Румен Радев: Прокуратурата осигурява безнаказаност на корупцията във властта

Резюме на брифинга пред медиите на президента Румен Радев, 3 юли 2020 г.

Не виждам какво смущава държавното обвинение да публикува комуникацията ми, след като вече погази законите относно презумпцията за невинност, следствената тайна и личната кореспонденция. Единственият начин прокуратурата да покаже, че не действа селективно и манипулативно под нечий диктат, е да публикува пълния чат. В противен случай ще стане ясно, че се режисира поредният медиен скандал около президентството, за да се отвлече вниманието от тежките проблеми в управлението на държавата.

Упоритият отказ да се разследват сигналите за фрапантни злоупотреби, които вече отекват и в чуждите медии, и в европейските институции, показва, че държавното обвинение е подменило конституционната си мисия с тази да осигурява безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта.

Не съм разговарял с президента на Либерия, но ако има възможност, бих провел такава среща и бих казал добри неща за българския бизнес като всеки президент, който отстоява насърчаването на износа на своята страна. Подобен разговор ще представлява интерес и предвид факта, че България и Либерия са двете единствени държави в света, които се управляват от централни нападатели – единият на „Милан“, макар и бивш, другият е активен – макар и на „Витоша“-Бистрица.

Винаги когато програмата ми зад граница позволява, в делегацията включвам и представители на почтени, технологични и успешни наши компании. Това са стотици български фирми, които имат нужда от подкрепа и които изказват признателност за това. Всеки чуждестранен президент или посланик на друга държава у нас подкрепя и отстоява правата на експортно ориентирания бизнес на своята страна, както и на родните си компании.

Проблемите на България не може да се решат с прегръдка между президент и министър-председател. Проблемите ще се решат с прозрачност на решенията, отговорност, отчетност, унищожаване на корупцията.

Трябва да се стимулира бизнесът, но този, който осигурява високотехнологични производства, съвременен мениджмънт и въпреки проблемите в законодателство и в администрацията, успява да изнася, да реализира продукция и да внася данъци. Аз няма да подкрепям бизнес, който „дебелее“ от обществени поръчки в нарушение на всякакви правила. Ето това трябва да се изчисти.

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни