Тръмп: ЕС служи на германските интереси, а НАТО е остаряла организация

3w1489qlowc0-bild

В неделя новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп даде интервю за днешните издания на британския вестник The Times и на германския таблоид Bild, цитирани от БТА и Фокус. В него той заяви, че германският канцлер Ангела Меркел е допуснала „една много катастрофална грешка“, като е приела повече от един милион мигранти. Тръмп уточни, че Меркел до момента е най-важният лидер в Европа и че Европейският съюз служи на германските интереси.

Бъдещият президент разкри детайли от своята външна политика. Неговият приоритет ще бъде създаването на справедливи търговски сделки за САЩ и силни граници. Той подчерта, че неговата администрация ще провежда преди всичко разумна, а не свободна търговия.

Тръмп също уточни, че ще предложи санкциите срещу Русия да бъдат прекратени, ако бъде постигнато споразумение с руския държавен глава Владимир Путин за намаляване на ядените въоръжения, като отбеляза, че иска ядрените арсенали на двете най-големи ядрени сили в света САЩ и Русия, да бъдат „намалени значително“. По отношение на Русия той изрази критика към Москва заради намесата й в сирийската гражданска война, описвайки я като „много лошо нещо“, което е довело до „ужасна хуманитарна ситуация“.

Тръмп отново засегна темата за НАТО: „Още преди време казах, че НАТО има проблем. На първо място Алиансът е остаряла организация, защото е създадена преди много, много години“. Макар да посочи, че НАТО остава „много важно за мен“, той отново подчерта, че много от държавите членки не плащат достатъчно. „Предполага се, че ние трябва да защитаваме страните. Но много от тези страни не плащат това, което трябва да плащат, което според е много нечестно за САЩ“, допълни бъдещият президент.

Също така Тръмп не пропусна да коментира и Брекзит. Той разкри, че ще предложи на Великобритания бързо и „справедливо“ търговско споразумение със САЩ през първите седмици, след като встъпи в длъжност. Тръмп предвиди, че други страни ще последват примера на Великобритания и ще напуснат Европейския съюз, който според него е дълбоко засегнат от бежанската криза. „Народите, страните искат своя собствена идентичност и Обединеното кралство иска своя собствена идентичност. Ако в различни части на Европа продължат да се стичат бежанци… мисля, че ще е много трудно да се запази единството, защото хората са разгневени от това“, подчерта той.

Скъпи приятели и читатели на Мемория,
Ако нашият проект е полезен за вас и желаете да участвате като дарители, можете да ни подкрепите чрез PayPal или по БАНКОВ ПЪТ.

Станете наши приятели във ФЕЙСБУК

 

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни