За рублите и не само

hr-hristova

Скъпи приятели и читатели на Мемория,

Бихме искали да ви уведомим, че всеки коментар във фейсбук-страницата ни или коментар под дадена статия, който съдържа думата „рубли“ или нейни производни, ще бъде автоматично изтриван, а авторът – блокиран. Дори човек с най-нисък коефициент на интелигентност би изчислил с елементарно усилие, че ако за нашата дейност се плащаше в рубли от Кремъл, щяхме да „бълваме“ всеки ден статия след статия, и то с доста крайни съдържания и пропаганда, подобно на много русофилски сайтове.

В продължение на повече от година (до миналата есен) полагахме интензивен труд, за да ви даваме ежедневно пълноценна и алтернативна гледна точка за случващото се по света и у нас, но в един момент, както знаете, си направихме равносметка, че този процес не може и не трябва да бъде едностранен, а трябва да е продукт на нашето взаимодействие с вас и адекватен на вашата подкрепа. Ето ТУК обяснихме всичко това и не считаме за нужно да се повтаряме. Така че вие, читателите на Мемория, сте нашите единствени работодатели и количеството материали, както и поддръжката на сайта, са съизмерими с нашите възможности и усилия, както и с вашите нужди и подкрепа. Останалото е въпрос на времето, с което разполагаме извън професионалните си занимания, с които си изкарваме прехраната.

Има рискове, които ние сме поели и те си остават изцяло за наша сметка. По-запознаните от вас знаят много добре какво означават тези думи.

Затова използването в коментарите на думички като „рубли“ ние считаме за крайно несправедливо и неадекватно. И тъй като подобни намеци и тролски писания не заслужават по никакъв начин нашето внимание и енергия, ще ги отстраняваме автоматично и без всякакви обяснения.

Вчера последователите ни във фейсбук се закръглиха на 17 000. Искаме да благодарим на всеки един от вас както за моралната подкрепа, така и за подкрепата под формата на дарения. Ясно е за всички ви, че материалното обезпечаване на сайта ни е минимално, но ние сме благодарни на всеки от вас, който е отделил от прехраната си, за да подпомогне общата ни кауза – в полза роду и в полза на България, ако последните две въобще имат намерение да съществуват в бъдещето на света – нещо, в което в последно време започнахме сериозно да се съмняваме.

Направихме основна и неотложна профилактика на сайта и считаме, че вече функционира добре и без проблеми. За съжаление, поддръжката на един сайт, особено на един МНОГО атакуван сайт като нашия, не е безплатно удоволствие.

Благодарим ви още веднъж и знайте – Мемория е изцяло ваша и нейната продуктивност зависи единствено от вашата подкрепа и от нашия труд – толкова, колкото са взаимните ни възможности! За вас – възможности като средства, а за нас – възможности като време и лична енергия. И тъй като кремълската валута и доларите не преобладават на хоризонта ни, правим толкова, колкото можем.

Толкова за рублите.

Надяваме се, че скоро ще ви зарадваме и вдъхновим с нов и конструктивен проект, който ще бъде продължение на дейността ни дотук.

А сега сериозно и накратко за нашата идеологическа, политическа и геополитическа ориентация, ако все още някои от вас се чудят и не могат да ни определят какви сме точно.

Мемория не е ляв проект! Нашите убеждения са по-скоро умерено консервативни и по-скоро десни, но десни не в либералния смисъл, а със силен социален елемент. Но както знаем, в България свястно дясно и свястно консервативно няма. Патриотичното чувство също беше обяздено от мейнстрийма и от платените медии на статуквото, както това се случва пред очите ни в цяла Европа и по света. Считаме, че актуалният разлом в световната геополитика в момента не е ляво и дясно, а глобализъм и антиглобализъм, което е равнозначно на еднополярност и многополярност. Много леви и десни партии и световни движения се обявиха категорично против крайната глобализация и радикалния либерализъм. Затова ние откликваме на всеки процес, който е адекватен на съпротивата срещу тоталната глобализация, независимо дали той определя себе си като ляв или десен. Вижте добре (с мисъл!) материалите, които сме превели или написали и публикували, и сами ще се убедите в това. Не случайно в Мемория сте чели както консервативния руски философ и геополитик Александър Дугин, така и световно известния ляв публицист Джон Пилджър! Гласът на истината не е патент само на лявото или само на дясното! Това е огромна спекулация и заблуда. Днес официалното ляво и официалното дясно са просто маската, зад която се крие световната олигархия. А в последно време, за голямо съжаление, беше вкарана в употреба и маската на лъжепатриотизма. Счупете клишетата, с които ви зомбират ежедневно официалните медии и вижте колко единни са ЕНП и ПЕС в отстояването на дикатурата на неолиберализма, и в същото време – колко общи идеи защитават обявените за крайнодесни и крайнолеви (т.е. уж напълно противоположни!) противници на статуквото – като Националният фронт на Льо Пен, Алтернатива за Германия и Пет звезди в Италия!

Не знаем дали някога е било толкова трудно да се воюва с пост-истината, колкото е днес – в света на глобалната манипулация и дезинформация. Какво ли си говорят Джордж Оруел и Олдъс Хъксли, ако има задгробен живот?! Питали ли сте се?

Толкова за нашите убеждения.

Благодарим още веднъж и от сърце за подкрепата на всички дарители и читатели на Мемория! За нашата дейност преценявате и решавате вие, а не Кремъл или Белият дом! Ние правим толкова, колкото можем. Останалото зависи от вас.

Скъпи приятели и читатели на Мемория,
дейността ни се осъществява единствено чрез вашата подкрепа. Ако нашият проект е полезен за вас и желаете да участвате като дарители, можете да ни подкрепите чрез PayPal или по БАНКОВ ПЪТ.

Станете наши приятели във ФЕЙСБУК

Още от автора: Христина Христова

Христина Христова

Христина Христова е завършила НГДЕК „Константин-Кирил Философ“ и Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Специализира Културология и Театрознание. Автор на драматургични и публицистични текстове. Работила е като учител по литература, ръководител на младежко театрално студио, държавен експерт и началник отдел в Министерството на образованието и науката, началник отдел „Култура“ в общинска администрация. Интересите й са в областта на антропологията, геополитиката, религията. Понастоящем ръководи агенция за специални събития и е Главен редактор на „Memoria de futuro – Памет за бъдещето“.

  1. Димитър Арнаудов каза:

    Много точно и намясто!

  2. Бойко Захариев каза:

    Браво Христина добре ,че те има.Не се срамуваи от левите читатели.

  3. Заренков каза:

    Источната валута се материализира по много начини. Тя може да е синоним на москвич, на тоталитарен, на посредствен, агресия и т.н., а ако много хора я забелязват, вероятно я има, все в някое от разнообразията и. Хората са много чувствителни на тема източни фетиши, обединени под името на източна валута. Може да са дори болезнено, увствителни и разбираемо нетолерантни, така, че търсете причините за аналогиите и в себе си.

  4. Светлин каза:

    Госпожо Христова явно вие е писнало това за рублите,като четях коментари относно така наречените ви рубли не ми ставаше приятно ,понеже не е вярно ама .Като казваш истината ще те хулят.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни