Путин и Тръмп проведоха първия си телефонен разговор

a8b0f033-37bc-4462-89b2-188765aca0d7_w987_r1_s

Президентът на Русия Владимир Путин и новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп проведоха своя първи телефонен разговор, според съобщението на Кремъл. Те са постигнали съгласие „в оценката за сегашното крайно неудовлетворително състояние на руско-американските отношения“.

Разговорът между двамата лидери е бил „по взаимна договореност“. Двамата са се уговорили да продължат телефонните си контакти и дори да се срещнат лично, като с подготовката ще се заемат и двете страни.

Според съобщението на Кремъл, Путин отново е поздравил Тръмп с победата на изборите, пожелал му е успех в реализирането на предизборната програма и е изразил готовност да се изгради партньорски диалог с новата администрация във Вашингтон „на принципите на равноправието, взаимното уважение и взаимната ненамеса във вътрешните работи“.

Двамата са се съгласили да работят активно за нормализация на отношенията между Русия и САЩ и за връщането им в рамките на конструктивното взаимодействие по най-широк кръг въпроси.

Също така, от екипа на Путин припомнят, че тази година се навършват 210 години от установяването на дипломатически отношения между Русия и САЩ, и подчертават, че това би трябвало да стимулира връщане към прагматично и взаимноизгодно сътрудничество в интерес на двете страни и на стабилността и сигурността в света.

Путин и Тръмп са споделили мнението, че е нужно да се обединят усилията в борбата с Враг №1 – международният тероризъм и екстремизъм, като в този дух са обсъждали и уреждането на кризата в Сирия.

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни