Хора ли сте или стадо овце?!

v-enchev

Декларация

на независимия народен представител
и кандидат за президент на партия „Българската пролет“ Велизар Енчев

Втори ден продължава хаосът в болнични заведения, след като бе въведена системата за пръстова идентификация. Пациенти чакат с часове на дълги опашки, за да бъдат регистрирани и приети за лечение в болниците. Да не говоря за инвалидите и тежко болните, подложени на нечовешки изпитания и унижения.

И въпреки това пациентите масово се редят на опашки и доброволно дават пръстови отпечатъци, вместо да откажат тази срамна процедура, която при това е незаконна, тъй като отсъства не само от Закона за здравното осигуряване, но и от европейските директиви за защита на личните данни.

Както обяви д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, според европейската директива отпечатъци се събират само в два случая: За да се защитят жизненоважни права на пациентите или ако самите пациенти са решили да ги направят публично достояние.

А според решение на Комисията за защита на личните данни пациентите могат да се регистрират в болниците с лична карта или с персоналния си код за плащане на данъци.

Затова безумното решение на министър Москов ще бъде обжалвано в Европейския съд за правата на човека и в български съд.

На този фон е унизително да гледаме опашки от стотици пациенти, които, без ропот и стон, послушно чакат своя ред, за да дадат пръстов отпечатък.

Това ли е народът с 1300-годишна история, преживял петвековно робство, а днес робуващ на негодници в министерски кресла?

Това ли е народът на Константин Кирил-Философ, дал четмо и писмо на вси славяни, а днес превиващ гръб пред неуки управници?

Това ли е народът, пред който са треперили чужди нашественици и който сега е безсилен пред шепа нагли властници?

Имам ужасното усещане, че народът ни е до такава степен ампутиран от чест и достойнство, че е готов да сложи и главата си на дръвника, ако Бащицата-премиер поиска това.

Българи, кажете НЕ на този здравен министър и не давайте пръстови отпечатъци!

Вашите отпечатъци отиват и в турските болници у нас, а оттам – директно в турските регистри.

И ако сте забравили, ще ви припомня – Турция е управлявана от диктатор, еднолично решаващ кой да живее и кой да умре, кой да е на свобода и кой в затвора.

Ако и тези факти не ви накарат да се разбунтувате срещу здравния министър, който е българският вариант на нацисткия д-р Менгеле, тогава си заслужаваме съдбата на най-бедния и най-болния народ в Европа.

Съзнавам, че тези редове не ми носят гласове на предстоящите президентски избори, даже напротив. Но някой трябва да изрече този болезнен въпрос:

Горд народ ли сме или послушно стадо?

2016-11-02_180347

Бележка на редакцията:

Под 100 са пациентите, които от началото на въвеждането на пръстовия автентификатор в болниците са отказали да се регистрират. От тях между 10 и 20% променят мнението си и дават съгласие, след като от здравната каса пратят екип да им обясни защо се прави това и как работи. За същия период от юли досега в страната са хоспитализирани над 300 хиляди души.

Системата за пръстов идентификатор от 1 ноември вече е въведена във всички лечебни заведения – общо 369 договорни партньори на касата.

Процедурата при тези пациенти, които отказват да бъдат регистрирани, е да бъдат приети с лична карта и да започне лечението им, но болницата е задължена да уведоми здравната каса, откъдето пък веднага да пратят специалст, който да отговори на въпросите на пациентите и да опита да ги убеди. Ако ли не, регистрацията остава само по лична карта. Инструкциите са същите и за след 1 ноември.

*Заглавието е на редакцията

Още от автора: Велизар Енчев

Велизар Енчев

Велизар Енчев е дипломат, университетски преподавател, журналист и офицер в Първо главно управление (външното разузнаване) на Държавна сигурност от 1985 до 1989 г. и в Националната разузнавателна служба от 1990 до 1996 г. След политическите промени от 1989 г. участва в политическия живот на страната. През есента на 2014 г., на изборите за 43-то Народно събрание, влиза в парламента от партия НФСБ, която с ВМРО е в коалиция „Патриотичен фронт(ПФ). Напуска парламентарната група два месеца след избирането му и става независим депутат, обвинявайки ръководството на ПФ, че е изневерило на партийната програма и обещанията пред избирателите, давайки подкрепата си за кабинета на Бойко Борисов и неговата антисоциална политика. Кандидат за прзидент 2016 г.

 1. Георги Прокопов каза:

  На практика пръстовите отпечатъци, които трябва да се вземат под формата на идинтификация е чиста проба вземане на биометрични и лични данни, което в противоречие със закона за личните данни, както и нарушаване правата на гражданите поради принудителното вземане на въпросните данни. Последните могат да бъдат използвани от недобросъвестни служители за различни цели, нищо че „мозъците“ ни убеждават, че това е само “ идинтификация.“ Не стига, че пациентите са унижавани, принуждавани да извършват нещо против волята си, но и да се чувстват като криминални престъпници извършили престъпление,. все едно се намират в полицията, а не в болнично заведение.
  Не бих казал, че народът е стадо овце, но действа на стадния принцип, защото вече 27 години му промиват мозъците със западна пропаганда и възприемане на евроатлантическите „ценности“ и американския начин на живот, включващо комерсиалност, егоизъм, отчуждаване, омраза, и възприемане на опасни пороци.

  • Megiddo каза:

   А преди това му промиваха мозъците с източна пропаганда и възприемане на съветските „ценности“ и руския начин на живот, включващ алкохолизъм, некадърност, мързел, доносничество и мишкуване.

 2. Милена каза:

  След като все пак законодателят е предвидил вариант за непокорните значи преброяват овцете! Аз се чудя как като облъчени хората не мислят, а се подчиняват като обречени!

 3. проф. Людмил Георгиевl каза:

  Уважаеми г-н Енчев,
  Колкото повече българските „патриоти“ внушават на българската общност, че 500 години е била под „турско робство“, толкова повече и самата общност, и всеки отделен българин ще възпроизвежда робския си комплекс! И обратното – колкото повече колективната психика на българската общност си иска „турското робство“, толкова повече колективната психика на турската общност в България ще нашепва на своите членове, че са „наследници на империя“!
  Уважаеми г-н Енчев,
  И двете представи са абсурдни, а тяхното непрекъснато възпроизводство предполага и ще предполага резултатът от тяхната среща да е винаги СТРАХЪТ, страх както в българската, така и в турската общност в България! А „политиците“ и от двете „страни“ правят възможни тези разделителни линии в тялото на българската нация, защото смятат, че като възпроизвеждат СТРАХА ще си осигурят собствена политическа кариера! Сред българите в страната – СТРАХЪТ от „наследниците на поробителите“, а сред турците – СТРАХЪТ от „наследниците на поробените“!…
  Искам да кажа, уважаеми г-н Енчев, че по този начин българската нация, в която на принципа на юридическото гражданство и българи, и турци, и цигани, и евреи, и арменци, са неизменна част от нея, политиците никога няма да бъдат в състояние да предложат визия за реалното сплотяване на нацията! А това носи само и единствено страдание на всички „обикновени български граждани“ – и българи, и турци, и т.н.! Върхът на тази драма е, че за последните 26 години повече от 2,5 милиона български граждани от различен етнически произход напуснаха Родината си! И затова „обикновените“ българи и турци не са виновни…

 4. Даринка Кирова каза:

  Съгласна съм с коментарите.Но с този на проф Людмил Георгиев не съм съгласна. Робство е имало. И няма нужда от грандомания- ако други народи не са ни освободили, още щяхме да сме турски вилает. Родина отдавна няма. Има протекторат и територия. И точно пръстовите отпечатъци – най- ясно показват това. Не може да се бием в гърдите, какви сме патриоти, а да се приема Решение, подзаконов аакт, който да превръща една бивша държава и настоящ протекторат в опитно поле на концлагер. Къде сте всички с претенции за политика и обществени личности, къде са медиите да защитят пациентите. Кой от вас тук, даде пълномощно на представителите на пациентите или синдикатите да гласува за унижаване и изтезание над влизащи в болницата? Така са се гаврили с враговете си , извергите. Това ли са управляващите ? – действията им на издевателстващи над болни и уязвими хора?

 5. д-р Свилен Георгиев, M.D., B.Sc.Econ каза:

  Писах го и пак ще повторя: Никой не гарантира, че не се прави 3D сканиране и изработване на 3D модел с точните му параметри. В последствие този модел може да бъде принтиран или репликиран.

 6. д-р Свилен Георгиев, M.D., B.Sc.Econ каза:

  Провизорното решение: http://bultimes.bg/eto-kak-moje-da-se-oturvem-ot-prustovite-otpechatatsi-na-psihopata-moskov/

 7. Desire каза:

  Всеки ,бьлгарин или не,няма значение,който не защитава правата си,човешките си права и се оставя да го мачкат се преврьща за сьжаление в овца .this is.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни