявлението на Горанов, че няма никакво намерение да подава оставка. Хората на протеста днес не са многобройни както в предишните дни, без енергия са и са видимо объркани. Мафията се окопава отново и се бетонира, доволна, че пак успя да ни разедини. Пусто его, пусти нарциси!

Отровното трио има само един шанс, и то ако действа много бързо – извинение под някаква форма към всички българи, които прогони от протеста, и реабилитиране на президента Радев като легитимен лидер на народната съпротива. Спешно трябва да проумеят, че без него щяха да си останат няколкостотин протестъри. Дължат го на народа си, чиято съпротива и доверие успяха да подменят. Спешно връщане към автентичния протест – това е единственият шанс за успех. Вратата на историческия шанс скоро ще хлопне. После да си ги мерят колкото искат – като влезем в реална предизборна ситуация. Днес имаме само една цел – сваляне на режима на мутрите и на бухалката им Гешев.

Моля се народът да прояви повече мъдрост от Отровното трио, а то спешно да се поправи.

*Текстът е мой пост във Фейсбук и е публикуван тук без редакция. По-сериозен и задълбочен анализ по темата вижте тук – Българският Кайрос или за природата на протеста

Още от автора: Христина Христова

Христина Христова

Христина Христова е завършила НГДЕК „Константин-Кирил Философ“ и Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Специализира Културология и Театрознание. Автор на драматургични и публицистични текстове. Работила е като учител по литература, ръководител на младежко театрално студио, държавен експерт и началник отдел в Министерството на образованието и науката, началник отдел „Култура“ в общинска администрация. Интересите й са в областта на антропологията, геополитиката, религията. Понастоящем ръководи агенция за специални събития и е Главен редактор на „Memoria de futuro – Памет за бъдещето“.

 1. Анели Патева каза:

  Ето още една статия, която, макар и по-пиперливо, казва същото.
  https://www.otizvora.com/2020/07/12231

 2. Фен Христинов каза:

  Госпожо Христова,
  Имате известни основания за отправяне на подобни критични бележки.
  В действията на триото има отделни безспорни грешки. Примерът не е най-добрата аргументация на една теза, но понятно тук би свършил добра работа. За да може началниците да се снимат пред „портите на крепостта“ на БНТ, десетохиляден протест беше буквално набутан като сардели по Е. Георгиев и Тулово и свидетели споделят, че е имало условия за възникване на нещаствен случай, който се е разминал неясно как.

  Едно важно изречение ми липсва във Вашия текст, а именно: това са изначално добронамерени хора, водени от безкористни подбуди, които допускат отделни, дори важни, неточности и грешки.
  Липсата на подобно смислово послание евентуално подсказва, че вие не ги имате за такива?!?
  Тогава те вършат едно скверно и тъмно дело, но това поражда и следващ въпрос: А кои са вашите лични ситуационни съюзници в тази остра обществена схватка?
  От гледна точка на формалната логика, това би могло да е самият Борисов, партията му и правителството му, но не бих искал да стигам до такива чак подозрения по отношение на Вас.
  Естествено, че за ДПС не искам и дума да отварям.

  Остава една логична и формално приемлива възможност. По някакъв начин сте засегната от хипотезата за покана към БСП също да напусне.
  Това е интересно!

  Преди разсъждения по тази тема е подходящо да споделите с вярната Ви аудитория, как приключи спорът Ви с БСП по отношение на „Визия за България“, която беше „открадната“ от Вас и проф. Стефанов, по вашите собствени признания?

  За триото причините са ясни – това не са подготвени хора или професионални „революционери“.
  Субективното ми чувство (донякъде убеждение) е, че поне един от тях е чист човек. Останалите „познавам“ твърде слабо.

 3. Емил Боев каза:

  Поздравление за теб Христина .Такъв точен анализ написа само Веселина ТОМОВА от сайта Афера .Аз рядко влизам тук но чета твоите статии и във другите медии ,както прочетох и другата ти статия Във критичната точка на протеста която ми направи огромно впечатление и реших да си я запазя за дълго време . И накрая искам извинение за обръщението ми към теб със личното местоимение Ти ,защото найстина те чуствам близък човек по мисли и по борба за повече справедлив свят . И накрая ще цитирам някой мисли на Фидел Кастро .Не ми харесва когато ме смятат за отмъстителен . Аз съм просто БОЕЦ . И победата е постоянство .

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни