Тръмп победи, светът си отдъхна, на ход сме ние!

23krugman-img-blog480

hr-hristova3Светът вече може да си отдъхне. Противно на всички внушения и очаквания, Хилъри Клинтън не успя да се докопа дo Белия дом. Затова – затегнете коланите – колелото на световната история днес прави остър завой, а на кормилото е Доналд Тръмп. И краят на цяла една ера е пред нас.

Изборът на Тръмп, както и изборът за Брекзит, са част от пропукването в основите на съвременната Система – неолиберализмът и геополитиката на войната, крепящи се на световната хегемония на САЩ и на транснационалната олигархия –  прословутият един процент, функциониращ чрез своя център във Вашингтон и чрез сателитите си по целия свят. Един от тези сателити е и самият Европейски съюз, а най-незначителното му подразделение – българският политически елит, който изпълнява методично и без никаква съпротива повелите на преките си началници вече повече от четвърт век.

Промяната настъпва и съвсем не е преувеличено да се каже, че тя ще се усети в планетарен мащаб – независимо от предстоящите обрати и перипетии, независимо от променливия успех и съпротивата на статуквото, светът вече не може да бъде същият. Прогресивните и мислещите хора от всички континенти, както и милиони обикновени хора, изричат последователно своето „НЕ!“ на една безкрайно несправедлива и изчерпана в самата си същност Система. Еднополюсният модел на американската хегемония се разпада пред очите ни на множество светове, а американският народ, и най-вече белите мъже и жени на Америка, написаха Глава първа от новата си история, която ще се превърне в история и на останалия свят. Защото звярът, от който страдат милиарди, може да бъде ранен смъртоносно единствено там – в леговището, в което се е родил.

Тревогата от проспаната и изненадваща промяна пролича от пълното объркване, което настъпи тази сутрин не само в американските медии и в казионния естаблишмънт, подкрепящ статуквото, но и в европейските медии. Временната дезориентация, преминаваща в тиха паника, тепърва ще завладява васалите от европейския политически елит и неговия обслужващ персонал, каквото се явява управляващото статукво в България, заедно с цялата политическа класа – особено като се има предвид критичният момент, в който се намира страната ни между двата тура на президентските избори. Българският клонинг на Хилъри Клинтън – Цецка Цачева, макар и бидейки неин доста по-простоват и посредствен вариант, вече няма никакъв шанс да бъде инсталиран на Дондуков 2. Тя ще бъде отвята с минимално усилие, тъй като още с вота си на първия тур българският народ стана част от европейската и световната тенденция за промяна и събаряне на статуквото.

Кои са най-чаканите промени, които предстоят пред света, Европа и България?

На първо място най-голямата надежда е свързана с овладяване на агресивните войни на САЩ в Близкия изток, свързани с милиони жертви и с невиждано мигрантско нашествие към Европа. Тръмп нарече Обама и Клинтън „основатели на Ислямска държава“ и се ангажира да фокусира вниманието си към вътрешните проблеми на страната си, като се противопостави на неразумната доминация на НАТО в Европа и по света, свързана с огромни разходи за американските данъкоплатци. Въпреки недоволството на Меркел, която изказа възмущението си от намерението на Тръмп САЩ да спре да брани Европа, 45-ият президент на САЩ е категоричен в своето мнение, че светът, а и самата Америка, са уморени от нейната военна хегемония. Както каза Патрик Бюканън, „Америка придоби света, но изгуби себе си.“ В този смисъл, връщането на Америка на американския народ е главното послание и заявеното намерение на Тръмп. Огромните икономически и социални проблеми са фокусът, който поне отчасти, или поне в началото, ще привлече вниманието на новия президент. На това днес се надяват нормалните хора по целия свят – че САЩ най-после ще се занимае със себе си, със своя вътрешен враг, и ще остави човечеството на мира.

Оттук и заявеното не веднъж от Тръмп намерение за диалог и сътрудничество с Русия, което е стремежът и на самия Путин. В поздрава си до новоизбрания президент руският лидер изрази желанието си за „изграждането на конструктивен диалог между Москва и Вашингтон, основан на принципите на равноправието, взаимното уважение и реалното отчитане на позицията на другия, отговарящо на интересите на народите на нашите две страни и на цялата международна общност“. По този въпрос европейските елити, включително и смехотворните български „ястреби“ като Плевнелиев, Митов и Ненчев, вече със сигурност са изпаднали в пълно недоумение и тепърва ни предстои да бъдем свидетели на още по-абсурдни ситуации, в които те ще жънат плодовете на своята тотална неадекватност. Клишетата за „агресора Русия“ и кухите, изпразнени от съдържание „евроатлантически ценности“, вече не вършат работа, защото е ясно, че никой не им вярва – а друг словесен инструментариум за поддържане на идеологическото либерално и войнолюбиво статукво европейските васали не притежават. Объркването и унижението от факта, че ще бъдат принудени да обърнат публично палачинката, ще доведе до задълбочаването на срива в доверието към неолибералното статукво.

Още повече, Тръмп заплаши да изтегли САЩ от Северноамериканското споразумение за свободна търговия между САЩ, Канада и Мексико (НАФТА) и от Споразумението за Транстихоокеанско партньорство (ТТП) между 12 страни от Тихоокеанския регион. А това нас ни касае пряко, защото е свързано със скандалните партньорства ТПТИ и СЕТА, срещу които протестираха милиони европейци, а белгийската провинция Валония дори отказа да подпише СЕТА. Явно е, че предстои преразглеждане на двете заробващи споразумения, защото от тях ще пострадат не само европейците, но и самият американски народ. Всички тези споразумения са изгодни единствено за мултинационалните корпорации.

Така или иначе, Тръмп е обратното на всичко онова, което олицетворяваха Обама и Клинтън. Дали той ще изпълни своите намерения? Времето ще покаже. Но надеждата в Америка и в света за по-добър, достоен и мирен живот днес се събуди с покълнали нови криле. Съпротивата от страна на военно-промишления комплекс и на финансовата олигархия срещу Тръмп ще бъде  чудовищна. Неоконите няма да се предадат лесно и след като оближат бързо раните си от поражението, което претърпяха днес, ще се активират отново още утре и това е сигурно. Но все пак – процесите започнаха, светът има своя шанс да поеме в по-добра посока. И най-важното е, че тази посока днес се артикулира недвусмислено от самия връх на световната власт – Вашингтон – и посланието излезе от страната на Линкълн.

Затова, повече от всякога, именно от обществата в Европа и света зависи да се възползват от дадения сигнал, да станат част от обновлението на Системата, която превърна в страдание живота на милиарди, а на други милиони отне и самия живот.

Изборната победа на Доналд Тръмп има голямо отношение към случващото се в България днес. Още в сутрешните емисии на казионните телевизии бяха видими обърканите физиономии на водещите „журналисти“ и на техните гости от управляващия елит, както и на папагалстващите придворни анализатори. Едно малцинство, поддържано и захранвано отвън и обслужващо външни интереси, днес гледаше напълно неподготвено и неадекватно от екрана. Сега предстои неприятното задължение политическите и медийните лакеи в България да се извъртят на 180 градуса пред очите на цялата публика, защото техният идеологически и финансов донор претърпя поражение. Отгоре на всичко хранилката на соросоидите, свързани пряко с кръговете и агентите на влияние около Клинтън и Сорос, вече пресъхна! Затова и лицата им бяха посърнали, а най-често употребяваната дума за победата на Тръмп беше „популизъм“. Те все още нямаха какво друго да кажат – защото все още никой не им беше спуснал новите опорни точки. Но дългото повтаряне на думичката „популизъм“ в един момент ще бъде некоректно говорене срещу новия господар в Белия дом и те го знаят. Затова метаморфозата им започна унизително и смехотворно. И преля в кротките и смирени коментари на политическото статукво, което се хвана за думичката „промяна“ като за спасителна сламка.

Да, промяна!

Промяна, която обаче касае и самите тях.

С оглед на новата геополитическа ситуация, която е част от неизбежна и трайна световна тенденция, кандидатката за президент Цецка Цачева вече е повече от нелепа и неуместна. Анахронична. Смешна до жалка. Историческото време се завъртя неумолимо и главоломно. Пошлата посредственост, съчетана с идеологическата отживелица на политическото статукво в България, ще изхвърли от борда на събитията кандидатката за майка на нацията. Плашилото, което тя размахваше до вчера, че другият кндидат за президент, генерал Радев, ни тласка фатално на изток към Русия и ни връща десетилетия назад в „развитието“ ни, всъщност вече съвпада с позицията на новия й господар отвъд океана за балансирана политика и сътрудничество с Русия. Не само Цачева, но цялото протестърско и политическо войнство днес е в капана на своя краен и абсолютен слугинаж. В капана на собственото си морално падение.

Свлякоха се изцяло и маските от предводителите на антисистемните и системните патриоти, които доказаха, че не са нищо повече от клоуни, поддържащи властта с изкуствено дишане уста в уста. Те се включиха с готовност и с гротескно престараване в жалка акция срещу единствения читав кандидат за президент, който има реални шансове за успех в борбата срещу статуквото. Магдалена Ташева толкова се увлече и самозабрави в обслужването на властта, че написа в своя статия: „Защото като пре­зидент и главнокомандващ той (Румен Радев – бел.ред.) може да обяви военно положение и назначеното от него служебно правителство да продължи да управлява България в условията на ед­нолична власт. При такива обстоятелства ще трябва да молим Бога България да оце­леe поне частично в пламъци­те на американската война срещу Русия.“

Жалко, нали? По-жалко дори от воя на грантаджиите и протестърите… Добре че искрените, патриотично настроени хора, все още могат да премислят мъдро, доверявайки се на своя колективен инстинкт.

Така или иначе, вече стана ясно, че Цачева няма да има възможност да си говори на „европейски език“ със своята фаворитка Клинтън, защото, слава богу, другият кандидат за президент много скоро ще си говори с Тръмп на английски.

Това са реалностите. От всички нас зависи да бъдем част от обновлението на света и Европа. Нито американският народ, нито европейските народи могат и трябва да свършат нашата работа вместо самите нас. Те ще си свършат тяхната част. Но каузата е обща. Време е България да слезе на терена на голямата игра и да скъса с ролята си на публика, която вика за победата на чуждия играч.

Време е да се поздравим с победата на наш играч. С победата на наш президент. С победата на България в най- трудната битка – битката й със самата себе си.

И когато всеки един от нас победи собствените си предразсъдъци и страхове, едва тогава ще можем да си извоюваме България обратно.

Да, Тръмп победи. Светът си отдъхна. На ход сме ние!

Още от автора: Христина Христова

Христина Христова

Христина Христова е завършила НГДЕК „Константин-Кирил Философ“ и Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Специализира Културология и Театрознание. Автор на драматургични и публицистични текстове. Работила е като учител по литература, ръководител на младежко театрално студио, държавен експерт и началник отдел в Министерството на образованието и науката, началник отдел „Култура“ в общинска администрация. Интересите й са в областта на антропологията, геополитиката, религията. Понастоящем ръководи агенция за специални събития и е Главен редактор на „Memoria de futuro – Памет за бъдещето“.

 1. ор. подполк. Желю Железов каза:

  Приемам напълно мислите и оценките на г-жа Христова. Похвална е бързата й реакция на това историческо събитие, при това с отлично написан текст.

 2. На ход сме ние! каза:

  Гледам кампанията на ГЕРБ за Цачева сега. Тези ще се сгромолясат по-зле и от Костов. Толкова глупаци по телевизора не съм виждал, откакто разпуснаха Политбюро. Плашат гаргите със своите приказки, станаха за смях. Радев ще спечели с драматична разлика, а на следващите предсрочни избори ГЕРБ ще загуби поне 20 депутата. Това е дъното, десница да ни плаши с демократичното право народът да избира.

  И между другото, Живков спираше редовно тока и осветлението, не му помогна. Да идва Радев и БСП, после ще се оправяме, то се видя. Ако щабът на ГЕРБ за тези избори играеше шах с микровълнова печка, щеше да направи реми в най-добрия случай.

  • Елена Ерделсска каза:

   Въпросът на деня не е дали ще е Радев, Живков или БСП. Въпросът е в това, че ГЕРБ няма какво да предложи освен изтърката плоча за комунистите и тям подобни. Няма никакви идеи за това как да се подобри живота на хората, освен на неграмотните малцинствени етноси, никаква визия за това как ще се развива България и какво място ще заема занапред в света. Власста ги блазни, тя е сладка, това замъгляма разума им.

 3. Филип Стоянов каза:

  Поздравления за силния текст Христина! Знам, че не нещо ново което да чуете, но усилията които полагате за да Ви има и да създавате такива текстове в публичното пространство, да достигате до хората имат голямо значение за повдигане и укрепване на Вярата в доброто и разума.
  С Поздрав!

 4. Ралица каза:

  Тотално съм несъгласна със следния цитат- „Прогресивните и мислещите хора от всички континенти, както и милиони обикновени хора, изричат последователно своето „НЕ!““ .

  Прогресивните и мислещи хора не са мнозиството гласували за Brexit i за Тръмп, мнозинството е съставено от хора, които не са напускали гранците на Англия или на щата си. Това са факти, които лесно могат да се проверят.

  Това че Клинтън не беше подходящ кандидат е факт, но за тези следили изборите и особено дебатите е много обезпокоително, че човек като Тръмп който безцеремонно изразява своят расизъм, сексизъм, пошлост и арогантност подкрепени със съмнитилнa бизнес етика ( като неизрядност в плащането на данъци, с което той се гордее- за справка- https://www.washingtonpost.com/politics/a-lean-toward-clinton-among-one-group-of-undecided-north-carolina-voters/2016/09/27/ff271b2e-8469-11e6-92c2-14b64f3d453f_story.html?0p19G=c ) получава такава сериозна подкрепа.

  Този човек е реално олицетворение на олигархичните интереси, от които според статията Ви светът се е откъснал.

  Всеки има право на мнение, но да се прави паралел със ситуацията в България основавайки се на фактите които излагате е много неточно.

  • Milena каза:

   Напълно съм съгласна с Ралица! Нейното мнение е това на наблюдател със познания за културния и социален контекст в САЩ. За разлика от тълкуването на статии и дебати от бюрото в България.

   • Stefan Iliev каза:

    Мнението на Ралица е копирано от HuffingtonPost или някия друга либерастка медия. Добър превод. Вижте какво казва Alex Jones – PrisonPlanet.com или drudgereport.com. Ей така, за баланс. Виждам, че сте разбалансирани.

  • Росен каза:

   Абсолютно съгласен с мнението на Ралица, най-вероятно и много други ще се съгласят , но след време. Сега сме на вълната против прогнилия западен модел и за свежия полъх от Североизток. Да , най -вероятно хората искат промяна и затова се случиха Брекзит и Тръмп, но дали тази промяна са способни да донесат Путин, БСП, Ердоган и нацитата-съмнително. Все пак глас народен, глас Божи. Поне засега такава е волята на мнозинството и тя трябва да се уважи, безпрекословно. Всъщност не Радев и БСП спечелиха, а некадърният и неподходящ избор за кандидата на Герб предизвестиха такъв резултат. Може би така и трябва, ще разберем след много кратко време. Този коментар на г-жа Христова ми се струва реваншистки , русофилски и яхване на вълната. Никой и никъде не е казал обаче, че Тръмп и Брекзит ще заработят за нас, нищо че са яростно поддържани от Путинова Русия и Ердоганова Турция.

  • Петкова каза:

   Напълно съм съгласна с Вашето мнение, Ралица. Прогресивните и мислещите хора от Обединеното кралство и от САЩ гласуваха срещу Брекзит и срещу Тръмп. Учудва ме ограниченото виждане и радост на нашите сънародници, радващи се на тази трагична победа- Тръмп е реално олицетворение на олигархичните интереси които доведоха света до това положение.

   • mnim каза:

    “ Прогресивните и мислещи хора не са мнозиството гласували за Brexit i за Тръмп, мнозинството е съставено от хора, които не са напускали гранците на Англия или на щата си. Това са факти, които лесно могат да се проверят. “

    Към Петкова и Ралица
    Нека отделим малко повече внимание на горното твърдение. Да проверим фактите и облягайки се на тях да продължим разсъжденията си в правилната посока.
    Фактите казват следното:
    – За Клинтън са гласували 64% латино .
    – За Клинтън са гласували 82% афро-американци- за да сме политкорекни .
    – За Клинтън гласуват предимно хората в големите градове.
    За пояснение – Големите градове в САЩ не са престижно място за живеене. Там има много и добре платена работа. В някои има и добри университети . И до тук. Приятните места за живеене , сигурността и доброто образование са извън Ситито.
    Не хараесвам арогантния Тръмп, както не харесвам и рожбата на естаблишмента Клинтън. Харесва ми обаче когато спорим да бъде възпитано и аргументирано.
    В тази връзка наблюденията и аргументите на на авторката са верни и от тук анализът доста логичен.
    Ралица и Петкова, коментирайте фактите .

 5. Stefan Iliev каза:

  Чудесен анализ! Поздравления!
  Малка добавка:
  Всички обобщения са относителни и частични, но все пак: светът не се дели на леви – десни, изток – запад или пък циволизовани и диваци. На преден план излиза конфликтът националисти – глобалисти. В САЩ е модно да си либераст и толераст. Ако считаш, че черните и латиносите са с по-малки възможности (което е статистика), значи си расист. Ако не желаеш да има общи тоалетни за мъже и жени, пак си расист и консерватор. Ако не считаш, че педерасите и лезбийките са достоен пример за подражание, ти си гаден реднек. Живея в един от най-либералните щати и ги виждам ежедневно как се помпят колко са велики, цивилизовани, обичат генетичните коктейли и презират националните си културни традиции. Заливат ги с една и съща помия от казионните медии: CNN, MSNBS, ABC, washingtonpost.com, HuffingtonPost.com, Salon, Politico, DemocracyNow и много други. А някои от тези бяха уважавани медии преди време. Глобализацията ги отрови с пари и безродни космополитни идеи. Сега реват пред счупената стомна. Пада им се. Снощи гледах изборите по няколко медии едновременно, включително по CNN. Те не скриваха (и от много време) предпочитанията си към Килъри. Гърчеха се жалко и жално, въртяха, сучеха за да изкарат Тръмп популист, лъжец, дори имало 1/3 вероятност, че Путин ще промени резултатите в полза на Тръмп. Това зяпат много нашенци в Америка и се чувстват напреднали, цивилизовани и либерални. Отдавна либералните идеи преминаха нормалното и станаха жертва на пълзящата глобализация.
  Републиканците се оказаха по-демократи от демократите, защото избраха външен човек. При демократите същата тенденция бе представена от Сандърс, но Килъри и нейните псета го изработиха без вазелин. Той не гъкна, изтърпя и на края и се подчини, за което спрях да го уважавам.
  Тръмп няма друг избор освен да използва апарата на републиканците, още повече те спечелиха и сената и конгреса. Значи не е само „проблемът“ в Тръмп. Демократите се изложиха с лъжеца Обама и неоконката Килъри. „We came, we saw, he died „. Не случайно хората скандират на митинги „lock her up“. Там и е мястото – в затвора за престъпления срещу човечеството. А абдалите реват за нея.
  Съвет: ако някой се мисли за интелигентен да гледа/слуша и медии, които не му харесват и да търси фактите, не тези които много знаят.

  • Memoria de futuro Memoria de futuro каза:

   Благодаря за подробния коментар :) За лявото и дясното, за консерватизма и глобализма – споделям напълно мнението ви, писала съм подробно и напоително по темата в други свои статии. Даже онзи ден пуснах интервю с д-р Калоян Методиев по същата тема – http://www.memoriabg.com/2016/11/07/zalogyt-dnes-e-po-goliam-ot-liavo-diasno/
   Поздрави!
   Христина

   • Stefan Iliev каза:

    Христина,
    Вие сте един от малкото мислещи хора, които се опитват да се ориентират в изключително сложният свят. Чета вашите статии с удоволствие. Също уважавам мението и на Иво Христов. Тук не става дума за „харесване“, а за съвпаделие на възгледите. Аз съм стигнал до почти същите изводи по различни пътища, което прави изводите тествани по различен начин.
    На практика българите не четящи чужда преса (руска, английска) нямат никакъв шанс да се ориентират такво се случва. Медиите, които пишат и четат на български, не ги наричам „български“, защото те се контролират от структури, чужди на българският национален интерес, прокарват много синхронизирана и ограничена в спектъра си политика. Ясно е, че това, което излиза в нашенските медии е 90% превод от западни казионни медии: Reuters, BBC, Guardian, WashingtonPost, New York Times. Въпреки това диапазонът на покрити мнения е изключително свит, което говори за координация и синхронизация на национално ниво.
    Мисля, че в България се прилага иракският модел, където частни фирми печелят контракт с пентагона или DoS, създават положителни новини и ги продават на местни журналисти за да ги отпечатат като свои. Чувал съм, че плашали по $5000 на иракчани да публикуват статии като техни. Търсете „Lincoln Group Iraq“.
    http://www.nytimes.com/2006/02/15/politics/quick-rise-for-purveyors-of-propaganda-in-iraq.html
    The Pentagon’s inspector general last month opened an audit of Lincoln Group’s contracts there, according to two Defense Department officials. A separate inquiry ordered by Gen. George W. Casey Jr., the top American commander in Iraq, after disclosures late last year that Lincoln Group paid Iraqi publications to run one-sided stories by American soldiers, has been completed but not made public, military officials said.
    Чета някои нашенски медии и ми прави впечатление, че някoи oт статиите се различават значително от останалите по дух и стил на писане, сякаш са спуснати отгоре без коментар, сякаш редакцията няма право даже да им пооправи стилът за да изглежда по-достоверно. Става дума за статии, кото определят позицията на редакцията по фундаментални въпроси. Оказва се, че от днешният океан от информация, българите пият вода от канализацията на „цивилизованите“.
    Пожелавам ви много здраве и успех!

    • mnim каза:

     „Оказва се, че от днешният океан от информация, българите пият вода от канализацията на „цивилизованите“.
     Бих казал, че българите са жадни, за да не кажа отровени…
     Поздрави

  • Kali каза:

   Не само това- икономическата база на победата на Тръмп е също много съществена. Здравната ‘реформа’ на Обама принуди много малки а и средни бизнеси – гръбнака на Америка да плащат скъпо за здравна застраховка, която не покрива нищо за всеки работник на постоянно място. В резултат започна масово уволнение на работниците с пълна заетост и замяната им с такива на непълно работно време за да се избегне задължителната застраховка. Това на практика означава рязко намаляване не само на доходите, но и на сигурността за милиони американци. В резултат на погрешна търговска политика в последното десетилетие много работни места в индустриалната сфера ‘излетяха’ не само отвъд океана в Азия, но и прескочиха границата с Мексико. Сандърс предложи ‘социалистическия’ път за излизане от ситуацията, Тръмп- ‘капиталистическия’. Хилари- запазването на курса.

 6. ор. подполк. Желю Железов каза:

  Статията и коментарите ме върнаха отново към една теза, която е все още повече интуиция, отколкото научно доказана истина.
  Капитализмът колабира. Капиталистите усещат това и се стараят да отложат леталният му изход. Това е научно доказуема истина, въпреки привидното му „процъфтяване”. Основа на капитализма е КАПИТАЛЪТ, а той е натрупана „РАЗМЕННА СТОЙНОСТ”, независимо от формата в която съществува. Разбирането на нейната същност е ключ, необходима предпоставка за разбиране същността на капитала и капитализма. За това съществуват две икономически теории.
  ЕДНАТА – съдържание на ИКОНОМИКСА – постановява, че разменна стойност произвеждат всичките производствени фактори. С това тя отрича основата на
  ДРУГАТА , на трудовата теория на разменната стойност на Смит, Рикардо и Маркс, според която само ЖИВИЯТ ЧОВЕШКИ ТРУД придава разменна стойност на продукта на общественото производство, превръщайки го в стоки, годни за размяна в определени пропорции.
  Вече дори човек, лишен от способност за абстрактно мислене, е способен да „види”, че автоматизацията и кибернетизацията на производството на стоки и услуги премахват живия труд, а с това и разменната стойност като необходима субстанция на капитала.
  Логично е да разделим капиталистите, както всички други люде, на умни, добри и хуманисти, и на посредствени, зли и егоисти-мизантропи. Вторите, усещайки, макар и интуитивно, края на капитализма, подготвят замяната му с „нов робовладелски строй” (В. Катасонов). Иска ми се да вярвам, че мистър Тръмп е от втория вид капиталисти и ще постави начало на нов, спасителен за човечеството, етап от развитието на „капиталистическата свят-система” (И. Уолърстейн).

  • Megiddo каза:

   Другарю Железов, нямате си хал хабер от икономика. Болшевишкия Ви мозък е изгладен като с ютия.

 7. Просто човек каза:

  Браво, благодаря.
  Достоен,истински и смислен анализ на света и събитията в него.
  Честита победа на истината!

 8. Митко А. Димитров каза:

  Хареса ми написаното от Христина, правдоподобно е. Пропуснала е да отбележи, че и нашите български медии, не само в американските медии се тръбеше услужливо и подмазвачески за бъдещата победа на Клинтън, както вървеше и кампанията за „тяхната майка“ на медиите де. Та да е честита победата на Тръмп и всички които бяха за него. Честито и на кюрдите, скоро ще се роди нова държа, само да си стискат ръцете Путин и Тръмп, а комшията Ердоган по-леко да стиска зъбите, за да не му паднат пломбите.

 9. Charllise каза:

  Bravo!!!

 10. Розина каза:

  Много добре написано,страхотен анализ от месеци не бях чела толкова смислен материал . Благодаря!

 11. Розина Шахонова каза:

  Много добре написано,страхотен анализ от месеци не бях чела толкова смислен материал . Благодаря!

 12. Няма значение каза:

  Живков не е спирал тока, хора. Не приказвайте глупости.

  Не съм му фен, но ако има нещо от което си мисля, че страдаме най-много е когато даваме мнения за неща, които не са ни особено ясни. Отнася се и за мен самия ;-).

  За да се поддържа напрежението и честотата на енергийната система е необходим баланс на консуматорите и източниците на мощност. Още нямахме 5-ти и 6-ти реактори с общ капацитет 2 000 MW, както и ПаВЕЦ Чаира 800 MW. Ами максималния капацитет е около 10 000 MW, това са ви 28% от само два реактора и 4 помпи-генератори. Питайте, тия които помнят, как системата се е разпаднала преди и колко време е отнело възстановяването и.
  Всеки един електрогенератор има купчина защити, едни от най-важните сред които са по честота и напрежение. Т.е. свръхтовар сваля и двете, което означава аварийно спиране на електрогенератора и Бу-уууум, вие пак сте без ток. И тия защити не ги е настройвал Живков, вервайте ми ;-). Виждал съм с очите си как се качва консумацията на София и спада, в часовете пик. И знам какви са възможностите тогава в сравнение с после, ПаВЕЦ Чаира ;-).

  Така, че Живков трябваше да избира – или битовите потребители или индустрията, а такава тогава имаше, и тя гълташе много.Друг въпрос е колко са били ефикасни. Не е като сега, няма Кремиковци, ЗТМ, Нефтохим Плевен и т.н. ;-).

  Е, ако бе предпочел битовите потребители, трябваше да спре заводите :-). Без енергия няма промишленост, това би следвало да го знаете, ако сте правили нещо по различно от копане на градината и хранене на кокошките ;-).

  Имате ли идея какъв е енергийния баланс сега, а ;-)?

  За Тръмп, по-малкото зло и според мен, ей ви малко от Ветераните, не съм съгласен с Дъф, мисля че негативния вот спечели изборите на Тръмп, но не подценявайте жреците, те ще съумеят да се възползват и от това, което изглежда е „срещу“ тях ;-). Та ей ви Кевин Барет:

  But experienced or not, Trump (like Obama, and Bush before him) is being set up to fail. The truth is that America is becoming increasingly ungovernable, and nobody will be able to change that – at least not for a very long time. The USA’s national identity, and its citizens’ governability, is predicated on endless rapid economic growth with benefits enjoyed by all, or at least most. But the era of rapid American economic growth is over, and such new wealth as is being created is hogged by the top .01%. Ordinary people are facing life sentences of permanent stagnation or worse, and their children’s lot will be even worse than theirs.

  These are structural problems that cannot be solved by anything short of revolution – not the illusory revolution offered as a marketing slogan, along with cosmetic reforms, by the likes of Bernie Sanders, but real revolution. (And/or the breakout of “free energy” technologies.)

  http://www.veteranstoday.com/2016/11/09/trump-con-game/

  Все пак Тръмп е дийл-мен, погледнете колко години е бил демократ ;-), каква е точно сделката ще се изясни ако Ассад бъде сменен с правилен човек и т.н. Да не говорим, че Дъф споменава и Македония в конспирацията ;-).

 13. Няма значение каза:

  Политиката е другато продължение на войната, по Клаузевиц. Т.е. тя спазва древната дефиниция, що е то Война ;-).

  https://www.youtube.com/watch?v=6ZHXrJuu3TI

 14. Димитър Гигов каза:

  Гигов
  10,11,2016
  Браво Христина!
  Редовно следя сайта Ви и се радвам че има такъв глас заедно с още няколко такива.Да гледа човек днес телевизия или да чете вестници е просто загубено време..Права сте е,че по неграмотна власт от днешната няма-по-лошото е че всяка следваща е все по некадърна и неграмотна.Такова слагачество
  към третостепенни чужди чиновници от Европа е просто обидно.И това задължително говорене против Русия от управляващите е жалко/справка изказванията на „кандидата“ Т.Трайков/.Има някои неща които може да си мислиш но не бива да се изхвърляш и да говориш когато тръгваш на борба за такъв пост в държава в която 70-80% от хората подържат Русия.Съжалявам че никой не попита управниците които непрекъснато говорят за „руска агресия“,какво правят американците в Украйна.Какво прави Джо Байдън/американският вицепрезидент/на мястото на украинския министър-председател-този който дойде с още двама сенатори и еднолично спряхя „Южен поток“Просто лишиха държавата от няколко стотин милиона долара.Така и с АЕЦ „Белене“,след някоя и друга година ще купуваме електричество от Турция или Румъния..Жалки и крадливи управляващи.

 15. Няма значение каза:

  Жреческото съсловие контролира власта(правото на крайно решение) на държавния лидер. Това не бива да ви учудва, имало го е и пак ще го има.

  https://www.youtube.com/watch?v=7sZqK47IXCs#t=500

 16. Toдор каза:

  Много хубава статия, ако говорим за оптимизъм и надежда за промяна в цивилизована посока. Ако, наред с това, сме и реалисти, бихме си дали сметка, че на ход не сме само „ние“ … Христина, убедете се сама: https://twitter.com/i/moments/796417517157830656

 17. Паулина Сивинова каза:

  Във коментара Ви има много позитивни мисли и разсъждения! Но дали президентът Тръмп няма да се окаже поредната марионетка/ макар и с доста интереси в бизнеса/ държана на показ от същите кукловоди,замислили още по- зловещ сценарии.И като прелюдия успокоително да дадат проформ промяна?! Много сме лъгани,за да повярваме отведнъж!

 18. Велина Иванчева каза:

  Изключително наивно е да се радва човек на победата на Тръмп. Да, на пръв поглед всичко е окей, той даде надежди, обеща много и пр. Не забравяйте, че това нещо става президент на една основана от масоните държава, в която е въплътен антихриста и той се надига вече. Много скоро Тръмп ше покаже истинското си лице! Не забравяйте, че дъщеря му Иванка е женена за небеизвестен евреин и тя прие юдаизма преди сватбата, пък „случайно“ младото семейство притежава голям небостъргач на 666. авеню.

  Глупаво, много глупаво и неправилно е да се анализират политически събития, без да се видят духовните сили, които стоят в основата им. Радвате се, че Боко тиквата, както го наричате, си отива. А да знаете случайно какво се гласи да дойде на неговото място? Очаквах по-сериозен анализ, не на нивото на блиц.бг.

 19. Николай каза:

  Не мога да повярвам колко закърнели мозъци има, защото само такива могат да се радват на събития като Brexit и победата на Тръмп и да настояват толкова яростно да се върне комунизма.

  • Лакотавакан каза:

   Какъв комунизъм бе, Николай?! Събуди се, човече! И вие, другите, дето го карате по инерция, събудете се! Нещо стана в САЩ! Какво ни чака в бъдеще, ще разберем, но…НЕЩО СТАНА В САЩ! Дали пак ни „изработиха“, дали пак ни „замотаха“… но НЕЩО СТАВА В САЩ! Не го ли виждате? Чета и пак чета… защо ли оставам с впечатлението, че само двама – трима са гласували за Тръмп, а останалите са загубили изборите?!? Ама па работа! Как така става това? При всяка промяна идва нещо ново, нещо старо си отива!
   Ами ако беше спечелила Клинтън? И беше пуснала „бомбичките“? Г-н Николай, ако бяхте „хванали“ лъчевата болест или по-лошо, Вашите деца се бяха „докопали“ до нея… какво щяхте да говорите за „комунизЪма, който така и не се състоя? Хм…?
   И който умее да чете и гледа, невъзможно е да не види приликите между ЕУ и СССР. Интернационални бяха и са двете, по един и същи начин потискат собствената, национална политика на съюзниците. Не знам кой прав, кой крив, но… приликите са .. очеизваждащи…

  • mnim каза:

   Кольо, Кольоооо днес сме 2016 год. приятелю. Всичко тече , всичко се променя…но като гледам ти си заседнал в блатото.
   Спри да размахваш химери и се опитай да мислиш с главата си. И по-малко телевизия и политика .
   Поздрави

 20. ivailo1403 каза:

  И аз не мога да повярвам, че има хора които не виждат , че комунизма го налага Брююксел, макар и с кадифена ръкавица говорейки за , солидарност, толерантност , европейски ценности , и прочие празни приказки.

 21. Maria chalovska каза:

  Коментара на Стефан Илиев е много правилен.Трябва да се чете много внимателно!
  За да се разбере какво се случи в САЩ трябва да живееш тук,да знаеш колко много хора виждаха,че Америка вече не е това което би трябвало да бъде соред Вашингтон ,Линкълн…С това предпочитание
  Към малцинствата,/расови,сексуални,необразовани/ се получи постепенно пренебрегване на белите,
  средната класа,….И хората се събудиха-не мога да бъдат наричани маргинали тези хиляди хора,които
  бяха на срещите с Тръмп,които го подрепиха,защото той назова нещата с истинските им имена,колкото и болезнено да беше това.А тези,които протестират сега са платените от Сорос студенти,както беше при нас,в зукрайна и навсякъде ,където се посяха размирици по света.Дъщерята на Хилъри е съпруга на
  племенник на Сорос и 3 мен.долара за сватбата и са платени от фондацията на Клинтън.Династии
  като Буш,Клинтън вече нямат място в историята на САЩ-народа се събуди.Дано се събуди и България!
  Ген.Радев е най-правилен избор!

 22. Няма значение каза:

  Интересното е колко хора наричат Чосудовски антисемит, без да знаят, че той е евреин по баща ;-).

  Иначе проблема с жреческото съсловие и власта е доста старичък, както виждате и от нашата собствена История.

  Но в случая проблема не идва от колобрите а от едни други „жреци“, които имат претенцията и войнството да са „черешката на тортата“.

  https://www.youtube.com/watch?v=GL57uXKg8Bo – нашите стари познайници Хазарите, в модерна премяна ;-).

  Така, че на Тръмп ще му се налага да действа с тях по подобие на хан Аспарух, с неговите си ;-).

  Trump is the closest to an egomaniac that has ever run for the presidential office. If he were not, he could not have withstood the public shaming heaped upon him by the political establishment and dominant media everywhere.

  But the tens of millions of Americans for whom Trump speaks tend to have one thing in common more than anything else. They have been dispossessed and smeared by the neo-con/ neo-liberal alliance that has taken or traded away their life security and belittled them with political correctness – the establishment’s patronizing diversion from their fallen state.

  All the while, the ruling money party behind the media and the wars is system-driven to seek limitlessly more money under masks of ‘free trade’ and “America’s interests abroad’. The majority is left behind as the sacrificial living dead. Multiplying transnational money sequences of the very rich have bled the world into a comatose state, and perpetual wars against the next Enemy of the cancerous system have sown chaos across the world.

  Бях го позабравил Чосудовски, благодаря за добрия материал, от доста авторитетен автор :-).

 23. Осата каза:

  Тръмп е един не толкова добур шут-комедиант но едва ли е по силен от парите дори и неговите…

  Многото пари имат само една характерна черта – те се стремят към още много, много повече разбира се за сметка на лумпените които ръкопляскят ня шоуто.

 24. Елена Петрова каза:

  Много ми харесаха коментариите от 2-те страни на разбирането , но .. ще поживеем ,ще видим , кои е бил прав, света се променя светкавично, дано да е за добро за човечеството

 25. Изабела каза:

  Избирането на Тръмп за президент на Щатите не е добро за никой от нас по никакъв начин. Преди да си „отдъхнете“, моля, проучете Тръмп, и това което идва с него, малко по-добре. Докато статията звучи научно и може да заблуди хора с по-малко информация, под повърхността изглежда като микс от идеи, взети оттук-оттам и покрити с пудра, но далеч от истината.

 26. Ivamov каза:

  „В нас социалистите са зараза, щом поискат да сеят социализъм на българската неблагоприятна почва. Ние съветваме нашата младеж да се пази от тия болни хора, за които отечество не съществува. От българската интелигенция се изисква само едно: да пази тя своята земя от всякакви чужди доброжелатели, да се стреми към запазванието свободата и независимостта на България и да поддържа и насърчава онова правителство и ония деятели, които са доказали вече своя патриотизъм.“

  Захари Стоянов

 27. Диана Мил каза:

  Еофорно представяне на ситуацията, бих предложила да се направи асоциативна връзка с Пеевски като представител на олигархията в България за по правдоподобно отразяване. Генерал Радев е много неточно, меко казано сравнение и не се влива и припокрива с политическите процеси в САЩ, колкото и да ви се иска.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни