Остра реакция на Кремъл срещу удара на САЩ в Сирия

putin48484

Москва реагира остро на масираната атака на САЩ срещу ракетна база, контролирана от сирийското правителство – първият официален американски удар срещу Асад от началото на конфликта в Сирия.

Русия обяви, че прекратява действието на меморандума за предотвратяване на инциденти и гарантиране на сигурността на полетите в хода на операцията в Сирия, който бе сключен със САЩ. Това съобщи руското външно министерство, цитирано от ТАСС. Руското Министерство на външните работи призовава Съвета за сигурност на ООН да се събере на извънредно заседание, за да обсъди ситуацията след удара, който САЩ нанесоха по сирийската авиобаза в провинция Хомс.

„Президентът Путин счита американските удари в Сирия за агресия против суверенна държава в нарушение на нормите на международното право, и то под измислен предлог“, заяви днес говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Сирийската армия не разполага със запаси от химическо оръжие“, отбеляза той. „Факт е, че унищожението на всички запаси на химическо оръжие на Въоръжените сили на Сирия бе регистриран и потвърден от ОЗХО – специализираното подразделение на ООН (Организация за забрана на химическото оръжие – бел.ред.).“, допълни още Песков.

„При това, по мнението на Путин, пълното игнориране на фактите за използване на химическо оръжие от страна на терористите съществено влошава ситуацията. Путин също така вижда в американските удари в Сирия опит за отвличане на вниманието от многочислените жертви сред мирното население в Ирак“, коментира говорителят на Кремъл.

„И главното, смята Путин, тази стъпка не ни приближава към крайната ни цел за борба с международния тероризъм, а напротив – създава сериозно препятствие пред създаването на международна коалиция за борба с него и ефективното противодействие на това всемирно зло, което, между другото президентът на САЩ бе поставено като водеща задача още по време на предизборната му кампания“, добави Песков.

В нощта срещу петък (7 април) Съединените щати нанесоха първия си от началото на конфликта в Сирия масиран ракетен удар по авиобаза на Военновъздушните сили на официалното сирийско правителство. По данни на Пентагона, на авиобазата е възможно да са били разположени и руски военни. Според американския президент Доналд Тръмп ударът представлява „пропорционален отговор“ на извършената, според САЩ, газова атака от страна на режима на Башар ал-Асад срещу мирното население в провинция Идлиб. По данни на сирийската опозиция в химическата атака, проведена в сряда (5 април) са загинали 86 души.

Скъпи приятели и читатели на Мемория,
дейността ни се осъществява единствено чрез вашата подкрепа. Ако нашият проект е полезен за вас и желаете да участвате като дарители, можете да ни подкрепите чрез PayPal или по БАНКОВ ПЪТ.

Станете наши приятели във ФЕЙСБУК

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

 1. Кирил Костов каза:

  От това, което изтече жертвите са 4 сирийски военни и са унищожени няколко самолета. При това ударът е бил синхронизиран с руснаците, които най-вероятно са предупредили и наземния персонал. Във всеки случай САЩ за пореден път показаха, че при тях важи не силата на правото, а правото на силата. Въпросът е какво ще стане, ако Сирия или официално намиращата се там Русия издумкат някое САЩ-ско корито в околността?
  В САЩ явно вътрешните борби са стигнали до тази точка, че са готови да подпалят света, щом рискуват директен военен сблъсък с Русия, което лесно може да прерасне в последната световна война за всички…
  Една много опасна игра и ескалация на напрежението за всички. Дано разумът надделее!

 2. Кикинда каза:

  Мислехме, че с идването на Тръмп заявленията му отнонсно промяната на външната политика на САЩ, ще са истина, но американската пасмина, просто не може да се въздържи от вечните лъжи, постоянните войни, кръвопролития и хаос.
  Тръмп си е поредната марионетка и дали щеше да дойде на власт той или отявлената педофило-сатанистка Клинтънова паплач, за нас, другите народи, нямаше да има ама никаква разлика!

 3. Radi каза:

  Ей Васко Васко, до някъде си прав, ама покачи се малко по-виско и не гледай само от трибуната на материалните измерения…за запада и изтока. Не всички искат да се докопат до „Омразният“ запад, било то и заради няколко долара повече в джоба….би било много наивно и едностранно погледнато-не мислиш ли. То и на изтока не е вързало и цълнало-вярно, ама чак пък да се плюе по малко по близката като цяло идентичност на ония източносеверняци айде моля…Поогледай се малко,…попрочети и се замисли.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни