Корнелия и песоглавците

hr-hristova3

Сергей Станишев и групичката евродепутати около него извъртяха брилянтен шамар от Страсбург на своята столетна майка само седмица преди изборите за държавен глава. Разбира се, номерът с подписването на резолюцията в европарламента за интеграцията на бежанците беше насочен директно към Корнелия Нинова и кандидата за президент Румен Радев. Само че шамарът изплющя мощно върху целокупното социалистическо войнство, което направо се олюля от удара. Какво да кажем за по-широкия кръг избиратели в център-дясно, които, макар и неуверено, започнаха видимо да разпознават и да гравитират около личността и посланията на генерала.

Видно е, че този елементарен и класически номер, подготвен като изненадващо кроше от Страсбург, беше сътворен в комбина с дългата ръка на ГЕРБ. Не случайно новината за гласуването на резолюцията за бежанците беше оповестена именно от депутатка на управляващите (забравих й името, но има ли значение?) в кулоарите на парламента пред журналисти. Това трябваше да бъде сензацията, която да дезориентира и дори да разцепи предизборно и без това измъчените от вътрешнопартийни крамоли социалисти. Сега Корнелия трябва да вика спешно евродепутатите в София и да се оправдава пред медиите в решителните последни дни преди президентския вот. Брилянтно измислено в главата на главния ПЕСоглавец.

Но да си спомним как през юни 2015-та ПЕС се сдоби със своята нова-стара глава. В първия момент си прозвуча като дежавю. И на нашата родна социалистическа почва същата глава я преизбираха ли преизбираха, докато накрая не затри и своята майка-кърмилница – Столетницата. На европейска почва неадекатната политика на ПЕС със сигурност я грози същата участ, а Станишев е топлата българска връзка в сагата с предопределен край.

Още миналата година стана ясно, че само партия от песоглавци може да аплодира бурно и одобрително реч, в която говорещият обявява превъзбудено: „Можем ли да сме безразлични, когато в Европа има авторитарни режими, като в Унгария?“

Ето това беше бисерът на бисерите в речта на прясно преизбрания Станишев. Върхът на евроатлантическото мислене. С подписването вчера на резолюцията за интеграция на бежанците, европейските социалисти доказаха за пореден път, че са напълно неадекватни за новите общоевропейски и геополитически процеси. И че са просто една от либералните маши на Брюксел, верният сателит на Големия брат отвъд океана.

Во главе със своя председател, те явно още не са разбрали, че актуалното европейско (и световно, че даже вече и българско) деление в обществените и политически реалности отдавна не е ляво и дясно, а либерално и национално-консервативно. ПЕС явно ще продължава да се бори с лошите десни партии и е проспала факта, че именно десният Орбан надмина всички европейски леви самозванци със своята националноотговорна, и направо лява социална политика. И размаза като муха в стъклото унгарската левица, която се компрометира отдавна на политическата сцена и изгуби всякаква обществена подкрепа. Не къде да е, а точно в Будапеща миналата година преизбраният за председател на ПЕС Сергей Станишев обяви Виктор Орбан едва ли не за европейския диктатор, за втория Путин, срещу когото насочи пламенното си възмущение:

 „Възмутете се! Нека променим Европа!“.

Милият. Тогава Станишев направо би Плевнелиев по неадекватност. На такъв бисер не беше способен дори и българският президент.

Но да се върнем в днешния ден.

С подкрепата на резолюцията за бежанците Станишев доказа за пореден път принадлежността си към евроатлантическото котило, което може да бъде толкова ляво, колкото неговият учител Маркс може да бъде десен либерал.

ПЕС е част от тялото на омразния за все повече европейски народи бюрократичен гигант, наречен Европейски съюз, който вече се пропуква и скоро ще рухне ритуално на сцената на Стария континент. А неговите клакьори – евроатлантическите песоглавци, вият като за последно, опитвайки се да избегнат неизбежното.

Българските евроатлантичски социалисти не се поколебаха да бъдат употребени от управляващото и наричащо се „дясно“ статукво в България, което панически пуска скандал след скандал, виждайки неизбежната загуба на президентските избори на мащехата на нацията, наричана за по-благозвучно „майка“. Само можем да предполагаме за бъдещите междупартийни съглашения, ако случайно неизбежният залез на ГЕРБ бъде отложен с няколко месеца или най-много с година.

Другата маша на ГЕРБ – самонареклите се „патриоти“, действат успоредно с песоглавците на родна почва. Не кой да е, а най-популярното женско лице на Атака – Магдалена Ташева, изведнъж се разкрещя „сензационно“ от най-парцаливото жълто издание, че видиш ли, генералът взел еди-колко си заплати накуп при пенсионирането си – положение, което е всъщност част от законодателството. Номерът не мина и под дулото й се оказа и самият Слави Трифонов, от чийто митинг-концерт на ГЕРБ направо им треперят гащите. И забележете – нито думичка от страна на „патриотите“ срещу леля Цецка, нито грам възмущение срещу кандидата на статуквото!

Но да не се отклоняваме с отдавна компрометираната Атака и с другите двама „играчи“ в патриотичното трио „орел, рак и щука“.

Думата е за Станишев и Корнелия.

В най-новата ни история аз не си спомням друг новоизбран лидер да е бил подлаган на толкова масиран, унищожителен огън отвън и отвътре. Просто няма друг аналог. Всички опити на Нинова да реанимира столетницата, като разтвори ветрилото си на влияние към широките социални кръгове, бяха подложени на ожесточен обстрел – съвместна акция на статуквото отвътре и статуквото отвън. Беше зловещо да се гледа отстрани как социалистическата партия се самоизяжда отвътре, разрушавайки не само самата себе си, а громейки едва крепящия се баланс на силите и разбивайки с чук носещите колони в самите основи на общата ни национална къща.

И ако има нещо вярно в мантрата на размахваното плашило, че ГЕРБ и БСП ще направят опит да управляват заедно, то и за непредубедения външен наблюдател, какъвто е авторът на този текст, става ясно, че по стар политически обичай крадецът вика „Дръжте крадеца!“

Но май всяко зло е и за добро. Има един съвсем неочакван за стратезите на поредната колизия ефект.

Корнелия и генералът остават все по-сами на сцената под светлината на прожекторите. И някак си все по-ясно се виждат отстрани като на забавен каданс шлаката и притурките, които сякаш сами падат по пода около тях ден след ден.

Съвсем скоро времето ще покаже дали тандемът Нинова-Радев ще има силата да мине през шлаката, разривайки с досада политическите боклуци в краката си, или ще попадне в нескопосания пластмасов капан на ПЕСоглавците и Бай.

…Все ми се струва, че ще е първото.

4802262-e1468836651200-1170x520

Още от автора: Христина Христова

Христина Христова

Христина Христова е завършила НГДЕК „Константин-Кирил Философ“ и Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Специализира Културология и Театрознание. Автор на драматургични и публицистични текстове. Работила е като учител по литература, ръководител на младежко театрално студио, държавен експерт и началник отдел в Министерството на образованието и науката, началник отдел „Култура“ в общинска администрация. Интересите й са в областта на антропологията, геополитиката, религията. Понастоящем ръководи агенция за специални събития и е Главен редактор на „Memoria de futuro – Памет за бъдещето“.

  1. Mimoza каза:

    За хората няма голямо значение. Много от тях са изтощени и обезверени . Допуснахме простаците на власт. И некадърните милиционери.

    • Лакотавакан каза:

      Никого не сме „допуснали“, г-жо Мимоза (или г-не, знам ли). Властта не се е сменяла, само името стана малко по-различно. И съвсем не са простаци… а много добри кукловоди, ако говорим за властта, а не за куклите…
      Но ако признаем, че некадърни милиционери ни управляват…тогава какви сме ние, щом ги търпим и уважаваме…?

  2. Няма значение каза:

    Нещо подобно можете да видите дори в американските избори, които, какво съвпадение :-), са един ден преди българските.

    Там Хилари е неопетнена, въпреки далаверите на Клинтън фамили, а Тръмп е женкара и какво ли още не.

    Така, че Естаблишмента си пази интереса. И го прави наистина добре. Нима мислите, че някой ще седне да измисля друг модел за България ако „стандартния“ модел на печелене на „избори“ работи :-). За сега Тръмп е губещ :-). Ген. о.р. Радев има шанс заради кризата, иначе е бита карта. Но после същата тая криза ще му изяде главата, въпреки президентските „отговорности“, т.е. липса на такива ;-).

    Станишев и компания са част от соц аристокрацията :-). Дори Живков накрая бе разбрал до какво води хартиената парична система и кои са „печелившите“, т.е. създаде златен резерв, отделно въпроса за суровините и пазарите :-))).

    https://www.youtube.com/watch?v=caTqHb9HJr0#t=2340

    но годинките му бяха множко, не си избра заместник навреме, докато цар Борис(Елцин) пусна Владимир Владимирович навреме, да изпълни сакралната роля на царя обединител, наказващ корумпираната соц аристокрация. Визирам модела който Михаил Хазин обясни, като следствие на сакралната роля на Василевса на Византия, а и нашите собствени традициии ;-). Всъщност дори, православния поп, Йосив Джугашвили, по прякор Сталин, се провали в това и плати с живота си. Затова по-късно СССР отиде в историята. Чуйте самия цар Тодор :-),в края на интервюто му пред Стойчо Керев през 1997-а, каква година само, а?

    Любимото му е, Баланса на ИНТЕРЕСИ !

    Др. Луканов обаче е човека за връзка с „евр(оп)ейския“ елит, не др. Живков, по разбираеми причини ;-). Знам го от човек получил лична забрана от Луканов да комуникира с тях през неговата глава по онова време.

    Така, соц аристокрацията създаде соц олигархията, породила на свой ред съвременната „Димукрация“, която ще доведе отново до какво :-)???

    П.П. А че картите са раздадени означава, че има нова витка на играта. Но раздадените карти са само началото на Играта. Следващата фаза е Обяването и чак тогава идва Разиграването ….. на мишлетата :-).

    П.,П.П. Социалистическо и Социално не са едно и също нещо независимо от приликите ;-).

  3. Няма значение каза:

    Има сходен период през 20 век, ако изобщо Историята ни учи на нещо :-))), на това което се задава – Великата Депресия 1929-1934-а. Тя е глобален процес, тогава България е била под златен стандарт ;-).

    Но и личностите са от значение. Всъщност личностите най-добре виреят при реални а не виртуални пари ;-).

    https://www.youtube.com/watch?v=yKpuyjYajk8

  4. Пако каза:

    Злото тържествува,защото Доброто нищо не прави за себе си, а само констатира от двадесет години.

  5. Passion каза:

    Шефът на фондацията на Клинтън поиска убежище в Русия…

    Невиждан скандал изригва в САЩ дни преди изборите, след като слухове съобщиха, че бившият шеф на фондацията на Бил и Хилари Клинтън, е поискал убежище в руското консулство в Ню Йорк. Името му е Ерик Брейвъман, и от известно време липсваше от публичното пространство, твърдеше се, че е убит, за да не представлява риск за изтичане на информация на схемите на знатното семейство.

    Но сега се оказва, че не само, че е жив, но и се е добрал до шанс да спаси живота си чрез политическо убежище в Русия.

    Скандалът допълва друг скандал, който се разгоря, след като ФБР поднови спряното преди месеци разследване относно електронната поща на Хилари, обслужвана от домашен сървър и тотално незащитена срещу хакери. Дори вицепрезидентът на самата Хилари нареча случая „обезпокоителен“, а медиите се чудят как възможно най-малко да говорят, но без особено да им се получава.

    Според слуховете, казусът с Брейвърман е стигнал до бюрото на Путин, защото никой в руското ръководство не знае какво да прави с подобен взривоопасен беглец. Засега не е ясно гарантирано ли е исканото убежище.

    Междувременно Барак Обама спря публичните си действия за подкрепа на Клинтън. Вероятно е наясно с изхода от настоящия хаос, и се опитва да се разграничи от нея.

  6. Passion каза:

    Има достатъчно светлина за тези които искат да виждат !

    и достатъчно мрак за тези които не искат !?

    Паскал.

    https://www.youtube.com/watch?v=o366nVZSqfA

  7. Хума Абедин каза:

    По ирония на съдбата, оставката на Braverman дойде малко след като на следния имейл от Хума Абедин, показа, че Хилъри директно настъпва краля на Мароко да бъде домакин на среща на Глобалната инициатива на Клинтън . В замяна краля беше обещал „$ 12 милиона, както дарение и да подкрепи срещата.“

    Това беше доста съмнително „Приносът от чужди правителства с небрежен надзор“ , в крайна сметка, причини Braverman да подаде оставка?

    По-важното е, къде е Ерик Брейвърман сега? Ясно е, че в един момент, Braverman изрази интерес към излагане на дълбока корупция в рамките на Фондацията Клинтън … сега, с всички нови WikiLeaks оповестяванията, щеше да изглежда като подходящ момент да направи точно това.

    http://www.zerohedge.com/news/2016-10-22/meet-man-who-can-expose-real-hillary-clinton-scandal

  8. Няма значение каза:

    Ей ви малко от Инвестор-а:
    „Стара тактика, например навремето така турците са покорили арабите: предложили на слаб арабски лидер обединение, обсипали го с хвалби, той приел, и докато разбере какво става турските войски (корпорациите на Канада/САЩ) навлезли и установили контрол над слабата арабска държава (ЕС). … С други думи, не можаха направо, та го направиха позаобиколно (Баерн купи Монсанто, ЕС си отвори пазара за Канада, и т.н.). … От едната страна банките и корпорациите, от другата бежанците, от третата нашите чорбаджии политици, т.е. епохата на новото робство настъпва и времето за адаптация не е много, а и ситуацията е по-сложна от предишните робства. … Като гледам липсата на консенсус в коментарите (дори по тази тема), то явно ще се спасяваме по групи, … включително и с тактиката „И все пак, тя се върти“ (т.е. никой не може да превърне някого в роб без неговото вътрешно съгласие)!“

    И аз така го виждам, спасението е на групи. Кризата(Депресията) е епична и който си мисли, яе не е не си е чел дори собствената История – визирам периода 29-34 и последвалите събития. Както виждате дори Лулчев и Дънов не са успяли да спасят много :-(.

    Времето за адаптация наистина не е много. Но още по-малко е то за тия които не осъзнават какво е това Канада, САЩ, ЕС и т.н.

    https://www.youtube.com/watch?v=YaNM8_flxng

  9. Megiddo каза:

    Защото сте социалисти.

  10. Лакотавакан каза:

    Предполагам всички, които обичат приключенията, знаят кой е д’Артанян, кои са мускетарите и следствие на това знаят също и девиза им – „ Един за всички и всички за един“.
    Но всъщност искам да попитам, спомняте ли си филма с Луи дьо Финес – „ Лудостта на величията“? Та там, на едно място, едни благородници от свитата на краля казват – „ Един за всички (да се разбира кралят, да ги „цица“ де, не за благородност), всеки за себе си“.
    Та… „Няма значение“ е прав… но с малка поправка от мен. Всяка групичка носи със себе си и един предател, но ако се спасяваш сам… има доста голяма вероятност да успееш. И както е видно… и Луи дьо Финес го е знаел…

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни