Когато един холандец мечтае за бъдещето на България

Патрик Смитьойс е холандец, който живее и инвестира в България от началото на прехода. Зад гърба му има множество проекти в леката индустрия и недвижимите имоти. Женен е за българка и говори перфектен български език. Патрик Смитьойс стана известен с редица документални филми „My New Homeland”, с активната си гражданска позиция в референдума срещу златодобива в Трънско и със създаването на природен резерват „Шаварите“ върху собствен терен на устието на река Искър, до гр. Самоков. Участва в семинари и събирания в опит да убеди хората, че промяната е в нас и че всичко зависи от нас самите. През пролетта на 2017 г. започва да обикаля България в търсене на Личности и стартира проекта–мисия Свободни (www.svobodni.bg).

„Кажи с какво ще изкарате парите? Остави природата, природните ресурси, образованието, социалните проблеми, геополитическите глупости и други твои любими теми… Кажи как вие, като нация, като народ, с какво ще изкарате едни пари за да живеете един достоен живот?”  Това е въпросът.

Сутринта се разхождам с един холандски журналист през блатата на нашия резерват и му обяснявам за моите каузи. Явно човекът беше добре запознат с българската действителност и успя за секунди да ме свали на земята с този типичен холандски въпрос – малко нагъл, но поне искрен и директен. Такива сме холандците. Това ни е добро качество.

Казах му, че зная как.

Мисля, че има причина България да е 30 години в „stand-by” – в режим на изчакване. Добре, че не сме следвали пътя на всички други източноевропейски държави, като станем по-евтино копие на Германия. Вярно е, че от 30 години нашите управленци проучват този път, но някак не им се получава. Имаме ангел пазител, очевидно.

Преди няколко месеца излезе потресаващ документален филм за най-сериозния гаф на западния свят от няколко века насам. Излиза, че през изминалите 20 години стара Европа и Щатите включително, са позволили техните фармацевтичните компании да преместят над 80% от производството на активните вещества в нашите лекарства в Китай. В момента ги внасяме с 1000-килограмови чували от там, а тук само ги пресоваме в цветни хапчета и ги продаваме под всякакви интересни имена. За да ви дам пример: цялото количество парацетамол, което се пие на този свят, се произвежда само в 2 завода в Китай. Същото важи за повечето съставки на химиотерапии. Всички идват от шепа фабрики в страната на Червения дракон. А да не говорим за лекарствата за високо кръвно, висок холестерол и антибиотиците…  Всичко идва от Китай.

Така. Докъде води целият този разказ? В момента въобще не е проблем дали Китай има атомна бомба или няколко трилиона долара да сринат паричните пазари, ако искат. Достатъчно е Китай да спре износа на лекарствата и целия свят започва за умира.

Връщаме се на въпроса с какво България ще се храни идните десетилетия.

От няколко месеца Брюксел е в стрес – КЪДЕ в Европейския Съюз да построи заводи за производството на животоспасяващите лекарства за собствения си народ? То е ясно къде, само трябва някой да им го каже.

В България имаме дългогодишна традиция във фармацията. И не само това. България се намира на трето място в света по наличие на лечебни билки, след Индия и Мексико. Имайте предвид, че лечебните билки не са само основата на хомеопатията, но често са част от съставките на традиционната медицина. В момента няколко фирми ангажират всяка година няколко хиляди сезонни работници да окосят буренясалите ливади и баири, балират билките и ги изнасят горе-долу на цената на сламата към фирми в Швейцария, Франция и Австрия, които извличат от „българската слама“ лечебните вещества, а това като технологии не е толкова по-различно, отколкото да извличаш маслото от розите или лавандулата. Естествено, надценката е няколко хиляди процента.

Рових малко в интернет. Да ви дам представа за размера на бизнеса с лечебните билки в световен план. През 2019 г. той беше към 200 милиарда евро. Около 4 пъти БВП на България и всяка година се увеличава. Говоря само и единствено за продажбите на концентрати на лечебни билки, които при нас растат навсякъде, дори и по тротоарите, а ние правим всичко възможно да ги изтребим с раундъп.

Световният пазар за конвенционалните лекарства през 2018 г . е бил около 1.4 трилион евро. За ваша информация, това са 1400 милиарда евро, а ние, с всичките си природни ресурси и преимущества дремуцаме.  Според последни данни, водещата индустрия в България в момента е производството на авточасти. Амортисьори, тапицерии и гумени уплътнения. До кога ще се занимаваме с глупости?

Друга идея.

След 20 години на тази планета ще има глад. Няма как да изхраним 10 милиарда все по-претенциозни човеци с качествена храна. Няма как да стане. Мнозинството ще яде зеленчуци и протеини от някоя лаборатория (макар и в много лъскава опаковка), но бъдете сигурни че качествената храна ще се плаща едва ли не с диаманти. Ние сме 6 милиона останали на най-благословената земя на Европа. Никъде няма такава комбинация от почва, слънце и вода. Даже климатичните промени засега ни подминават, като гледам времето тази година. Позволете ми пак да направя връзката с Холандия, където на 3 пъти по-малка площ от България се произвежда толкова много земеделски продукти, че успяват да изнасят за 100 милиарда евро. Износ на земеделски продукти и продукти, пряко свързани с него за 100 милиарда! Това е 2 пъти БВП на България! На площ 3 пъти по-малко от България, на една територия, където има толкова много градове, индустриални зони, ЖП линии и магистрали, че за картофите и други култури почти няма никакво място. Как така?

Интересно е също, че най-доходните предприятия в Холандия, изобщо не са големи като площ. Много от фермерите милионери в Холандия са изкарали тяхното състояние само на 30-40 декара, което дава надежда и на малкия български земеделски производител. Има много да се прави, но както е на запад, трябва да има специализирани банки и институти, които да насърчават този по-интелигентен подход към производството на храната ни. Кооперативи също, но осъзнавам, че това е трудна дума в България. Но както и да е, Холандците сега гледат по 80 кг домати на квадратен метър на година без слънце и без почва и ги продават тук в България – в Lidl, Kaufland, Billa и Фантастико. Може би този модел не е правилен, но е факт, че ако ние намерим компромис между нашите земеделски традиции и иновативните технологии от Холандия, България може да увеличи своя БВП, или приходите на държавата, НЯКОЛКО ПЪТИ и това САМО от едно по-съвременно земеделие.

Вече не знам дали въобще има някой, който може да разбере измеренията на това, което разказвам. Миналата седмица писах нещо за sea-farming – земеделие в морето. Милиарди пари са и там. Пак излиза, че всички природни дадености са в нашата полза.

България трябва само да заеме позицията си като градината и аптеката на Европа и целият свят ще говори за нас с уважение.

Общо взето това разказах на репортера от Холандия.

Видях, че му стана досте тежко. Жега голяма, комари навсякъде и очевидно не беше предвидил 5-километрова разходка през блатото. Модерните бели кецове отидоха на кино, но очевидно темите му бяха интересни. Писа, писа и зададе един последен, леко нахален, но съществен въпрос: „А тези, които не искат да работят в земеделието или да бъркат в големите казани на фармацевтичната индустрия?“

„Ами, българите са благословени да раждат поколение след поколение умни деца“.

„Обясни“, помоли моят нов приятел, вече потънал до колена в калта.

Отборът на Софийската математическа гимназия “Паисий Хилендарски” се завърна от Хонконг, където стана шампион в групата на 22-рото Световно математическо състезание за ученици на възраст до 13,5 години. 20.07.2019 / Снимка – БГНЕС.

 

Българските деца определено имат математически умения, които са генетично заложени. Не са два пъти по-умни от останалите, но разликата я има. Нека продължим по пътя на високите технологии – всяко трето дете в големия град вече намира препитание в някоя софтуерна компания. Там се правят големи приходи без значителни първоначални инвестиции. Засега всички подържат сървъри или правят уеб сайтове за английски и американски фирми, но ще дойде време, когато от България могат да излязат иновативни софтуерни решения по наш модел. Още малко време ще ни трябва да попием предприемаческия дух от запада, малко повече самоувереност и самочувствие, и най-вече помощта от държавата с един уникален, грандиозен, амбициозен софтуерен университет, за който цяла Европа да говори. Тук в София. Нещо като Харвард за компютърните технологии. Със студенти и професори от целия свят. Софийското поле като Европейската силиконова долина… Дали съм полудял? Не съм. Въпрос на воля и визия и едва ли първоначалната инвестиция ще бъде повече от останалите 40 километъра на магистрала „Струма“, които в момента се строят.

Преди 3 години нашия министър-председател ходил в Катар и намерил голям пазар за шилета от Родопите. Сега да видим какво ще продаде на новия председател на Европейската комисия.

Приятели и читатели на Мемория,
дейността ни се осъществява единствено чрез вашата подкрепа. Ако тази статия и нашият проект са полезни за вас и желаете да бъдете дарители, можете да ни подкрепите ТУК по БАНКОВ ПЪТ или чрез PayPal.

Станете наши приятели във ФЕЙСБУК

Още от автора: Патрик Смитьойс

Патрик Смитьойс

Патрик Смитьойс е холандец, който живее и инвестира в България от началото на прехода. Зад гърба му има множество проекти в леката индустрия и недвижимите имоти. Женен е за българка и говори перфектен български език. Патрик Смитьойс стана известен с редица документални филми „My New Homeland”, с активната си гражданска позиция в референдума срещу златодобива в Трънско и със създаването на природен резерват „Шаварите“ върху собствен терен на устието на река Искър, до гр. Самоков. Участва в семинари и събирания в опит да убеди хората, че промяната е в нас и че всичко зависи от нас самите. През пролетта на 2017 г. започва да обикаля България в търсене на Личности и стартира проекта–мисия „Свободни“ (www.svobodni.bg).

  1. some one каза:

    Към нещата, който уважаемият господин е забелязал при нас, мога да добавя само едно – имаме най-добрата свързаност с Интернет в целия свят!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни