Румен Радев: България е с имидж на мутренска държава

Резюме на отговорите на Президента Румен Радев на журналистически въпроси при посещението му в Плиска, 27 юни 2020

Пред всяко едно управление има много рискове, но виждате, че ние имаме пробив в сигурността, и то на управлението на държавата в лицето на министър-председателя. По този начин България се разкрива в една изключително негативна светлина пред света. Лепна се едно наистина позорно петно. И тук е мястото на службите да се изясни ситуацията и да се вземат мерки подобно нещо да не се допуска повече.

Такъв имидж ни представя като мутренска държава и срива усилията и лишенията на цяло едно поколение за нашата евроинтеграция. Световните медии вече се занимават с шкафчето на премиера и неговите разговори. Ако съдим по неговата логика, той не само трябва да млъкне, но не трябва да се показва изобщо.

И тук е мястото на службите да се изясни цялата тази ситуация – какви мерки могат да се предприемат, така че това да не се допуска.

Ежедневно чуваме декларации от прокуратурата как имат еднакъв подход, независимо от социално и обществено положение. Което наистина гали ухото. Но тези думи ежедневно катастрофират в действителността, защото виждаме как се прилага абсолютно селективен подход и двойни стандарти – и по отношение на казуси, и по отношение на тяхното хвърляне в публичното пространство, и по отношение на тяхното криене. По този начин се създава недоверие у хората за прокурорски рекет.

С такъв тип отношение не може да цари справедливост и властта би трябвало да осъзнава, че крачи към пропастта, защото кой нормален инвеститор ще вложи парите си в България, когато вижда, че тук се погазва законът.

Хиляди българи емигрираха, а сега ще започне да напуска и бизнесът.

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни