Краят на ТПТИ

3364

Меркел и Обама обявиха в Берлин, че Трансатлантическото споразумение няма да бъде подписано

По време на последното посещение на настоящия президент на САЩ Барак Обама в Германия, германският канцлер Ангела Меркел заяви официално, че търговското споразумение между САЩ с ЕС няма да бъде сключено сега, след като Америка избра за свой президент Доналд Тръмп.

Срещу скандалното и създадено в пълна секретност Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/ TTIP), в последните години имаше силна съпротива и многохилядни протести в цяла Европа, включително и в България. Основните опасения на европейците бяха породени от абсолютните права, които отиваха в ръцете на транснационалните корпорации, за сметка на държавния суверенитет на членките на ЕС, както и ГМО-продуктите от САЩ, които щяха да залеят европейския пазар и да фалират европейските производители.

„Винаги съм била силно ангажирана със сключването на търговското споразумение със САЩ. Ние постигнахме голям прогрес по преговорите, но то няма да бъде сключено сега“, каза канцлерът по време на пресконференцията с американския президент Барак Обама в Берлин. Въпреки това Меркел заяви, че е възможно постигането на споразумение за търговско сътрудничество със САЩ и след неуспеха на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции.

„Ние сме твърдо убедени, че глобализацията трябва да е в съответствие с интересите на хората. Радвам се, че успяхме да постигнем споразумение с Канада и бихме искали един ден да се върнем към преговорите за търговското споразумение със САЩ“, каза още тя.

Припомняме, че по-рано през пролетта Грийнпийс разпространи над 240 страници секретни документи от преговорите със САЩ, според които съществува заплаха за живота и здравето на хората, както и за климата в Европа.

След отказа на белгийската провинция Валония да подпише СЕТА и с оглед на новата геополитическа ситуация в САЩ и Европа, е много вероятно да бъде ревизирано изцяло и търговското споразумение с Канада.

Както е известно, лидерите на ЕС бяха сред основните лобисти на ТПТИ и СЕТА, но след активната гражданска съпротива в Европа и избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, преговорите по ТПТИ достигнаха своята мъртва точка, а бързото подписване на СЕТА през октомври, вече категорично не гарантира прилагането му във вида, в който беше първоначално предложено на страните членки на ЕС.

0000279269-article2

100 000 германци излязоха на протест срещу ТПТИ в Берлин през октомври 2015

 

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Даринка Кирова каза:

    Ето защо не трябва да се променят законите и Конституциите през 2 часа. Защото както за САЩ и Европа, така и за България се оказа, че едни други хора, живели преди нас, явно са виждали подобни събития и ситуации. И са предвидили, че трябва да има здрав разум, защото слабите характери на които им дърпат конците могат да унищожат всичко без мозък. Так, че не бързайте с Конституции. Днес управляват неграмотните и докато не ги изметат ,защото са кукли на конци , не предприемайте нищо !

  2. таня каза:

    Аз съм също за това да не се променя конституцията! Днес четох че Голдмън Сакс са направили проекто-предложение за нова конституция на Италия и веднага се сетих за проекта на Стефан Софиянски!
    Дори трябва да си върнем правото ни на безплатно здравеопазване заложено в нея.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни