Съучастници в своята смъртна присъда

hristina-hristova-big

Най-бързо изчезващата нация в света днес за пореден път доказа, че е съучастник в издаването на собствената си смъртна присъда, подписана за пореден път в собствения й парламент. Не са толкова потресаващи наглостта и цинизмът на бандата, нарекла себе си управляващ политически елит – те правят същото с методична и неотклонна последователност повече от две десетилетия. По-потресаваща е тъпотата и безразличието, с което преклонената главица на българина спи кротко на дръвника и е положила на него и главите на собствените си деца.

Това е наистина потресаващо.

Няма толкова заспала и затъпяла нация в света.

И обективната статистика го доказва безапелационно. България е най-бързо изчезващата нация в света.

Остатъчното българско население се тресе все още от възторг или от възмущение от дължината на носа на Мис България, търка ли търка до малоумие лотарийни билети, вълнува се или се подиграва на някакви дегенерати в някакъв напълно дебилен и все още съществуващ (?!) Биг Брадър, плюе Америка или Русия за това, че са ни колонизирали, чака същите тези Америка или Русия да ни спасят от собствената ни глупост и от безхаберието ни към собствения ни живот.

След отхвърлянето в парламента на ветото на президента Румен Радев върху частта от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г., която забранява изплащането на нови лекарства (поредното действие в тази насока, след като Здравната каса спря да поема редица лекарства), пред Народното събрание трябваше да е пълно с народ. Няколко хиляди души са достатъчни, за да стреснат напълно деморализираната и безпринципна коалиция, която трепери за имиджа си в дните преди поемането на председателствто на ЕС. Но не би. Имаме си безопасно и спокойно място за протест, което се съчетава перфектно с люпене на семки и пиене на ракийка – стреляме с клавишите във Фейсбук в една отвратителна, изродена и гнусна виртуална война. Докато деца умират в онкологиите без надежда за живот и без средства за лечение. А майките им благодарят през сълзи на Българската Коледа и молят за милостиня. Всичко това е невероятно отблъскващо. Потресаваща, ужасяваща неадекватност. Плачем за милостиня по телевизора, вместо да изискваме правата си от властта. И се умиляваме от вълнуващото слово на Стефан Данаилов в парламента, вместо да изритаме негодниците.

Имаше период, когато възприемах българското население като хобити по Толкин. Невинни хобити, които не осъзнават реалността, докато Фродо и компания ги спасяват. Само че това невинно време отмина. Защото Фродо е ранен. И хобитите се оказаха не просто симпатични балкански туземци, заслужаващи снизхождение за незнанието си, а напълно осъзнати съучастници в унищожаването на своя род и държава. Изживяващи се като хитреци за това, че събират подхвърлените им трохи, те година след година възпроизвеждат същото това престъпно статукво, което буквално ги затрива и като човешки същества, и като народ. Някой необмислено ги назова дебили и те вкупом скочиха от възмущение. Но срещу убийците на собствените си деца така и не скочиха. Чакат идеалистите-глупаци тип „Фродо“ да водят техните битки вместо самите тях. Докато има Фродовци, които да се сражават със Саурон в Мордор, защо ни е да скачаме?! Това е логиката на обидените, които толкова незаслужено и неразумно бяха наречени дебили.

Вчера Петър Кичашки, изпълнителен директор на Института за модерна политика, написа следния пост във Фейсбук. Постът му е публичен, затова си позволявам да го цитирам.

„Имах приятната възможност наскоро да комуникирам с младежи от различни държави, които бяха за няколко дни в столицата. След една тяхна разходка из центъра на София и на мой въпрос дали градът ни им е харесал, едно от момичетата ми каза в прав текст, че София въобще не й допада. Попитах защо и вече бях в готовност веднага да защитя нашето си, въпреки че аз самият не веднъж съм критикувал управата на столицата. Бях си подготвил контрааргументи и за мръсотията, и за задръстванията, и за какво ли не. Не бяха кой знае какви контрааргументи, но можеше и да минат пред чужденец. Тогава обаче момичето каза нещо, за което нямах отговор. Тя ми рече, че ние българите сякаш съзнателно се опитваме да се заличим като народ. Точните й думи бяха: „Нямате из целия център нищо традиционно българско, ако не броим 2-3 полу-фалирали магазини за розово масло. Всичките ви табели са и на английски, сякаш се срамувате от езика си. Даже коледният ви базар на центъра е… немски! Нищо българско не видях никъде. Само МакДоналдс, билбордове с Кока-кола и надписи на английски“. Накрая добави, че в Щатите, Англия и Германия е била и е искала да видя България, но ние толкова сме се постарали да я заличим, че колкото и да е търсила България в София, просто не я е видяла. Как се отговаря на тази болезнена истина, която май само ние не виждаме? Така изглеждаме отвън и за това отговор май нямаме. Или поне аз не намерих. И не, това не е критика към тази или онази партия, този или онзи управленец. Това е повод да се замислим всички за това какво правим с държавата си.“

Но всъщност това е най-безобидният пример за нивото на общественото съзнание у нас. Ужасяващото е, че на остатъчното българско население, което много, много скоро ще бъде малцинство в собствената си държава (пардон, колония), не му пука не само за неговата национална и културна идентичност, а не му пука и за самия живот. За живота на собствените му деца. Докато мечката не заиграе в поредния двор и тогава изведнъж поредната отстреляна жертва не започне да рони сълзи за милостиня чрез смс-чета в унизителната Българска Коледа, легитимираща окончателно непукизма и абдикирането на държавата от грижата за плебса, населяващ нашите земи. Абдикиране до такава степен, че наскоро омбудсманът на републиката буквално се разплака пред камерите в парламента от безсилие, защото управляващите наглеци и техните „патриотични“ лакеи отказват да се обезщетят хората, изхвърлени на улицата с изработени и неполучени заплати!

Ето това е Българската „Коледа“! Но още по-ужасяващото е, че тази цинична кампания се осъществява с благосклонното участие на поредния президент.

Не, господин Президент!  Не е този начинът да се опитвате да спасявате българската нация – с есемеси! Начинът е вето след вето; начинът е публично говорене и артикулиране на потресаващата българска реалност, без умора, без почивка, докато поне няколко глави не уврат и не решат да се отместят от дръвника, върху който блажено сънуват.

Начинът е най-после да инициирате създаването на дългосрочна визия за България, която да обедини останките от българското общество! Начинът е да съберете малкото умни и знаещи  хора, за да намерят път през смърдящото блато, осеяно с тела на самоубийци. Високата Ви позиция като държавен глава Ви осигурява неограничена гласност! И все още имате време за това. Все още! Много скоро ще се опитаме да Ви помогнем, щом Вашият състав от експерти няма нито съзнанието, нито потенциала за това.

След последните парламентарни избори на 26 март 2017 г. стана ясно, че опитите за събуждане на този заспал народ и за лечение на разкъсаното и болно българско (все още) общество, са просто кауза пердута. Най-„представителната“ част от това население мисли само как да краде и с това се изчерпват висшите му обществено-политически стремежи. Стопяващата се средна класа се утешава все още с разходки из моловете и селфита. Останалата голяма част от населението се задоволява със снимки на софри и клетви/възхвали по адрес на Америка или Русия. Тук-там някой се сети за България на три морета и за тракийския произход на българите, и други подобни бълнувания за „най-старата“ нация в света.

А всъщност трябва да започнем оттук – че България днес е най-бързо изчезващата нация в света и най-вероятно такава държава скоро няма да има на географските карти.

Преувеличавам?

Не.

Когато децата ви станат малцинство в бившата държава (пардон, колония) България, тогава ще се молите да не сте се събуждали.

Само че в историята няма вечен сън.

Рано или късно, доброволно или насилствено, събуждането настъпва.

Лека нощ и приятни сънища на дръвника, скъпи бивши сънародници!

Уважаеми читатели на Мемория,
може да ни има само чрез вас. Дейността ни се осъществява единствено чрез вашата подкрепа. Ако тази статия и нашият проект са полезни за вас и желаете да бъдете дарители, можете да го направите ТУК по БАНКОВ ПЪТ или чрез PayPal.

Станете наши приятели във ФЕЙСБУК

Още от автора: Христина Христова

Христина Христова

Христина Христова е завършила НГДЕК „Константин-Кирил Философ“ и Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Специализира Културология и Театрознание. Автор на драматургични и публицистични текстове. Работила е като учител по литература, ръководител на младежко театрално студио, държавен експерт и началник отдел в Министерството на образованието и науката, началник отдел „Култура“ в общинска администрация. Интересите й са в областта на антропологията, геополитиката, религията. Понастоящем ръководи агенция за специални събития и е Главен редактор на „Memoria de futuro – Памет за бъдещето“.

 1. Георги Ганев каза:

  Прекрасно написано, Христина! Продължавай да ни будиш…
  И съвсем приятелски – замени дебаркирал с абдикирал.
  Поздрави

 2. Евгени Панков каза:

  Харесах мнението!дано го прочетат повече хора!

 3. Мария каза:

  Жестоко, но реално. Стилът на Иво Христов. Но няма как другояче да се говори на един наистина дебилизиран и в резултат на това – „заспал на дръвника“ народ. Трябва вече да се крещи истината!… Президентът, уви! е кауза пердута, както и подкрепящата го партия. Нова политическа формация е спешно необходима – от хора реалисти, патриоти, консерватори и социално-ориентирани.

  • Николинка каза:

   Бих добавила още ,че и в тази статия се ползват чуждици ,като легитимно-законно,иницииране-започване .Така сте се впуснали в чуждиците ,че не ви прави впечатление даже.
   Извинете г-жо Мария ,не е към Вас критиката ми ,а към статията.

 4. Милена каза:

  Липсвахте, Христина. На мен – много. Вече разбрах защо дълго ви нямаше. Не спирайте, Христина. Бог да е с вас!

 5. Без име :-) каза:

  Това е работата по Пети принцип на КОБ.

  Кой е главния трик. Ами просто е, първо създаваш илюзията у наивната популация, че държавата може да я излекува и да се грижи за здравето и и после корумпираш съответната „отговорна“ институция . Това е социалния наивизъм дето му викат социализъм :-))).

  Така е един удар два заека, популацията предава ресурсите за собствената си отговорност на „държавата“ под формата на данъци, и с част от тия пари корумпираш добре подбраните „държавници“.

  Така, че когато настъпи реалията, че ресурсите са ограничени започва трагедията :-(. И в повечето случай е практически невъзможно да се обърнат нещата :-(. Защото е твърде късно :-(.

  И както авторката точно нарича популацията полуръстове, те има качествотро да са ментални такива, не физически. Дългосрочното им виждане докарва до далаверката другата седмица, преко сили месец – т.е. до заплата :-). И спестяват за „почивка“ на Халкидики или ипотека за балона на недвижимостите, джаджа на кредит или подобна илюзия. Помните ли града на мечтите на Соломон Анжел и подобие капани за балъци ;-). Подобна е и историята със здравето :-(.

  И тя ще свърши подобно на всички балони.

  Конкретно до онкологията има достатъчно алтернативни методи които не само, че са по евтини, но са излекували конкретни хора. Преди да се стигне до безумията на „модерната“ медицина. Която в случая с рака дори е подобна на тълпа медико-ентелектуалци следващи/създаващи поредния балон на долара :-).

  Обикновенно рационализаторите и оригиналите там, като навсякяде другаде ги наритват докато не стане или късно или прекалено рисково. Нищо ново не това винаги е било така не само в медицината. Така е в религията, „политологията“, „икономиката“, математиката, физиката, химията и т.н. и т.н.

  И никаква НЗОК или подобна абревиатура няма да реши тоз въпрос а само здрава криза. За съжаление, тук съм съгласен с авторката някой хора ще платят със здравето си, като минимум :-(.

  https://www.youtube.com/watch?v=fcCs9Mf9Bjs

 6. Ворик каза:

  Май плюенето по народа стана заразно- от ББ през ИХ че сега и тук!? Ами защо вие не развяхте тогава знаме/ плакат пред парламента и не призовахте хората да дойдат ?
  „Народе!!! Народе!!!“ колко семпло, укорително но не грубо и без харектеристики като „дебили“ го е казал Левси и само той има право да го каже, но не го прави.
  Уважавах сайта ви също както и ИХ но не съм дебил и не съм комунист – значи съм емигрант!

  • Николинка каза:

   Аха,намерихте за какво да се заяждате .Защо ТЯ не била развяла знамето ,а ти?Само да си чешеш езика ли си.Ти таже нямаш куража да я подкрепиш .До като има много такива като теб обстановаката ще става все по-зле и скоро ща се озовеш с фес на главата.Народа си заслужава критиките напълно.До кога ще търпим и критикуваме бездействащи ?

 7. Кирил каза:

  Съжалявам, на обратно мнение съм. Единствената реакция винаги е „управляващите та управляващите“ . Виж ти, лягаме и заспиваме спокойно като ги наругаем, а че ние сме по големи далавераджии дори и от тях, това разбира се лекичко се подминава. Имам сестра, която се разболя и ходи по мъките от една година. Колко пъти съм чувал от доктора, че ще предпише най-скъпото лекарство и какво толкова нас не ни бъркало. Не най-ефективното, а най-скъпото, забележете! Двама от тях ги изловихме, че ходят на семинари поканени от търговците на същите лекарства, които предписаха на сестра ми и то забележете, в чужбина. Разбрахме, че нарочно се разписват договори със скъпи лекарства от вносители, че много често се пренебрегват по-евтини и дори български производители, само и само да вземат тлъстата комисионна. И това не са политиците ни, които ги заклеймяваме, това са хората, които ни лекуват. Един професор си призна при един разговор, че най-новото лекарство не е най-доброто имало странични ефекти, които се появявали след време, но така му били наредили. Публична тайна, частните болници изписват най-скъпите лекарства за да вземат най-много пари от Здравната каса и т.н. и т.н.И разбира се, че има тема за спорове и разговори по темата, но тя не се води, търси се емоцията и манипулацията за да ни трогне, като тоя номер със Стефан Данаилов. Само, че той не показа, какви са лекарствата му и дали са от последната година, той го превърна в политика. Както ми намирисва и тази дълга, емоционална и заклеймяваща статия. Управляващите са отговорни повече хора да бъдат лекувани, а не няколко избрани със скъпи лекарства. Едва ли лекарството от миналата година е кой знае колко по-лошо от таз годишното. Управляващите трябва да отговорят на въпроса, защо едни й същи лекарства в България са с пъти по скъпи отколкото в Турция и в Гърция? Трябва да отговорят защо докторите масово се превърнаха в търговци? И т.н. и т.н. Но темата за новите лекарства е преекспориран и отдавна превърнат в политика. Това е! Да сте здрави!

  • Боби каза:

   И аз съм на Вашето мнение, Кирил!

   • ДАНИ каза:

    абсолютно сте прав – лекарите станаха търгаши. но и авторката на статията е права – всеки е виновен за положението , в което се намираме, ВСЕКИ! Не сме единни, всеки се спасява поединично. А народът толкова е затъпял, че няма аналог

  • Дарко каза:

   Добре, значи след като се краде, решението е да се намалят или орежат парите за здраве? От 30 години, не се търси решение на проблема, а на последствията. Вместо да се затегне контрола, да завалят присъди и наказания, решението е да се намалят или орежат парите!!! Кой е толкова наивен, че така ще се краде по-малко? Докато няма последствия за извършителите, нищо няма да се промени. Просто по-малко пари ще стигат до нуждаещите се. Тези които крадат, пак ще си взимат своето.

  • Николинка каза:

   Aми не си прав братче.Пак правителството е ВИНОВНО ,защото позволява да се правят тези шмекерии.Правителството си затваря очите и ушите защото имати те личен интерес от тези далавери.Нямаме стабилна съдебна състема ,на която да се оплачеш,нямаме контролни органи на които да разчиташ.И не зависи от мен и теб ,нали?На тях им пълнят джобовете с подкупи и така се подминават неуредиците.А да не говорим ,че и самите хора сами подават подкупи само и само да им се уредят нещата.

  • Ивайло каза:

   Управляващите били крадци и измамници, а народа – честен…Пълен смях.

 8. audio in каза:

  „Лека нощ и приятни сънища на дръвника, скъпи бивши сънародници!“
  България продължава да е лайнян ченгеджийски маймунарник. Блажени спящите на дръвника! Те не заслужават друго.

 9. Радка Пармакова каза:

  Мога само да кажа: Адмирации за авторката и жалко за славния някога български народ! Сега вече и народ не мога да го нарека! Гнусувам се от сънародниците си, колкото и нихилистично да звучи!

 10. Truth is like poetry каза:

  Truth is like poetry
  And most people fucking hate poetry!?

  http://www.img-share.eu/f/images/454/0-prokliatieurbfkEmcd6dCYFzZIMdB1513355509.jpg

 11. sojourner каза:

  „Накрая добави, че в Щатите, Англия и Германия е била и е искала да видя България, но ние толкова сме се постарали да я заличим, че колкото и да е търсила България в София, просто не я е видяла.“

  Ами не е търсила, където трябва. Лошото е, че българина със свещ да го търсиш. И българското не се репродуцира. Или поне така изглежда надлъж и нашир, и това е обезкуражаващо. И най-вече летаргията и бягането от проблемите.

  Тази статия за мен е призив към спешно отрезвяване, за когото има желание. Ако не и нещо по-драстично и древно – пепел и вретище. Знаем ли бъдещето – колко време ни остава? Представете си, примерно, че държавата ни я няма след 5 години? Все едно сме в 1391 г., с тази разлика, че тогава сме имали народ, но сме нямали държава. А сега ако останем без народ, за какво ни е държава? Но и даденостите на държавата, които бихме могли да изгубим, никак не са малко.

  Ето сега поредното вдигане цената на водата. Хората пак ще си траят. Ако ако ВСИЧКИ ВКУПОМ откажем да плащаме водата на новите цени, какво ще ни направят?

 12. Дима Господинова каза:

  Трудно ми е да ви разбера, господа управляващи. Какво не ви устройва, какво не ви достига. Имате най-смирената рая на всички земни кълбета. Доите си ни, стрижете ни, поебавате си ни. Ние ви избираме, ръкопляскаме ви. Научихме се да подаваме лапа и да връщаме хвърлената пръчка. Какво искате повече? Толкова ли много ви плащат или така здраво ви държат за топките, че сте готови да пожертвате своя роб, който в същото време е и ваш работодател?
  Но вие внимавайте! Защото българите са перфектната рая но до време. След това стават хайдути, стават опълченци, стават комити.
  Господа политици последен безплатен съвет. Паричките ви така или иначе са зад граница. Сега си вдигайте парцалките и кой на където го влече. Или там, от където му плащат. Кой към Вашингтон или Брюксел, кой към Москва или Анкара. Вдигайте си герберите, гениалните реформистки идеи, вдигайте си чуковете и сърповете, вдигайте си фесовете. И дим да ви няма.
  И не забравяйте да си съберете байраците – атлантически, европейски, руски и турски. Време е тук да се повее българският трибагреник. Да припомним на децата си, кое е стойностно и кое не. Да си припомним и ние как се работи и твори, как се мечтае и как се вярва!
  Предупредих ли ви дами и господа управляващи? После да няма – Ама ние не знаехме…!НИЕ,обикновените хора сме мнозинството,НИЕ притежаваме силата на многото….и ТЯХ от това ги е страх….да не осъзнаем силата си в обединението…..и за това по стари римски закони ни подхвърлят трохи ХЛЯБ И ЗРЕЛИЩА….и както един друг умен мъж казва „Ние живеем в египетски свят с римски закони“….но никоя империя която се е захванала с нас българите не е видяла добро…разпадала се е….така че тепърва отново ще изгреем на световната сцена…..въпреки големите провали на собствените ни досегашни управници….имаме нещо в себе си,което другите народи нямат…точно когато ни притиснат в ъгъла сме най-опасни….а те се опитват да ни наврат там с всички възможни средства на „съвременната икономика“ и „ефективна“ банкова система…. последиците са за тях,защото няма кой да ни отнеме двете ръце,ума,храброста и българския ни инат…..ще ги заведем в кошмарите ИМ въпреки че ни ваксинират,тровят и пръскат….НИЕ ИМАМЕ ИНДИГО,КРИСТАЛНИ И БЕЛИ ДЕЦА в отговор…….и тези дечица нямат нужда да четат сълзливите им измислени истории за величие и падение на народите за да знаят истината,защото я получават от информационното поле до което тези нискочестотни управляващи ни същества нямат достъп….колко готино,а? …..шах и мат smile emoticon
  с неуважение към политиците и с уважение към всички истински Българи!

 13. Таня Караяниду каза:

  Хей Дима браво!! Твоите думи ме трогнаха!! Напълно съм съгласна с теб!.Дано доживеем този „шах и мат“Поздрави и само напред!!

 14. Лакотавакан каза:

  Еха, бях се заклел да не пиша повече, ама не се изтрайва. Най вече Николинка. А бе РАЯ, а бе, Николинке, щом се зовеш българин (българка), ти също си от „олютия“ народ!!! И емигрант да си – пак така, от този народ си, дебилния. Някога имало Ботев (Велик Човек) – но Тогавашния „дебилен народ“ подкрепи ли го бре, а, Николинке? Твоите пра родители защо не „скокнаха“ и не помляха заедно с Ботев присъственика? Но какво пък да кажем за „Шипка“? Велики опълченци, плача като чета за тях и осъзнавам какво е било! Но тези опълченци не са замеряли турски ятаган с „Б У К В И “ а са хвърляли труповете на събратята си, България да опазят!!! И знаеш ли защо са го правели – защото времето е било дошло!
  Всички вий тука, дето редите букви и се вайкате, сте смешни… особено „Николинките“. Да, имало е Райна Княгиня и тя е била Българка, но тя е оставила знаме реликва след себе си , а не силни, но празни думи! Засрамете се!
  Съвсем сме затънали, истина е, не само слепия го „вижда“, но и мъртвия. Защо стигнахме дотук – така е трябвало. Старото гние, преди да умре. Но колцина са българите? Никой не знае… но … аз знам едно – има много българи и много Българи. Българите чакат. Е, може ракийката и сланинката да са на дневен ред… но дойде ли… знаете ли какъв е тътенът преди земетръс?
  Тогава и нов Левски ще ни поведе.
  И , моля, ме плюйте президента. Той е светлина. Николинке, от пред телевизора нищо не се вижда, усеща. Но ако ти беше на мястото на президента, особено след предишния…който беше там де, щеше да разбереш наистина какво е да си агне (овен) сред стотици вълци, сам, а овчарят (народът) си слуша чалгичка по радОто и псуе… А и готов да прОдаде овена на който и да е…
  И…а… опа… ето го ГОДО иде… Нали го чакахме…
  Ха със здраве и сполай ВИ…

 15. един българин каза:

  Всичко това:
  „Остатъчното българско население се тресе все още от възторг или от възмущение от дължината на носа на Мис България, търка ли търка до малоумие лотарийни билети, вълнува се или се подиграва на някакви дегенерати в някакъв напълно дебилен и все още съществуващ (?!) Биг Брадър, плюе Америка или Русия за това, че са ни колонизирали, чака същите тези Америка или Русия да ни спасят от собствената ни глупост и от безхаберието ни към собствения ни живот.“

  нито е вярно, нито пък някога ще бъде. И тъп в случая е не българинът, а тези, които го плюят, заключавайки тезите си съобразно някакви си долнопробни „новини“ и „публицистични“ умозаключения на псевдоучени и клатикрачоловци на АОНСУ и прочее „ВУЗ“-ове.

  Истината е, че почти никой не се интересува от глупости като мис България и нейния нос – това са простотиите на олигофрените, (не)работещи в скапаните медии и фантазиращи си от сутрин до вечер; търкащите билети са достатъчно малко, за да си позволява някой да обобщава, че това било присъщо за целия народ; биг брадър се гледа от не повече от 10-15% от зрителите – като се има предвид, че циганите са подобен процент, можем да се досетим кой е таргетът на малоумното предаване, което според начетената и стъпваща 15 сантиметра над земята(по която ходим ние, българите) авторка, било обзело ума и съзнанието на всички нас – долнопробните българи..

  Едно съм забелязал – всеки негодник рано или късно започва да плюе по народа си.
  Обаче никой от негодниците не се причислява в такива моменти към народа, по който плюе.
  Защо ли?!

  • audio in каза:

   „Защо ли?“ Веднага ти отговарям: не се причислявам и плюя по този т.нар. народ, защото вие, останалите на тази нещастна територия „патриоти“ не знаете какво значи да сте съпричастни, не знаете какво е уважение и внимание към другия, занимавате се с далавери и се гордеете, ако прецакате другия. Така се издигате в собствените си очи. Не ви пречи, че България все още се управлява от комунисти и ченгета, съгласни сте да карате 20-годишни „западни“ коли, за които няма обществени паркинги. Не че ще ги ползвате, (особено, пък, ако са платени), нямате нищо против да се спъвате в разбитите тротоарни плочки, упорито не искате да спазвате елементарни правила… и пр., и пр.
   Това стига ли? Защото мога да продължа и с личните си преживявания в „родината“.
   Напуснах България преди 10 години и не съжалявам! Напротив, ще направя всичко възможно да не се върна!

 16. Желю Железов каза:

  И в статията на г-жа Христова, и в многото много различни и противоречиви коментари има нещо ОБЩО, което може да се определи с понятието „МОРАЛИЗИРАНЕ” или „МОРАЛИЗАТОРСТВО”. Добро или зло е то? В продължение на хилядолетия то е било единственият или може би най-важният катализатор на социалните промени. Сега, за пръв път в цялата история, то се превръща във вехтория, ако не е съпроводено с теоретичен анализ на статуквото и научна прогноза за бъдещето, каквито както в статията, така и в коментарите, за съжаление, липсват. И това важи за целия духовен живот на българите. Къде сме по този показател в сравнение с другите страни и народи? Ползвам от чуждите само руският език, но тъй като русите превеждат всичко интересно от световния информационен поток, претендирам, че имам представа за състоянието на проблема в световен мащаб. Затова смея да твърдя, че сме сред най-изостаналите нации в теоретичното осъзнаване на хала си. На тези, които приемат тази моя оценка и смятат, че имат дарба за теоретично мислене, препоръчвам да прочетат една от най-интересните и подходяща за случая статии на Карл Маркс: „МОРАЛИЗИРАЩАТА КРИТИКА И КРИТИЗИРАЩИЯТ МОРАЛ”. (Карл Маркс Фридрих Енгелс СЪЧИНЕНИЯ, том 4, стр. 291-320)

 17. Тошо каза:

  Никога не съм чувал дори бледо подобие на българската народно мъдрост „преклонена главица сабя не сече“. А ние прекалено много мислим за себе си. И въобще не мислим за отечеството. Няма ги възрожденците. И дори колония не сме. Ние сме роби. Не знам дали има друг министър-председател на „суверена“ страна да каже „… каквото кажат началниците в Брюксел“. Ами Полша и Унгари вече показват, че за разлика от нашите политици известни на запад с псевдонима „Yes, sir“ от време на време се казва „не може“ и „не“. Как се държат истинските държавници се разбира по прякора им. Г-н Лавров, отдавна е известен по света като г-н „Нет“

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни