Защо се случи кризата COVID 19

„Изкуството на дипломацията – 3“, худ. Михаил Хохлачев

Chossudovsky1

Проф. Мишел Чосудовски е канадски икономист и писател. Преподавател в Университета на Отава. Основател на Центъра за изследване на глобализацията в Монреал. Като гост-учен е изнасял лекции в Западна Европа, Югоизточна Азия, Океания и Латинска Америка.

Служил е като икономически съветник при правителствата на развиващи се страни и като консултант в няколко международни организации. Автор на 11 книги, посветени на Новия световен ред, войната с тероризма и глобалната икономическа криза. Неговите трудове са преведени на повече от 20 езика. През 2014 е награден със Златния медал за заслуги на Република Сърбия заради текстовете му за агресията на НАТО в Югославия.

Когато лъжата стане истина, няма връщане назад

„В правителствените съвещания трябва да се пазим от придобиването на неоправдано влияние от страна на военно-индустриалния комплекс, независимо дали това е търсено или непреднамерено.

Възможността за гибелен възход на погрешната сила съществува и ще продължи.“

Президент Дуайт Д. Айзенхауер, 17 януари 1961 г.

***

Светът се заблуждава по отношение на причините и последиците от кризата с коронавируса.

Под егидата на СЗО кризата COVID-19 беше определена като „спешна ситуация“ за общественото здраве и това се използва като претекст и оправдание за предизвикване на световен процес на икономическо, социално и политическо преструктуриране.

Прилага се социално инженерство. Правителствата са подложени на натиск да разширяват блокирането на населението и обществения живот, въпреки опустошителните икономически и социални последици.

Това, което се случва, е безпрецедентно в световната история.

Изтъкнати учени подкрепят блокирането без да им мигне окото, като „решение“ на глобалната спешна ситуация в здравеопазването.

Щедро документирани, оценките на болестта COVID-19, включително смъртността, са грубо манипулирани.

От своя страна хората се подчиняват на своите правителства. Защо? Защото се страхуват?

Причини срещу решения?

Затварянето на националните икономики, прилагано в световен мащаб, неизбежно ще доведе до бедност, масова безработица и увеличаване на смъртността. Това е акт на икономическа война.

ПЪРВИ ЕТАП: ТЪРГОВСКАТА ВОЙНА СРЕЩУ КИТАЙ

На 30 януари 2020 г. Генералният директор на СЗО определи, че епидемията от коронавирус е международна спешна ситуация в областта на общественото здраве (PHEIC). Решението беше взето въз основа на 150 потвърдени случая извън Китай и на първите случаи на предаване от човек на човек: 6 случая в САЩ, 3 в Канада, 2 във Великобритания.

Генералният директор на СЗО имаше подкрепата на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, Биг Фарма и Световния икономически форум (WEF). Решението на СЗО да обяви глобална извънредна ситуация е взето в кулоарите на Световния икономически форум в Давос, Швейцария (21-24 януари).

Един ден по-късно (31 януари) след старта на глобалната извънредна ситуация на СЗО, администрацията на Тръмп обяви, че ще откаже влизането на чуждестранни граждани, „които са пътували в Китай през последните 14 дни“. Това веднага предизвика криза във въздушния транспорт, в търговията между Китай и САЩ, както и в туристическата индустрия. Италия последва тази мярка, отменяйки всички полети до Китай на 31 януари.

Първият етап беше придружен от прекъсване на търговските отношения с Китай, както и от частично закриване на сектора за производство на износ.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският лидер Си Дзинпин, архив Reuters

 

Веднага започна кампания срещу Китай, както и срещу етническите китайци. The Economist oтчете следното: „Коронавирусът разпространява расизъм срещу и сред етническите китайци“; „Британската китайска общност е изправена пред прояви на расизъм заради огнището на коронавирус.“

Според SCMP „Китайските общности в чужбина все повече се сблъскват със злоупотреби на  расистка основа и дискриминация на фона на коронавирусната епидемия. Някои етнически китайци, живеещи във Великобритания, твърдят, че са понесли върху себе си нарастваща враждебност заради смъртоносния вирус, произхождащ от Китай. „

Този феномен се наблюдава навсякъде и в САЩ.

ВТОРИ ЕТАП: ФИНАНСОВИЯТ КРАХ, ОГЛАВЯВАН ОТ СТРАХА,
И МАНИПУЛАЦИЯТА НА ФОНДОВИЯ ПАЗАР

Глобалната финансова криза се разрази през февруари и кулминира в драматичен срив на стойностите на фондовите борси, както и в сериозен спад на стойността на суровия нефт.

Този срив беше манипулиран. Това беше предмет на вътрешни търговски договаряния и предвиждане. Кампанията по всяване на страх изигра ключова роля в реализирането на срива на фондовата борса. През февруари около 6 трилиона долара бяха заличени от стойността на фондовите пазари в световен мащаб. Настъпиха масови загуби на лични спестявания (например за средностатистическите американци), да не споменаваме корпоративните фалити и изпадането в несъстоятелност. Това беше поле за изява на институционалните спекуланти, включително на корпоративните хедж фондове. Финансовият срив доведе до значителни приходи в джобовете на шепа финансови институции.

ТРЕТИ ЕТАП: ЗАКЛЮЧВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ, ОГРАНИЧАВАНЕ, ЗАТВАРЯНЕ НА ГЛОБАЛНАТА ИКОНОМИКА

Финансовият крах през февруари веднага бе последван от блокирането в началото на март. Заключването и ограниченията, подпомогнати от социалния инженеринг, бяха от съществено значение за преструктурирането на световната икономика. Приложено почти едновременно в голям брой страни, блокирането предизвика затварянето на националните икономики, съчетано с дестабилизация на търговията, транспорта и инвестиционните дейности.

Пандемията е акт на икономическа война срещу човечеството, довел до глобално обедняване на населението и масова безработица.

Политиците лъжат. Нито блокирането, нито затварянето на националните икономики не представляват решение на кризата в общественото здравеопазване.

КОЙ КОНТРОЛИРА ПОЛИТИЦИТЕ?

Защо политиците лъжат?

Те са политическите инструменти на финансовия естаблишмънт, включващ и „ултра богатите филантропи“. Тяхната задача е да осъществят глобалния проект за преструктуриране на икономиката, който се състои в замразяване на икономическата дейност в световен мащаб.

Относно демократите в САЩ – в случая те са загрижени в голяма степен да се противопоставят на възобновяването на американската икономика като част от предизборната им кампания 2020. Това противопоставяне на отварянето на националната и глобалната икономика се подкрепя от „Големите пари“ (Big Money).

Това е опортюнизъм или глупост. Във всички големи региони на света политиците са инструктирани от мощни финансови интереси да задържат блокирането и да предотвратят повторното отваряне на националните икономики.

Кампанията за всяване на страх надделява. Прилага се социално дистанциране. Икономиката е затворена. Налагат се тоталитарни мерки. Според д-р Паскал Сакре (Dr. Pascal Sacré)

… в някои страни пациентите могат да напуснат болницата, след като се съгласят да носят електронна гривна. Това е само един пример от всички планирани или дори вече приложени от нашите правителства тоталитарни мерки в полза на коронавирусната криза. Този процес отива много по-далеч, той е без граници и засяга голяма част от света, ако не и целия свят.

„ПАСТИРСКИТЕ ИНСТИНКТИ“ НА ПОЛИТИЦИТЕ

Държат ли се някои корумпирани правителства като „полицейски кучета“ с „пастирски инстинкти“?

Дали „стадото“ е твърде уплашено от своето правителство?

Аналогията може да е опростена, но въпреки това се счита за уместна от някои психолози.

„Някои породи кучета [корумпирани политици] имат стадни инстинкти, които могат да бъдат изведени с правилното обучение и насърчаване [подкупи]. …. научете кучето си [политическия пълномощник] на основно подчинение и вижте дали то [той, тя] показва умения по отношение на стадото… Винаги търсете обучител, който използва методи, основани на възнаграждения [подкупи, лична печалба, политическа подкрепа, високопоставени длъжности].“How to Teach Your Dog to Herd“ (Как да научим кучето си да живее в стадото)

Но има и друго измерение. Политиците на високи длъжности, отговорни за „убеждаването на своето стадо“, всъщност вярват на лъжите, които им се налагат от техните висши авторитети.

Лъжата се превръща в истина. Политиците подкрепят консенсуса, те прилагат социалното инженерство, те вярват в собствените си лъжи.

ТОВА НЕ Е ЕПИДЕМИЯ, А ОПЕРАЦИЯ

Американският държавен секретар Майк Помпео (в неволно словесно изпускане) тихомълком признава в свое противоречиво твърдение, че COVID-19 е „упражнение на живо“, „операция“:

„Тук не става въпрос за възмездие … Този въпрос е на дневен ред – ние сме в едно упражнение на живо, за да вземем правилните решения.“

На което президентът Тръмп отвърна „Трябваше да ни кажете.“

Тези думи ще влязат в историята.

Полевата болница в Сентръл парк, Ню Йорк. Снимка: Reuters

 

ГЕОПОЛИТИКА

Нека не оставаме в плен на илюзиите; става въпрос за внимателно планирана операция. Няма нищо спонтанно или случайно. Икономическата рецесия е разработена на национално и глобално ниво. От своя страна, тази криза е интегрирана и във военно-разузнавателното планиране на САЩ и НАТО. Тя има за цел не само да отслаби Китай, Русия и Иран, но и да дестабилизира икономическата тъкан на Европейския съюз.

ГЛОБАЛНО УПРАВЛЕНИЕ

Разгръща се нов етап в еволюцията на глобалния капитализъм. Система за „глобално управление“, контролирана от мощни финансови интереси, включително корпоративните фондации и мозъчните центрове във Вашингтон, контролира вземането на решения както на национално, така и на глобално ниво. Националните правителства се подчиняват на Глобалното управление. Концепцията за Световно правителство е повдигната от покойния Дейвид Рокфелер на срещата на групата Билдербергер в Баден, Германия, юни 1991 г:

„Някои дори смятат, че сме част от тайна клика, която не работи за най-добрите интереси на Съединените щати, и характеризират семейството ми и мен като ‘интернационалисти’, участващи в заговор с други хора по света за изграждане на по-интегрирана глобална политическа и икономическа структура, на един нов свят, ако щете. Ако това е обвинението, аз съм виновен и се гордея с това.“ (пак там)

Хората не поставят под въпрос този консенсус. Консенсус, който граничи с абсурда.

ГЛОБАЛНИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ И ИКОНОМИЧЕСКИЯТ ПЕЙЗАЖ

Кризата предефинира структурата на глобалния икономически пейзаж. Тя дестабилизира малките и средните предприятия по целия свят, потапя цели сектори от световната икономика, включително самолетните пътувания, туризма, търговията на дребно, производството и др. – до фалит. Заключването довежда глада в по-слабо развитите страни. И това има своите геополитически последици.

Пентагонът и американското разузнаване са част от това. Кризата с коронавируса касае войните, водени от САЩ и НАТО в Близкия изток, включително Сирия, Ирак, Афганистан и Йемен. Тя се използва и за действия срещу конкретни страни, включително Иран и Венецуела.

Тази планирана криза е безпрецедентна в световната история. Това е акт на война.

Блокирането на населението задейства процес на отделяне на човешките и материалните ресурси от производствения процес. Реалната икономика е спряна. Спадът в икономическата активност подкопава възпроизвеждането на реалния живот (“reproduction of real life”). Tова се отнася не само за поддържането и производството на жизненоважните потребности (храна, здравеопазване, образование, жилища), но и за функционирането на социалните отношения, политическите институции, културата, националната идентичност. Блокирането на реалния живот води не само до икономическа криза, но също така подкопава и унищожава самата тъкан на гражданското общество, да не говорим за правителствата и институциите в държавите (осакатени от нарастващите дългове), които в крайна сметка ще бъдат приватизирани под надзора на кредиторите от Големите пари.

Има определени конфликти в рамките на капиталистическата система, които рядко се отразяват от медиите на мейнстрийма. Милиардерите, мощните банкови и финансови институции (които са кредитори както на правителствата, така и на корпорациите) водят необявена война срещу реалната икономика. Докато представителите на финансовия и банковия естаблишмънт на Големите пари са „кредитори“, корпоративните субекти от реалната икономика, които се дестабилизират и се довеждат до фалит, са „длъжници“.

ФАЛИТИ

Този жесток процес не се ограничава до заличаване на малките и средните предприятия. Големите пари са кредиторите и на големите корпорации (включително авиокомпании, хотелски вериги, лаборатории за високи технологии, търговци на дребно, фирми за внос-износ и др.), които сега са на прага на банкрута.

Глобалната финансова институция не е монолитна. Тя е белязана от разделения и съперничество. Доминиращата фракция се стреми да дестабилизира конкурентите си отвътре. Резултатите са низ от фалити на регионални и национални банкови институции, както и процес на глобална финансова консолидация.

В САЩ многобройни търговци на дребно, авиокомпании, ресторантьорски и хотелиерски вериги подадоха заявления за фалит през февруари. Но това е само началото. Голямата вълна от фалити ще се случи след блокирането („Новото нормално“). А към момента на писането на този текст (1 май, бел.ред.) финансовият естаблишмънт неотстъпно притиска (корумпирани) национални правителства да отложат премахването на блокирането. И правителствата ни казват, че това е „защита на хората от вируса“.

Самолети на американските авиолинии на затворена писта в Тълса, САЩ. Снимка: Reuters

 

Канадската провинция Албърта, която до голяма степен зависи от петролните си приходи, върви към банкрут.

„Държавите, които представляват над 50 на сто от световния БВП, са затворени за бизнес. Икономисти, които търсят исторически сравнения, споменават катастрофата на акциите от 1929 г., икономическата криза от 1974 г. или рецесията през 2008 г. Но те признават, че всички изброени кризи не могат да се сравнят с високата цена, която може да се плати за тази пандемия.“ (Wired News UK, 29 април 2020 г.)

Във Великобритания последните доклади заявяват (това е много британско) „не знаем колко са фалиралите“.

Част от бизнес пейзажа на Великобритания може би вече е заличена завинаги, тъй като британските фирми, които се сринаха само през март, са с 21 000 повече, отколкото през същия месец преди година – според данни, събрани от Enterprise Research Centre, група от университетски изследователи.

Това, което тези доклади не споменават, са неназованите причини: кампанията за всяване на страх от името на кредиторите, инструкциите на корумпираните правителства да се затворят икономиките с твърденията, че „спасяват животи“, което е голяма лъжа. Не се спасяват никакви животи и те го знаят.

Кризата с коронавируса спря бизнеса в САЩ. Националните икономики се дестабилизират. Целта на Големите пари е да отслабят конкурентите си, да приберат остатъците от тях и в крайна сметка да изкупят или унищожат фалиралите корпорации. И имат голям избор.

ГЛОБАЛНИЯТ ФИНАНСОВ КАПИТАЛИЗЪМ

Интересите на Big Money (глобалните финансови интереси) се припокриват с тези на Big Pharma, Big Oil, контрагентите на отбраната и др. Основните банкови институции в САЩ, включително JP Morgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, State Street Co. и Goldman Sachs, инвестират във военната икономика, включително в разработването на ядрени оръжия по програмата за ядрени оръжия на Тръмп за 1,2 трилиона долара (създадена за първи път при Обама).

Крайната цел на Големите пари е да превърнат националните държави (тези със собствени институции и национална икономика) в „отворени икономически територии“. Такава беше съдбата на Ирак и Афганистан. Но сега това може да се направи без да се изпращат войски, а просто като се нареди на подчинените прокси правителства, съставени от корумпирани политици, да закрият икономиката си по хуманитарни причини, основавайки се на така наречената „отговорност за защита“ (R2P), без да е необходима военна намеса.

Невъзможно е точно да се изчислят или оценят пораженията. Повече от половината от световната икономика е засегната или в застой.

Нека бъдем ясни. Това е имперска програма. Какво искат световните финансови елити? Да приватизират Държавата? Да притежават и приватизират цялата планета?

Тенденцията се движи към централизация и концентрация на икономическата мощ. Силно задлъжнелите национални правителства са инструменти за правене на големи пари. Те са пълномощници. Ключовите политически назначения се контролират от лобистки групи, представляващи Уолстрийт, Военно-индустриалния комплекс, Биг Фарма, Биг Ойл, корпоративните медии, дигиталните комуникационни гиганти и т.н. Големите пари в Европа и Америка (чрез лобистки групи във Вашингтон) се стремят да контролират националните правителства.

В каква посока вървим? Какво е бъдещето на човечеството? Настоящата криза с коронавируса е сложен имперски проект, който се състои от световна доминация на шепа мултимилиардни конгломерати. Това трета световна война ли е? Глобалният капитализъм унищожава националния капитализъм.

Необявеното намерение на глобалния капитализъм е унищожаването на националната държава и нейните институции, водещо до глобална бедност в безпрецедентни мащаби.

Следващият цитат на Ленин от декември 1915 г., в разгара на Първата световна война, насочва към някои противоречия, пред които сме изправени в момента. От друга страна трябва да разберем, че няма лесни решения и че тази криза има за цел да засили империализма и обединяването на глобалния капитализъм:

„Няма съмнение, че развитието върви в посока на единно световно управление, което ще погълне всички предприятия и всички държави без изключение. Но развитието в тази посока протича при такъв стрес, с такъв темп, с такива противоречия, конфликти и конвулсии – не само икономически, но политически национални и т.н. и т.н. – че преди да бъде достигнато единното световно управление, преди съответните финансови национални столици да сформират световен съюз на ултраимпериализма, империализмът ще избухне и капитализмът ще се превърне в своята противоположност.“ *

КАК ДА ОБЪРНЕМ ТЕНДЕНЦИЯТА.
ПЪРВИЯТ ПРИОРИТЕТ Е ДА СЕ ИЗОБЛИЧИ ЛЪЖАТА

В тази връзка е жалко, че много хора, които са „прогресивни“ (включително изтъкнати леви интелектуалци), въпреки лъжите подкрепят блокирането и закриването на икономиката като решение на извънредното положение за здравеопазването. Това е позицията на Демократическата партия в САЩ, което противоречи на здравия разум.

Истината е мощното оръжие за отблъскване на лъжите на корпоративните медии и правителствата.

КОГАТО ЛЪЖАТА СТАНЕ ИСТИНА, НЯМА ВРЪЩАНЕ НАЗАД

Без кампанията за всяване на страх и без медийната пропаганда, действията, предприети от нашите правителства, нямаше да могат да се случат.

Но социалната изолация не пречи на финансовите елити да дават инструкции на корумпираните си политици.

От друга страна, социалното дистанциране в съчетание със строгите ограничения, се използва като средство за социално подчинение. Това възпрепятства хората да се срещат, както и да протестират срещу този т. нар. Нов световен ред.

Организация, истина и сплотеност – това е същественото за обръщането на тенденцията. Първата стъпка от световно движение се нарича контрапропаганда.

Превод: Христина Христова / Memoria de futuro

Източник: Global Research

Бележки:

Оригинално заглавие на статията в Global Research: Глобалният капитализъм, Световното правителство и кризата Covid 19

* В. И. Ленин, Въведение в империализма и световната икономика – V. I. Lenin, Introduction to Imperialism and World Economy by N, Bukharin, Martin Lawrence, London, printed in the US, Russian Edition, November 1917

Приятели и читатели на Мемория,
дейността ни се осъществява единствено на доброволен принцип и чрез вашата подкрепа. Ако тази статия и нашият проект са полезни за вас и желаете да поддържаме активна дейност, можете да ни подкрепите чрез формата по-долу или да се свържете с нас на moc.g1716680359bairo1716680359mem@t1716680359catno1716680359c1716680359.

Станете наши приятели във ФЕЙСБУК

Още от автора: Мишел Чосудовски

Мишел Чосудовски

Проф. Мишел Чосудовски е канадски икономист и писател. Преподавател в Университета на Отава. Основател на Центъра за изследване на глобализацията в Монреал. Като гост-учен е изнасял лекции в Западна Европа, Югоизточна Азия, Океания и Латинска Америка. Служил е като икономически съветник при правителства на развиващи се страни и като консултант в няколко международни организации. Автор на 11 книги, посветени на Новия световен ред, войната с тероризма и глобалната икономическа криза. Неговите трудове са преведени на повече от 20 езика. През 2014 е награден със Златния медал за заслуги на Република Сърбия заради текстовете му за агресията на НАТО в Югославия.

 1. Тодор Цончев каза:

  „Единно световно управление“ – това е невероятно и мисля неосъществимо. Кой ще е този един?
  Американец, евреин, англичанин, германец, Или кои ще са те. В бизнеса и печеленето на пари всеки е добър в своята област и за да спечели милиарди това означава, че областта му е значима и нужна за обществото. Причината е може би поставяне под финансова зависимост на по слабите държави и икономики. Глобална криза на икономиката мисля, че не иска никой, защото тя може да повлече и него. Това, че с тия пандемии се дестабилизират икономиките е ясно. Ясно е също, че те са изкуствено
  създадени и разпространени. Луда крава, птичи грип, шап по преживните, чума по свинете не можа, но този корона вирус стресна всички. И с право. На никой не му се умира. А за военна агресия към някоя държава винаги може да се намери повод. Стига да има подходяща причина.

 2. Slavena Parvanova каза:

  Не виждам каква е логиката на всичко това, ако е вярно. Бедният човек на купува. Бедният човек не тегли кредити. Бедният човек оскотява, започва да краде, да убива. Бедните хора много по-лесно се организират, за да свалят организяцията, която ги е довела до това състояние – пример Френската революция. Обратно – човек, който е нахранен и не е ангажиран да оцелява, много по-лесно се манипулира и управлява. Следователно, един Нов световен ред, би трябвало да се стреми към създаване на все по-голяма средна класа, със задоволени ежедневни нужди.

  • Светла Павлова каза:

   „Новият световен ред“ е евфемизъм за комунизъм. Който е живял младините си преди 1989 г. помни на какво ни учеха – „От всекиго според способностите, всекиму – според потребностите.“ Сетете се сега кои са онези с потребностите и кого ще изстискват като лимон според способностите му.

 3. Валентин Ников каза:

  Прекрасен анализ!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни