Германия от днес в безпрецедентна правителствена криза. Най-вероятно – нови избори

steinmeier-bellevue-regierungsbildung

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер

 

Ангела Меркел не успя да състави коалиционно правителство след тежки, продължителни и в крайна сметка безрезултатни преговори. Управляващите ХДС/ХСС, партията на Зелените и Свободната демократическа партия /FDP/ се разделиха в полунощ, без да си стиснат ръце.

Това е тежък удар за канцлера Меркел, която след три мандата е на път да се прости със своя пост.  

„Кошмарът Линднeр“ – както написа преди време Ройтерс под снимката на председателя на Свободната демократическа партия (FDP), наистина се оказа такъв за участниците в коалиционните преговори за съставяне на правителство във Федералната република. Кристиян Линднер изтегли своята партия от преговорите, изразявайки  несъгласие с много от предлаганите мерки в социалната политика, екологията и относно миграционния въпрос. Либералите на Линднер и ХСС (посестримата на християндемократите), както и Зелените, също настояват най-накрая да се определи каква да бъде бройката на приеманите бежанци, до каква степен да се събират семейства и докога, а и дали въобще това да се случва, и кой да бъде считан за бежанец и кой – за имигрант. Свободните демократи и консерваторите, особено баварските съюзници от ХСС, настояваха за ограничаване на приемането на бежанци до 200 000 годишно, с което Зелените не бяха съгласни. Споразумение не бе постигнато и по екологичните проблеми, също препъни-камък. Въобще –  след пълно разминаване на възгледи и половинчати компромиси, преговорите   зацикляха, за да катастрофират окончателно в социалния и мигрантския пакет, а Линднер каза „Стоп!“, и оттегли партията си от сондажите.

lindner

Ройтерс: „Кошмарът Линднер“

 

Остават два варианта – правителство на малцинството или нови избори. Въпреки препоръката на президента Карл Валтер Щайнмайер за широка коалиция със социалдемократите, до това няма да се стигне. Мартин Шулц, председател на Германската социалдемократическа партия, заяви днес в Берлин, че неговата партия остава твърдо на предишната си позиция и по думите на Шулц не е на разположение за съставяне на широка коалиция Ще припомним, че след драматичната загуба на гласоподаватели през септември, Мартин Шулц  категорично се е вкопчил в опозиционните банки в Бундестага.

От днес Федералната република е в ситуация невиждана от 70 години насам правителствена криза, каквато не е имало от 1949 г. Колкото и да не им се иска на управляващите досега ХДС/ХСС, едно правителство на малцинството едва ли ще донесе успех на каквото и да е управление във Федералната република. Правителство на малцинството би означавало безславен завършек на политическия живот на Ангела Меркел. Няма как да бъде иначе в този пъстър германски парламент, в който трета по брой места е популистката Алтернатива за Германия /AfD/, която вече трови живота на управляващите. Впрочем те вече поискаха оставката на Меркел. Ако президентът я номинира за канцлер, тя ще трябва да получи повече от 50% гласове в парламента. Бегъл поглед на първите реакции в германските медии показва, че това би могло и да не стане. Наближава ли краят на ерата Меркел?

parties-struggle-to-find-consensus-in-preliminary-coalition-talks

Първата реакция на френския президент Макрон гласи: „ЕС се нуждае от силно правителство на Германия“. Едно правителство на малцинството означава блокиране на реформирането на Съюза, предвещава евентуална криза в ЕС, поне така гласят първите реакции от Париж, Брюксел, Амстердам и други столици в Европа.

По-доброто решение, според партньорите извън Германия е нови избори. Което е дълъг период, ще се загуби ценно време, толкова необходимо сега за ЕС, който е пред решителни действия за своето стабилизиране.

Амбициите на Германия за лидерство в ЕС засега остават само амбиции.

Скъпи приятели и читатели на Мемория,
дейността ни се осъществява единствено чрез вашата подкрепа. Ако тази статия и нашият проект са полезни за вас и желаете да бъдете дарители, можете да ни подкрепите ТУК по БАНКОВ ПЪТ или чрез PayPal.

Станете наши приятели във ФЕЙСБУК

Още от автора: Александър Александров

Александър Александров

Александър Александров е журналист, завършил НЕГ „Проф. К.Гълъбов“, София и Немска филология в СУ „Св Климент Охридски“. Работил е като отговорен редактор и зам. главен редактор в Радио България на БНР (програмите на чужди езици на националното радио). Преводач от немски език.

  1. Росен Димитров каза:

    Има и трети вариант – Шулц да си влезе най-после в ролята на спасител и всичко актьори на политическата сцена в Германия да въздъхнат с облекчение.

    Само дето подобни постановки са смешни и жалки, а резултата е увеличаваща се подкрепа за една не много приятна алтернатива.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни