Мнозинството отхвърли предложението на БСП за анализ на последиците от CETA

0001

Мнозинството отхвърли предложението на БСП парламентът да задължи правителството да изготви и внесе в НС доклад за последиците от споразумението ЕС-Канада.

От гласувалите 141 народни представители 53 бяха „за“, 69 – „против“, а 19 се въздържаха, предаде БТА.

Подписването на търговското споразумение  планирано за 27 октомври на среща на върха ЕС-Канада. За да влезе в сила, подписи трябва да поставят всички 28 държави членки на ЕС.

България и Румъния засега запазват резерви, въпреки че канадският премиер Джъстин Трюдо увери министър-председателят Бойко Борисов, че от 1 май 2017 г. започва премахването на визите за български граждани.

Над два часа продължиха днес дебатите в парламента дали правителството да представи доклад и да съгласува с Народното събрание българската позиция по споразумението с Канада.

Председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че правителството не е изразило официална позиция си.

Единственото, което сме чули от премиера Бойко Борисов, е че ще паднат визите за Канада за български граждани, каза тя. Според нея това е много ниска цена за „това национално предателство“.

Ако това споразумение се подпише, ще убие българската икономика, ще убие българското земеделие, ще отнеме национален суверенитет, ще засегне трудови дела, отбеляза тя.

По думите й посещенията на българи в Канада са под половин процент от всички международни пътувания на българите, а стокообменът между България и Канада е една десета от процента на нашия износ.

Ефектът на споразумението за целия ЕС е нарастване на БВП с 0.02 процента и то в дългосрочен план, каза тя. Германия например е поискала от това споразумение да се изключи управлението на водите, защото смятат, че е национално важно.

Българското правителство не е поискало да се изключи нито една публична услуга – здравеопазване, образование, концесии, води – всичко ще подлежи на това споразумение, коментира Нинова. По думите й в споразумението липсва т.нар. принцип на предпазливостта и в България ще навлязат евтини продукти с ГМО.

В същото време Канада съди ЕС за това, че си е позволил да забрани ГМО и използването на хормони в месото, коментира тя.

В споразумението Канада е заложила всички клаузи за защита на културното си и езиково наследство, за разлика от българското правителство, което не е заложило нито една клауза за защита на българското културно и историческо наследство, заяви тя.

От „Атака“ също възразиха срещу споразумението с Канада, тъй като то ще убие демокрацията и суверенитета на България и ще доведе до паралелна съдебна система.

Председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова от ГЕРБ заяви, че преговорите по това споразумение са приключили през септември 2014 г. По думите й българската позиция е, че България няма да подпише споразумението, докато не отпаднат визите за Канада за всички български граждани през 2017 г.

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни