В критичната точка на протеста

 

Отново съм принудена да започна текста с уговорката, че съм десен и умерено консервативен човек, за да ви спестя заключенията и коментарите, че съм „червена“ и „комунистка“. Подобно на милиони българи, нямам своето представителство в нито една от настоящите политически партии, защото дясното в България, както и лявото, са пълен провал и безкрайно компрометирани. Да не говорим за т. нар. „патриоти“. Това, че не ме представлява конкретен политически субект обаче, не означава, че искам да ме управляват мафиоти, мутри и невежи чалгари. Толкоз засега по темата.

В последната седмица е видима тенденцията за разединяване и раздробяване на протеста, за да бъде той обезсилен и овладян. Старата максима „Разделяй и владей!“ е в действие. Днес тя работи успешно и за пореден път сме на прага да изпуснем историческия шанс за деконструкция на задушаващата нормалността система, в която живеем. Един милиони българи са със сериозно увредени представи за държавно управление и обществен живот, поддържайки и възпроизвеждайки една некомпетентна и криминална групировка във властта повече от 10 години. А това се случва, защото цялата останала част от населението избра за свой щит социалната апатия и безразличието. Така простотията и корупцията се превърнаха в норма, в еталон за държавно управление. И спряхме дори да ги забелязваме.

Нещо се случи обаче, сякаш изневиделица някакъв мъничък „черен лебед“ кацна пред президентството, а дни преди това доплува до сараите на султана. Пламна искрица на съпротива, разгоря се бързо, обхвана всички – млади, стари, леви, десни, патриоти, космополити, консерватори и либерали. Избухна красиво и се изля по площадите. Властта се стресна от нарушения рахат, даже се панира, а имаше и сериозни моменти, в които беше на косъм и аха!- да падне, изгубила равновесие в изненадата си от бунта на стадото. Да, ама не! За разлика от нас, властта е единна. Особено когато е застрашена. И знае как да се мобилизира, знае как да противодейства. Днес я виждаме отново здраво окопана и предлагаща на извънреден брифинг поредните трохи и огризки за пенсионерите в опит да се откупи.

Та по същество.

Днес раздробената софийска десница е на косъм отново да прецака всичко. Но не просто да го прецака. А напълно да го провали.

Виждам как историческият процеп се затваря отново, но все още през него минава лъч светлина. И заради този лъч е моят призив.

Уважаеми умно-красиви хора, обръщам се първо към вас. Има ли начин да замълчите за малко в социалните мрежи, за една-две седмици примерно, и също така да спрете да гоните с действията си левите хора от протеста? Вече ги изгонихте почти всички. Същото направихте и с патриотите – не плужеците и наглеците, дето са в парламента, а другите, на които още им трепва сърцето от думичката „България“. Изгонихте също така и хората, които не са политически представени, но все още таят надежда, че нещо ново може да се случи и че ще имаме възможността да го сътворим ЗАЕДНО. Всички изгонихте, протестът оредя, превръща се в някакъв умно-красив пърформанс и дори в детска градина, енергията му се изнася от все по-малко хора и скоро и те ще се уморят. То не бяха пъдпъдъчи яйца (разбирам, че кокошите яйца са под нивото ви), то не бяха семки и бонбонки.

Толкова ли няма място в сърцето ви за една прашинка прошка?! За мъничко да простите на левите, че са леви. На патриотите, че са патриоти. На всички, че са такива, каквито са!

Знаете ли колко неща ви простих лично аз на 9 юли, когато Отровното трио изстреля спонтанно сигналната си ракета и събра множеството пред президентството?

Простих ви и с усилие на волята забравих, че вие върнахте Мутрата във властта след гладните бунтове през 2013-та и след самозапалванията на онези отчаяни хора.

Простих ви и забравих, че не само го върнахте на власт, ами внезапно изпаднахте в амнезия за модела #Кой и управлявахте заедно с мутрите, като самите вие станахте част от модела #Кой.

Простих ви, че сте нарциси с болезнено голямо его и не можете да видите по-далече от носа си; простих ви, че опиянени гледате образа си във водата, самовлюбени, с елитарно самочувствие и неспособни да потиснете егото си в името на някакъв елементарен обществен дълг, да не говорим в името на националното спасение.

Спирам дотук. Няма да изброявам повече, защото на 9 юли си обещах да замълча. Но знайте, че ви простих и се направих, че съм забравила още много неща. Адски много. В името на обединението, което е единственият ни шанс да срутим системата, поддържана от няколко наглеци и един милион техни слуги, аз ви простих и забравих.

В исторически моменти, какъвто е днешният, има едно понятие, казва се стратегическо партньорство. Опитайте се да си го спомните. Щото явно още не сте. Вие сте образовани и умни, така че лесно ще си възстановите много подобни примери от историята.

Вместо това правите грешка след грешка, ден след ден.

Най-глупавата ви грешка беше случаят при обсадата на БНТ – слагането в един кюп на една от слугините на статуквото Даниела Дариткова и на партийния лидер на опозицията Корнелия Нинова. Това беше безобразие. Само допреди минути двете бяха в студиото на Панорама като непримирими политически противници. Едната – бранеща с физиономията на Майка Тереза своя бос, другата – искаща оставка и изцяло подкрепяща протестите. И в същото време –  отстояваща няколко години грозните напъни на вътрешната си опозиция, която иска да управлява заедно с ГЕРБ, за да яде от баницата. Но не би! Ние, умните и красивите, трябваше да им натрием носовете и на двете кифли, щото ние сме по-по-най! Долу комунистите! Голяма работа, че телевизията на БСП единствена отразява протестите в реално време! Голяма работа, че като отблъснахте левите от площада, се видя колко оредяха редиците ви.

Да ви кажа ли колко сте на брой? Няколко процента сте и ще го видите отново на следващите избори. Както бяхте на предишните. И на по-предишните. Вие сте самовлюбената, „елитарна“, надменна и раздробена софийска десница, която представлява няколко процента от гласоподавателите на България.

Феновете на мутрите са един милион. Все пак сте умни – можете сами да си направете сметката какви са шансовете ви, ако играете сами на сцената. Този филм вече го гледахме. И между другото, БСП не е управлявала с ГЕРБ, за разлика от вас.

Затова – понеже феновете на групировката ГЕРБ са един милион, единственият шанс на останалите няколко милиона е да се обединят. Спокойно! Знаем, че сте умни и красиви! После ще ни го припомните отново, ако забравим. Ще дефилирате из тв-студиата, ще си представяте идеологическите и политическите програми, ще ахкате и въздишате по разни песнички, книги и филми, а ние ще ви се възхищаваме отново! Но хайде сега за малко да замълчим, и ние, и вие, пък да викаме заедно на площада, става ли? Ако пък е непосилно за егото ви да сте част от стадото дори за малко, давам ви и друга сламка – както левите и другите десни хора извън вашите рояци (като мен) ви простиха непростими неща, потърсете в себе си прашинката смирение, за да им простите и вие. Само за малко. Това поне става ли?

Вижте за колко малко неща ви моля:

1. Спрете да раздробявате протеста, както сте се раздробили помежду си вие. Кротнете се. До никъде няма да стигнем така. Вземете, че го проумейте.

2. Спрете да заливате социалните мрежи с антикомунистическа пропаганда. Само да ви вметна, че комунизмът отдавна приключи, навярно това сте го пропуснали. Влезте в час. Освен това цялата политическа система в България е производна на бившата комунистическа партия. Включително Костов с неговата криминална приватизация. Включително Борисов. Включително БСП. Всички. Стига сте борили комунизма! Проявете елементарна адекватност. Пък после, ако това е по-силно от вас, пак го борете. Нищо, че комунизмът така и не дойде, остана си прост социализъм. Вчера попаднах на един умно-красив елемент, който нарече шествието на социалистите по Дондуков „сган“. Мислите ли, че на един от вашите лидери Христо Иванов (да, същият, който беше министър в кабинета Борисов-2!) ще му стане приятно, ако види, че наричате майка му „сган“? Ми тя също е комунистка, при това още от едно време, и то активна! Както много от вашите майки и бащи и както много от вас самите, които лично сте натрупали доста „мазнинки“ и благини по време на комунизма. Ще ви копирам и поста на един мой приятел: „Важното е, че комунистите са най-страшни. И през 1992-ра, и през 2022-ра, и през 3044-та. Българската мисия в галактиката Андромеда през 30-ти век сигурно още ще се оглежда дали някой комунистически агент не е попаднал на борда на звездолета.“

3. Спрете да плюете по президента Румен Радев и да се разграничавате от него. В момента той е единствената легитимна и обединяваща фигура, избрана пряко от над 2 милиона българи. Доста повече от вашите няколко процента. Той е и гарантът за честни избори. Не знам дали сте забелязали, но още в първия ден той пое огромния риск и имаше смелостта да нарече мутрите и мафията с истинските им имена. И по този начин даде кураж и вдъхнови десетки и стотици хиляди хора в цялата страна да преодолеят страха и да излязат по улиците и площадите. В момента, в който изгонихте неговите симпатизанти, протестът спихна. Ще ви копирам няколко думи и на друг мой човек, да не ви говоря само аз: „Хайде, моля, Арман Бабикян, Велислав Минеков и Николай Хаджигенов да не наричат президента случаен човек и по този начин да отвращават от протеста десетки хиляди хора. Ако случайно сте забравили, за Румен Радев на президентските избори гласуваха 2 063 332 българи. Смирете се, бе, хора! Закопайте го някъде това пусто его! За няколко дни само! Този протест не е нито само ваш, нито само на президента. Ако сега не успеем, никога повече няма да имаме шанс да го направим! От това държавната мафия само ще излезе по-силна и ще си отмъсти на всички по най-човеконенавистния начин. Прошка няма да има! И не знам после как ще гледате хората в очите.“

4. Спрете да правите алтернативни протести на места, различни от мястото на основния протест. Разпилявате енергията на хората, разделяте ги на някакви малки мини протестчета без никакъв ефект и резултат. Всички трябва да сме заедно, за да сме много и това е елементарно, наистина ли не го разбирате? Или служите на други цели?

Ето – само за тези четири неща ви помолих.

Или пък може би наистина всичко това го разбирате прекрасно и просто отново сте в ролята на „умно-красивата“ маша на ГЕРБ? Времето скоро ще го покаже. Но знайте, че ако наистина е така, вие сте дотук. От вас няма да остане и един процент, няма да има и помен от вас в бъдещата история (ако приемем, че има въобще бъдеща история за България.)

***

Бих искала да призова и всички останали българи – леви, разочаровани десни, центристи, патриоти и всякакви други – игнорирайте малките групички и гласовете, които ви объркват и разделят. Придържайте се към основната цел, която е една, към общия план, към местата и часовете на главния протест. Ако имате усещането, че умно-красивите или други групи и елементи превземат протеста, не се отказвайте толкова лесно и ги игнорирайте, както те игнорират вас. Протестът е на всички, не ги оставяйте да го откраднат. И не забравяйте – президентът е с всички нас. Следвайте неговите послания, ако имате духовната нужда от лидер!

Не случайно Отровното трио вчера се обърна с апел към президента Румен Радев да призове своите симпатизанти  за  Национален митинг-протест и гражданско неподчинение в цялата страна на 29 юли. Надявам се и техните глави да са узрели за ключовата роля на президента.

***

Все още имаме шанс да обърнем хода на събитията в наша полза.

Но това зависи само от едно – колко надежда и колко воля е останала във всеки един от нас. Всъщност е напълно достатъчно да излезем наведнъж, в един ден и на едно място – пред Министерския съвет. И ония са дотам. Обявеният от организаторите Национален митинг-протест на 29 юли от 19 ч. пред Министерския съвет е именно тази възможност.

Само времето ще покаже дали сме имали силата на духа да поемем съдбата в ръцете си или отново ще пропаднем в бездната.

И пак само времето ще покаже дали е писано в Книгата на общата ни съдба да си върнем Родината.

Приятели и читатели на Мемория,
дейността ни се осъществява единствено на доброволен принцип и чрез вашата подкрепа. Ако тази статия и нашият проект са полезни за вас и желаете да поддържаме активна дейност, можете да ни подкрепите чрез формата по-долу или да се свържете с нас на moc.g1702215473bairo1702215473mem@t1702215473catno1702215473c1702215473.

Станете наши приятели във ФЕЙСБУК

Още от автора: Христина Христова

Христина Христова

Христина Христова е завършила НГДЕК „Константин-Кирил Философ“ и Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Специализира Културология и Театрознание. Автор на драматургични и публицистични текстове. Работила е като учител по литература, ръководител на младежко театрално студио, държавен експерт и началник отдел в Министерството на образованието и науката, началник отдел „Култура“ в общинска администрация. Интересите й са в областта на антропологията, геополитиката, религията. Понастоящем ръководи агенция за специални събития и е Главен редактор на „Memoria de futuro – Памет за бъдещето“.

 1. А.Петков каза:

  Протестът е в защита на престъпните мафиоти В.Божков, И.Прокопиев, Цв.Василев, В.Арабаджиев , Н.Банев и марионетката им Румен кРадев.

 2. бг смешки каза:

  прост народ -слаба държава са казали умните хора ! а българският освен много прост е и мързелив и завистлив …нищо не става !

 3. Адриана каза:

  АМАН ОТ ПРОРОЦИ! Тази ще ме разплаче. Тъпо, клиширано, долнопробно четиво. Загуба на време.

  • Умен и красив каза:

   И кое му е тъпото на четивото? За клиширано може би, защото на т.н. кристално чисти десни трябва да им се повтаря една и съща истина 100 пъти, белким на 101-вия вденат, че не са единствени във Вселената

 4. Стефанов каза:

  Колелото на историята се върти и ще се върти до пълна победа въпреки злобните коментари…

 5. Лакотавакан каза:

  До съществото бг смешки! Вие (нещо) твърдите, че българският народ е мързелив, прост и т.н. Хубаво, Ваше мнение и аз го уважавам. Но пишейки на български език, Вие автоматично се причислявате към него ( българския народ, пояснявам за Вас) следователно също сте проЗТ и там другите епитети. Радвам се, че си го признавате, за това се иска смелост. Дааа…от вас нищо не става…сам го казвате. Смел сте, пак го пиша…кефите ме. Пък и да – бг смешка сте, пак по ваша писанка…
  Адриана, погледнете в огледалото срещу себе си…каква грозна картинка, нали? Долнопробно четиво, именно!
  Ха бъдете със здраве…

 6. Стоян Стефанов, Плевен каза:

  Както винаги задълбочен и точен коментар на събитията. Ясно изразена гражданска позиция. Поздравления за всичко, което правиш, Хриситиа!
  Проблемът е, че коментират хора с ниска култура и промити мозъци.
  В подкрепа на това, преди няколко дни Слави Трифонов беше събрал няколко „умни и красиви“ от протестите. Кой от Харвард, Кой от Йейл. На третото изречение чух фразата: „….на в предвид…“ и престанах да слушам. Толкова за ума. Колкото до физическата красота, тя е преходна. За ума можете да направите нещо – четете, но не „фейсбук“, а класиците и историята.
  Поздрави на всички, които са на протеста! Не спирайте! Обединете се! Не се делете!
  „СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА“ е написано от дедите ни, не от ГЕРБ и ли Борисов,
  Повярвайте и простете. Прошката е най-висшето благо, дадено ни от Бог!
  Ще успеете!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни