Как България задмина Шведския модел

Забелязвате ли какво се получава у нас на практика? След като бяхме заключени като добитък два месеца по домовете си и нямахме право дори да се разходим в парка или някъде сред природата; след като нямахме право да посетим родителите си на село или в друго населено място; след като училищата се настаниха в компютрите; и въобще – след като цялата държава беше блокирана  – почти изведнъж нашите управници развързаха всички мерки, вкл. футболни мачове, чалготеки, нощни клубове, абитуриентски балове и каквото друго се сетите – така че в момента съвсем реално ние сме в по-либерален режим дори от прословутия шведски модел за справяне с коронавируса.

Свободията е пълна и повсеместна, без никакви ограничения, освен носенето на маски в затворени публични пространства (разбира се, без баровете и ресторантите, защото явно според нашите експерти там не се хваща вирус). Резултатът – твърде често след такива масови събирания започнаха да се появяват нови локални огнища на вируса (реални или нереални – това е съвсем друга тема, за която можете да прегледате публикациите от последния месец в Мемория). Но така или иначе, властта има оправданието да обявява все по-високи бройки на заразени – дали за да усвоява едни безвъзмездни пари от ЕС за борба с Ковид-19, дали за да се пренасочват и източат пари от Здравната каса в „правилната“ посока и на „правилните“ места, дали за да ни заключат пак и да нямаме право на протести, или всичко накуп – това явно е въпрос с „повишена“ трудност.

От едната крайност се хвърлихме в другата – до постигането на пълна анархия, за която активно помага и целокупното българско население, което не е успяло да се евакуира за лятото в Гърция, а е останало тук да се задоволява с местните възможности за изкарване на ваканцията си или просто за ежедневните си развлечения.

Другият резултат –

държавите в Европа почват една по една да изключват България от списъка с „безопасните“ страни, всеки ден се анулират чартърни полети до България, групи туристи масово се отказват от резервациите си за България – и става все по-лошо за нас.

Да, мерките трябваше да се разхлабят, защото бяха абсурдни – вкл. разходките и излизането сред природата, отварянето на заведенията на открито (или ако са на закрито, да не са претъпкани с хора) и други подобни нормални неща. Но защо трябваше веднага да се отварят нощните барове, стадионите, да се позволяват абитуриентските балове – като е ясно, че там всичко е извън контрол?! Тази крайност също е абсурдна, защото на практика по този начин правителството се отказа от всякакви мерки. Което неизбежно ще доведе до нови ограничения и това явно е крайната цел – с всички произтичащи за властта благини.

Естествено, премиерът Борисов заяви, че хората са виновни за всичко, защото не спазват дистанция и разбират само от диктат, а като ги развържеш, нямат самодисциплина. Ами много ясно, че като му отвориш клубовете и стадионите, народът ще се юрне! Нали Правителството официално е позволило! Народът вярва на своя Бащица и чинно изпълнява всички разпореждания, а ако му отпуснат малко каиша – веднага се възползва и чупи синджира. За друго няма да го счупи, но виж, от хвърлянето на салфетки в чалготеките не може да се лиши. Човещинка е.

Затова и си го избират повече от 10 години.

Простите си избират Простия.

А той им дава хляб и зрелища, за да не се сетят да поискат друго. Защото станаха много снимките, записите, смс-ите – всеки ден гърми поредната бомба в тази проядена от корупция и беззаконие мафиотска държава.

Всъщност е толкова просто – нужни са елементарни, не строги, а частични мерки, касаещи струпванията на много хора в затворени пространства и на стадиони. „Отвързването“ не трябва да е толкова крайно, най-малкото заради факта, че влизаме в черния списък на рисковите страни и това е вредно както за всеки един от нас поотделно, така и за държавата като цяло.

Но както знаем, ние сме много добри в побългаряването на всичко, до което се докоснем. Дори на Шведския  модел.

Приятели и читатели на Мемория,
дейността ни се осъществява единствено на доброволен принцип и чрез вашата подкрепа. Ако тази статия и нашият проект са полезни за вас и желаете да поддържаме активна дейност, можете да ни подкрепите чрез формата по-долу или да се свържете с нас на moc.g1597380979bairo1597380979mem@t1597380979catno1597380979c1597380979.

Станете наши приятели във ФЕЙСБУК

Още от автора: Христина Христова

Христина Христова

Христина Христова е завършила НГДЕК „Константин-Кирил Философ“ и Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Специализира Културология и Театрознание. Автор на драматургични и публицистични текстове. Работила е като учител по литература, ръководител на младежко театрално студио, държавен експерт и началник отдел в Министерството на образованието и науката, началник отдел „Култура“ в общинска администрация. Интересите й са в областта на антропологията, геополитиката, религията. Понастоящем ръководи агенция за специални събития и е Главен редактор на „Memoria de futuro – Памет за бъдещето“.

  1. Stanimir Hristov каза:

    Да сте жива и здрава г-жо Христова! Както винаги – обективно и реално отразяване на случващото се около нас. Вашите публикации са като компас- ориентир за правилното разбиране и тълкуване на събитията в днешно време.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни