Парадът на глупостта

hr-hristova

Тодор Живков не блестеше с интелектуални способности и не беше образован, но се обграждаше с експерти. Те мислеха вместо него, а той имаше инстинкта едновременно да ги привлича и да ги следва, балансирайки неизбежно с идеологията на социализЪма и комунизЪма.

За съжаление, телохранителят на Бай Тошо не успя да научи от него поне това. Никога в най-новата ни история в управлението на държавата не са властвали толкова могъщо неграмотността, некадърността и политическата простащина. Те проникнаха на всички нива в държавните и общинските структури и така срастнаха със самата държава. Днес България е синоним не просто на посредствено и недалновидно управление, а на престъпна некомпетентност и потресаващ непукизъм относно настоящето и бъдещето на най-бедстващата страна в Европейския съюз.

Но това не е само български феномен. Тази е съвременната политическа мода – въпиющата некомпетентност завладя не само нашата окаяна татковина, но и Запада като цяло. Европейският съюз днес се управлява от изключително посредствени, дори глупави хора, които доказаха, че са напълно способни да продадат не само душите си, но и суверенитета на държавите в ЕС, заедно с тяхното население и природни ресурси, на световния корпоративен и военно-промишлен капитал, имащ за свой център Америка.

СЕТА и ТПТИ са напълно идентични, всеобхватни икономически и търговски споразумения – първото е между ЕС и Канада, второто е между ЕС и САЩ. ТПТИ се препъна неочаквано в скандалните разкрития на Грийнпийс от началото на май. Затова беше даден газ до дупка за финализирането на СЕТА. Да мине поне то, преди Обама да си завърши мандата. Корпорациите, които ще се възползват от СЕТА, са същите – американски компании масово се регистрират в Канада, за да седнат първи на обещаната нова трапеза и да си поръчат нетърпеливо от многообразното европейско меню, заедно със своите канадски партньори. А сметката – нея ще я платим всички ние – глупаците от ЕС, които напълно доброволно предават своя остатъчен суверенитет на световното правителство отвъд Атлантика.

Двете търговски споразумения се подготвяха в пълна секретност. Достъпът до текстовете на ТПТИ се допусна на много късен етап, след обществен натиск, частично, в специални стаи с драконовски мерки за неизтичане на информация, от което се възползваха нищожен брой депутати. Както се похвали лично и българският евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев, той не бил чел СЕТА, защото „е много дълго“.

Вие представяте ли си?!

Ако си мислите, че някой хубостник от нашето т.нар. правителство го е чел, преди МС да го одобри вчера за ратифициране, забравете. Как се четат 1500 страници тежка юридическа материя, а и какъв е смисълът, след като не по-малко отвеяните началници от Брюксел също не са го чели и отдавна са издали нареждането, че трябва да го подпишем?!

119-164016-1_wide

Карикатура: Христо Комарницки, вестник „Сега“

 

Както Грийнпийс в началото на май прецака и отложи подписването на ТПТИ, осветявайки заробващите клаузи и бруталния натиск над ЕС от страна на САЩ, така и белгийската провинция Валония изведнъж, няколко секунди преди да бие камбаната в кобния час, извика своето „Не!“ на СЕТА.

Ефектът – днес, волю-неволю, „началниците“ в ЕС тепърва заговориха за рисковете и опасностите не само от ТПТИ, но и от неговия „по-малък брат“ – СЕТА.

Не че прогресивните граждански общества в Западна Европа не бият тъпана от няколко години насам. Не че не се състояха многохилядни протести в почти всички страни на Стария континент. И ние в България давахме своя дял в осветяването на двете скандални търговски споразумения – трябва да признаем безспорния принос на сдружението „Солидарна България“ и още няколко организации; на интернет-изданията, които не се страхуваха да се противопоставят на нашите неграмотни и продажни правителства.

През това време националните медии мълчаха като гламави. Не се извинявам за епитета ни най-малко. Не може да се нарече по друг начин пълното медийно затъмнение по темата „Какво представляват ТПТИ и СЕТА и какви са рисковете за България?“. Никакъв дебат, никакъв анализ, нищо. Тишина. Дълбока, зловеща, робска тишина. Ако бяхте попитали някои „журналисти“ от БНТ, bTV и Нова тв какво са ТПТИ и СЕТА, до вчера те нямаше и да разберат какво ги питате. Мнозинството от тях не са ги и чували. За тях това са някакви досадни абревиатури от международния информационен поток, споменати спорадично в някоя новинарска емисия по повод някакъв си протест в Берлин например. И толкова. Къде ти по-важно и по-интересно е да кокетничиш лично с Вожда в ефир или да четеш с лъчезарна усмивка водещата новина за поредното кошмарно пътно-транспортно произшествие на магистрала Тракия?!

Но за да ви успокоя поне малко на тема национално достойнство, ще ви напомня, че същият дебилизъм владее официалните медии в целия Западен свят. Пълната секретност в изготвянето на двете търговски споразумения беше лишила от информация всички европейски институции, какво остава за средствата за масова информация, които са Ръката на пропагандата. Въпреки това, прогресивни опозиционни медии и различни неправителствени организации осветяваха всяка откъслечна информация, до която успяваха да се докопат. Благодарение на тяхната всеотдайност и непримиримост, европейските общества постепенно узнаваха истината за готвения капан и започнаха да организират своята все по-нарастваща съпротива срещу окончателното колонизиране на европейския континент от американските корпорации.

Сега, след смелия отказ на непокорната белгийска провинция Валония, се заговори още по-открито за всичко това. Напишете и тук, в търсачката на нашия сайт (горе вдясно) ТПТИ, TTIP или СЕТА и ще ви излязат десетки материали по темата, които сме публикували в последната година и половина – от началото на нашата поява в мрежата. Ще се запознаете с качествени и ценни преводни материали, както и с много добри текстове на наши анализатори. Не е късно да навлезете тепърва в по-голяма дълбочина и със сериозно отношение в този наистина съдбоносен за всички ни въпрос. Нуждаете се преди всичко от едно – от информация и осветяване на реалността – нещо, което няма да откриете в официалните медии, защото тяхната цел е единствено да ви дезинформират и дезориентират в този наистина преломен момент от съдбата на човечеството и на малка България. Да, ТПТИ и СЕТА не са откъснати от цялостното геополитическо движение, в което главоломно препуска днес светът – ще видите, че ТПТИ и СЕТА са само част от пъзела, който вече се нареди без нашето съгласие – новият глобален ред и тоталният контрол над нашия живот.

Не очаквайте от Бай да защити вашия живот и вашия интерес. Неговата придворна свита от глуповати и простовати лакеи няма нито компетенциите, нито желанието да го направи. Ще го кажа за стотен път – промяната минава единствено през всеки един от нас и през личната ни воля да поемем контрол над собствения си живот, да си върнем продадената България и изпадналата в ступор Европа. Този процес е част от осъзнаването на прогресивните общества в целия свят; той тече и в самото сърце на империята – САЩ. Можем да бъдем част от бъдещата промяна само ако пожелаем това. Само ако проявим гражданската си нетърпимост към нехайния политически елит и убийствената медийна манипулация, на която доброволно сме се подложили, впили медузирано поглед в телевизора.

Хора! Истината не е в телевизора. В телевизора е Голямата лъжа, която подменя и погубва живота ви.

И нещо наистина важно –

не случайно търговските споразумения и планираното мигрантско нашествие в Европа вървят в пълен комплект, ръка за ръка. По този начин Европа е обхваната от хаос и пълна неадекватност, от неспособност  да се защити. Но въпреки това съпротивата срещу политическите марионетки, водещи европейските народи към етническо обезличаване и цивилизационна гибел, към пълен и глобален контрол, става все по-отчетлива. Ние не можем да бъдем сами в своята съпротива, шансът ни е единствено в това да бъдем част от европейската и световната съпротива; част от обновлението на Системата, чиято черупка днес се пропуква. Трябва да съхраним цивилизационното си ядро, за да можем да продължим напред във Времето, когато Системата рухне.

А тя ще рухне. Не се съмнявайте в това.

Валония не е спорадичен случай на съпротива. Зад отказа на Валония да подпише заробващото търговско споразумение с Канада стоят не само интересите на гражданските европейски общества, но и скритите (все още) и предпазливи действия на осъзнаващия се европейски финансов, корпоративен и бизнес елит, който също започна да усеща задушаващата хватка и разбра, че е част от менюто на трапезата на ТПТИ и СЕТА. Не са само обикновените хора, не! Валония не би си позволила този смел до безразсъдство акт към световния господар, ако зад нея в сенките на завесите не стои нечия воля и поддръжка. Тази воля действа все още внимателно; тя избра белгийската провинция за свое острие, но скоро, в подходящия момент, ще излезе на сцената. Вероятно е Валония все пак да бъде принудена да подпише СЕТА. Натискът е чудовищен. Играта е сложна. Играта е древна колкото света. Макар и малки, ние можем да бъдем осъзната частица от тази велика и вечна игра, която променя балансите в света и завърта новия кръг в спиралата на историческото време.

Великобритания вече се спаси от васалната спрямо САЩ, скандално глупава и некомпетентна политика на Европейския съюз. Короната се изхлузи с англосаксонски маниер от двете търговски споразумения; започна издигането на бетонна стена срещу мигрантското нашествие край Ламанша. В същото време Вишеградите оформят нов център на съпротива в Централна Европа. Управляващият елит, стоящ начело на ЕС, е все по-неадекватен; неговата некомпетентност и продажност лъснаха наяве за пореден път, благодарение на разкритията покрай прецедента „Валония“, който освети за широката общественост истинските намерения на СЕТА – не само навлизането на ГМО и унищожаването на европейското земеделие, но и пълна хегемония на наднационалните корпорации над държавите чрез доброволното предаване в ръцете им на държавния суверенитет.

Вместо да се запознаят отговорно с всички клузи на международното споразумение, поддържащите властта в парламента у нас (а за съжаление не само у нас) изпълняват една-единствена функция – да натискат копчето и да гласуват каквото им нареди Началникът. А той от своя страна – каквото му наредят Началниците от Брюксел.

Само след дни те отново ще изискат нашия глас за върховна главнокомандваща на въоръжените сили и президентка на България.

Мислете!

Няколко са най-важните, спешните въпроси, чийто отговори слушайте внимателно и към които се придържайте, когато правите своя избор за президент на България. Разбира се, съществените теми са много повече, но сред тях има неотложни, от които зависи решаването на всички останали.

1.Главен приоритет: Воля за национално обединение и водене на политика, насочена към много внимателно и постепенно възстановяване на държавния суверенитет във всичките му измерения.

2. Незабавни и категорични мерки срещу мигрантското нашествие и демографкия срив, свързани с целенасочената етническа подмяна на населението в България.

3. Сезиране на Конституционния съд при подписване на Всеобхватното икономическо и търговското споразумение СЕТА и провеждане на разяснителна кампания за огласяване на заробващите клаузи в СЕТА и ТПТИ, както и осветяване на престъпното бездействие по налагането без анализ и без обществен дебат на СЕТА и ТПТИ в България.

4. Ясно публично артикулиране на темата за жестоката, задушаваща корупция, подхранвана от срастването на партийната и държавната власт и водеща до безпрецедентно обедняване на населението.

По коментарите им върху тези теми ще познаете лесно кому служат кандидатите за държавен глава на Република България в големия геополитически сблъсък, в който вече влезе светът.

Предстоящите президентски избори са шанс за артикулиране на реалните национални проблеми, за преструктуриране на обществено-политическото пространство и излизане на преден план на личности и сили, осъзнали дълга си към обществото и към бъдещето на България.

И не забравяйте – промяната минава през волята и действието на всеки един от нас!


 

*П.С. Няколко часа след публикуването на тази статия излезе информацията, че Валония се е съгласила да подпише СЕТА и била „клекнала“. Много издания и национални медии обявиха новината със заглавие „Валония склони за СЕТА“. Поднесена по този начин, тя е абсолютно невярна и манипулативна. По-правилно е да се съобщи новината със следното заглавие, което е точно противоположно по смисъл: „Канада и ЕС склониха на условията на Валония“. Ето и официалното благодарствено изявление от днес на премиера на провинцията Пол Манет към гражданите на Валония, направено след продължителните дебати и преговори, които се разгоряха заради наложеното вето върху СЕТА и по повод извоюваните редакции и анекси към споразумението:

„Благодаря на всички за вашите съобщения и подкрепа. Те ми дадоха много енергия и смелост по време на тези твърде трудни преговори. Благодарение на подкрепата ви аз бях в състояние да издържа на натиска и ултиматумите и днес можем да кажем, че тази борба си струваше.

Ние успяхме да запишем много важни постижения. Вече никога няма да има частни арбитражи в този вид търговски споразумения. Ще гарантираме, че всички социални, екологични и публични услуги ще бъдат защитени.

Това ще бъде новото правило и то означава, че никога няма да приемем договор, който е по-малко взискателни от този. И преди всичко, благодарение на вас, благодарение на важната мобилизация на гражданското общество, и чрез този голям парламентарен дебат, който проведохме, ние вече никога няма да договаряме по досегашния начин. Споразуменията вече няма да се договарят тайно. Ние ще ги изготвяме демократично и в дебат с гражданите.“

Всъщност, Валония не „клекна“, а точно обратното – 500 милиона европейци ще бъдат облагодетелствани от постигнатото в преговорите след наложеното вето – и най-важното постижение е премахването на частните арбитражи, които в досегашния вариант на СЕТА можеха да съдят неограничено държавите, придобивайки абсолютна власт над националното и европейското законодателство. Друго значимо постижение е включването на предпазна клауза за деактивиране на СЕТА с цел защита на местните фермери. Анексът трябва да бъде одобрен и от останалите 27 членки на Европейския съюз.

Продължение по темата с превод на Декларацията на Кралство Белгия от 27 октомври 2016 с всички постигнати нови договорености и с условията за подписването на СЕТА вижте ТУК

FILE - In this Friday, Oct. 14, 2016 file photo, Minister-President of Wallonia Paul Magnette waves to journalists as he arrives for a meeting with French President Francois Hollande at the Elysee Palace, In Paris. The small Belgian region of Wallonia is currently holding up the signature of a landmark free trade deal uniting over 500 million European Union citizens and 35 million Canadians. (AP Photo/Christophe Ena, File)

Премиерът на Валония Пол Манет

 

Още от автора: Христина Христова

Христина Христова

Христина Христова е завършила НГДЕК „Константин-Кирил Философ“ и Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Специализира Културология и Театрознание. Автор на драматургични и публицистични текстове. Работила е като учител по литература, ръководител на младежко театрално студио, държавен експерт и началник отдел в Министерството на образованието и науката, началник отдел „Култура“ в общинска администрация. Интересите й са в областта на антропологията, геополитиката, религията. Понастоящем ръководи агенция за специални събития и е Главен редактор на „Memoria de futuro – Памет за бъдещето“.

 1. Иван каза:

  Хубаво е статията да се осъвремени с оглед на събитията от последните чаосве, а именно, че Валония одобри СЕТА. Надежда всяка тука оставете…

 2. лакотавакан каза:

  Аз вече не разбирам българите, не разбирам и себе си, нали и аз съм българин. В близкото минало мразихме комунистите, при тях се живееше зле, избиха в началото българската интелигенция, едва оцеляхме. Построихме по онова време някаква смешна икономика, ама натрупахме непосилни дългове и за малко да умрем от глад, а и дрехите недостигаха – всеки мечтаеше за чудните дънки и да разкара от себе си шаяковите потури. Селянията беше до шия, а на запад…ех на запад… Магазините там бяха препълнени, рекламите и опаковките…о,чудо, рай. А при нас…добре, че идваше винаги новата година, та …бананки да похапнем, който се уредил, де! Иначе глад…а, забравих луканките, тях поне можехме да гледаме от витрините на тузарските магазини.
  Но дойде и при нас демокрацията. Сега всеки може да пътува на където си иска. Германия, Холандия, Испания…всички ни чакат с отворени врати на най-многозвездните си хотели и ресторанти. И у нас вече имаме страхотните вериги магазини, пълни с всякакви стоки! И бананите, бананите, да не забравяме – има за готвене, за ядене, че и „еко“, та и „био“. Интелигенцията ни е на първа линия, първи приятели сме с Америка (САЩ де, не Мексико) и вече всеки, който не го мързи, може да стане милионер.
  А ние…българите… пак недоволни! Сега СЕТА и ТПТИ. Защо лаем като кучета срещу това? Хората искат даже вече хич да не се трудим! Те ще ни хранят, те ще ни печатат пари и ще ни дават заеми, няма смисъл да си правим фирми и да се чудим върху закони и плащания, те доброволно ще ни управляват. Ама щели да съдят държавите, ако нещо станело…Споко бе, ние сме кротки, нас няма да съдят, ние всичко толерантно ще си дадем…
  Това е раят, бе, българино! Хората мислят за теб, а ти се дърпаш… Майната му на крави, овце, кисело мляко и собствен бизнес. Демокрация е, можеш да пътуваш навсякъде, където искаш…

 3. yan каза:

  мразихме комунистите, при тях се живееше зле, избиха в началото българската интелигенция, едва оцеляхме.
  Ало, каква интелигенция?
  Гео Милев, Вапцаров избиха ги преди комунистите.
  Сега са гъзолизци.Промитити мозъци, говорят като папагали(идиоти).

  • Л. Лозанов каза:

   С белият терор 1925 г. започна клането. Всички си има причинно-следствена връзка и спиралата продължава след 1944 г.

  • Лакотавакан каза:

   А бе… хм… някой да разбира какво съм написал?…

 4. ор. подполк. Желю Железов каза:

  В отговор на Лакатовакан.
  Двата последвали коментара говорят, че техните автори не са разбрали смисъла на Коментара ви. Не са го разбрали, защото ИРОНИЯТА, която съдържа е трудно разбираема от прима виста.
  Бих ви препоръчал, в нов коментар да изложите собствените си разбирания по проблема. Много е важно да споделите и собственото си отношение, но без ирония, към съждението: „… и вече всеки, който не го мързи, може да стане милионер.“

 5. Лакотавакан каза:

  Г-н Железов, нека първо отговоря на „ …и вече всеки, който не го мързи, може да стане милионер…“.
  Господине, стара истина е, че с труд богат не се става. Заможен да, но богат, забравете, особено пък милионер! Справка – господин Тесла! А знаете ли кой е Джон Пирпонт Морган? Е, вижте как се е „трудил“ втория и какво е направил с първия?! Нима Тесла не се е трудил…?
  Днес трябва да признаем, ако все още имаме сили за това, че благородните хора загубиха битката, битките и войната дори! И не само благородните, но и обикновените хора. Бих отишъл и по-нататък, човечеството загуби войната за…оцеляването си…
  Трябва да си зададем въпросът – парите, това е „носител“ на труд, но КАКВО СА ЛИХВИТЕ?!!! Ще ви кажа…лихвите са носител на власт!ВЛАСТ,господине!
  Не на труд!
  Животът на истинския човек се усложни ужасно. Многократно! И за съжаление надолу, негативно. Ходя днес по улиците и виждам… неориентирани същества, забили поглед в „нещо си“, което им доставя фалшиви картинки… и фалшива радост. Това е нашата младеж днес… младежи ли написах… поправям се, това е човечеството днес. Зомбита, нали?
  И ние очакваме от тях… да си зададат въпроса – какво са лихвите и имаме ли нужда от тях? Може ли с труд, с много труд да станеш милионер или е достатъчно да си Дж. П. Морган, с подлост и хитрост да спечелиш от труда на другите,а самите тях да хвърлиш на боклука?
  Не, драги ми господине! Името на статията е удар в центъра – „ Парадът на глупостта“. Така е… И потвърждавайки го, аз плача. Вия. И не искам да се съглася, че това е краят! Но… неизбежно е! Единственото нещо, което можеш да купиш днес с пари е… глупост. Глупост от Кобилкина, глупост от нета – „ Как да станем богати“, глупост от – „ Земята плоска ли е“ или ние сме съвсем „плоски“, глупост – Ще има ли избори или вече се знае „Кой е“…
  Но, драги ми ор. подполк. Желю Железов, за да напиша …„ собственото си отношение, но без ирония…“ ще ми трябват доста повече редове от възможността да коментирам тук. А и трябва да се внимава – истината не е лицеприятна…

 6. Няма значение каза:

  http://www.stream.pm/videos/4KD98A

  Тоз филм не е особено „интелигентен“, но ако допуснем, че орките са тея, които влизат в ЕС, то филма задава въпроса, кой им отвори вратата ;-)? Има и други въпросчета, „Ъф корс“ :-).

  Например, друг интересен въпрос е кой „унищожи“ земята на самите орки, за да ги принуди да емигрират ;-)???

  Дали е само Гулдан с „неговата“ зелена магия или има и друг висоооооко поставен, също погълнат от скверна и отворил „вратата“ отвътре :-))). Един отговор е във филма, има и други ;-).

  Автора на музиката е същия написал музиката на „Игра на тронове“, той е ирано-германец ;-))).

  Михаил Хазин ви даде няколко сценария, и тоя който включва „ТъПоТо И“ и „вСЕТАя“ е с предизвестен край, Хазин даде и най-вероятния изход от него :-). И аз горе-долу го виждам като него, за това и не си губя времето из Юропата :-).

  Хай да ви дам едно „вероятно“ определение що е то „инвеститор“ :-))). Това е привърженик на „стратегията“ „бай-енд-холд“ ;-))). Дали това е печеливша „стратегия“ е друг въпрос, но е сигурно едно – по-гъвкавите ще оцелеят, останалите ???

  Що за хора, и не по-малко важното, къде са образУвани те, Оправляват процеса на „инвестиране“ е далеч по-важно да се знае.

  Нещо управлява Оправляващите много повече от колкото им се иска ;-))). Как обясняваше Дявола на правоверните комунисти, помните ли ;-).

  Всъщност има ли Дявол ???

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни