Изборната шашма, с която подготвят победа за Цачева на първи тур

cacheva-cvetanov

Благодарение на приетата от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт опция в бюлетината за президентския вот, наречена „Гласувам срещу всички“, е напълно възможно Цецка Цачева да спечели още на първи тур. Схемата е проста. Първо, чрез задължителното гласуване изкуствено ще се вдигне избирателната активност на първи тур над 50%, което е необходимо, за да бъдат зачетени изборите. Второ, бюлетините с отбелязано квадратче „Гласувам срещу всички“ няма да се броят при определянето на изборния резултат: ще се броят само бюлетините, които са за конкретен кандидат.

Така например, ако Цецка Цачева спечели 30% на първи тур, а бюлетините „гласувам срещу всички“ са 20% , тя ще стане президент още на първи тур. Защо? От 100% гласували ще се извадят 20% „гласувам срещу всички“, и резултатът на победителя ще се отчита само сред гласувалите за конкретен кандидат, които са 80%. Така резултатът на Цачева вече не е 30% – целта е тя да надмине 50% и да спечели от първи тур – независимо, че за другите кандидати и „срещу всички кандидати“ общо са гласували 70% от всички избиратели, упражнили правото си на вот.

Тоест, на практика колкото повече бюлетини „против всички“ подавате, толкова по-малко гласове ще са необходими на Цецка Цачева да стане президент на 1 тур.  Гласуването „против всички“ ще се превърне в гласуване „за“ статуквото.

 

826324Журналистът Петьо Цеков от в-к „Сега“ обяснява подробно в своята статия подготвената изборна манипулация под заглавието Малка изборна шашма може да направи Цачева бързо президент“. Публикуваме текста без съкращения.


 

Два пъти за една седмица премиерът Борисов ви разправя уверено как Цецка Цачева ще бие на първи тур. Или ще бие, или той ще си хвърли оставка. Може да ви се струва леко смахнато, но Борисов има сериозни доводи да вярва в победата от раз на Цачева. Как ще стане номерът? Ами накратко – ще използват вашия глас, за да вдигнат изборния процент на Цачева. Ще ви откраднат гласа.

2 условия са необходими, за да имаме президент на 6 ноември и тези условия са описани в чл. 93, ал.3 на конституцията. Първото е –
на изборите да участват над 50 на сто

от имащите право на глас. Това е трудно изпълнимо условие – в последните 15-20 години все по-малко избиратели се навиват да се вдигнат от къщи и да отидат до училището, където са урните. На първия тур на президентските избори през октомври 2011 г. гласуваха 48,52% (3,23 млн.) от всички 6 910 491 имащи право на глас. През 2006 г. активността на първи тур също бе под 50%, тогава гласуваха 2.8 млн. Ако не бяха взети „мерки“, на тазгодишните избори със сигурност щяха да се явят под 50%.

Решението на този казус бе просто – въведено бе задължително гласуване. Тъй като задължителното гласуване е противоконституционно или поне е спорно, бе въведена опцията „Гласувам против всички“. Т.е., по конституцията гласуването е право, по кодекс е задължение, а на практика – трябва да гласуваш, но може и да гласуваш „против всички“. Важно уточнение – бюлетината с „Гласувам против всички“ е действителна, т.е. тя има тежестта на истинска бюлетина – като за кандидат. Гласуването с нея вдига избирателната активност и така по-лесно може да се изпълни условие номер 1 за избор на президент. Почти никой не се съмнява, постановката – „ще бъдеш наказан, защото гласуването е задължително“, ще изкара на изборите достатъчно хора, за да може активността да мине 50 %. Тя, активността, сега е на границата, камо ли след въвеждането на задължително гласуване. Абсолютно смело може да предположим, че на изборите ще има поне 3.5 млн. действителни гласа. И, да, ще има доста хора, които поне за да си отмъстят, ще гласуват „против всички“.

Сега обърнете внимание на второто конституционно условие, за да имаме президент на 6 ноември. Президент става този, който получи над половината от действителните гласове. Кратък и ясен конституционен текст. А действителен глас е този, който подавате за някоя от възможните кандидат-президентски двойки. Нововъведената опция „Гласувам против всички“ също е действителен глас и така…. на водещия кандидат ще му трябват, грубо казано, 1.750 млн. гласа, за да стане президент.

Да, ама не…. Ще му трябват много по-малко

В бр. 39 от 26 май т.г. на „Държавен вестник“ е публикувана методиката за определяне на резултатите от гласуването при изборите за президент и вицепрезидент на републиката. В тази методика се казва: „Избрана е кандидатската двойка, получила повече от половината действителни гласове с изключение на тези по чл. 333, ал. 1, т. 7 (от Изборния кодекс), ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели“. Т.е. от действителните 3,5 млн гласа се вадят някакви гласове и тогава се изчислява резултатът. Конституцията говори за всички гласове, методиката не е съгласна – и вади гласове. Кои гласове се вадят? Вадят бюлетините за „Не подкрепям никого“ (Следите ли схемата – при първото условие гласовете „против всички“ се прибавят, във второто условие – те се вадят)

Да приемем, че 20% от подадените бюлетини на 6 ноември са „против всички“. Тогава на президента му трябват 50 на сто не от 3,5 млн, а от 2,8 млн., т.е. трябват му 1,4 млн. гласа на изборите. Колкото повече бюлетини „против всички“ подавате, толкова по-малко гласа ще са необходими на Цецка Цачева да стане президент на 1 тур. Още една справка – на първия тур през 2011 двойката Плевнелиев-Попова спечели 1.35 млн. гласа и те не бяха достатъчни, защото представляваха само 40% от всички подадени гласа. Сега почти толкова гласове

вероятно ще донесат 50 на сто и победа на първи тур.

Всичко това е, разбира се, гербаджийската сметка за изборите – как да направим така, че на Цачева да й е добре. Тази шашма бе скалъпена с помощта на ГЕРБ, Патриотичният фронт и Реформаторският блок (последните) държаха и приеха графата „Против всички“ в този й вид. Нещо повече – от месец май до сега нито една партия, вкл. БСП и всякакви псевдоопозиционери не обясниха и не протестираха срещу шашмата.

Да напомним отново, конституционната разпоредба, с която кодекси, закони, методики, ЦИК, правителство, парламент и всички ние определено трябва да се съобразяваме, изисква избран да е този кандидат, който получи 50 на сто от действителните гласове, т.е. включително „против всички“. ГЕРБ, приятелите на ГЕРБ и методиката им казват друго – вие искате да кажете, че не ни харесвате, но всъщност ни помагате. Преди не гласувахте и така помагахте на големите партии. Сега ще гласувате „против всички“ и…. пак ще им помогнете.

И последно важно уточнение – бюлетината „против всички“, бялата бюлетина е изключително полезен ход, който се използваше и се използва в един куп демократични страни. В. „Сега“ винаги е бил „за“ гласуването с бяла бюлетина, защото това е израз на свободата да накажеш самозабравилото се политическо статукво. Бял вот имаше на различни видове избори в Испания, Франция, Гърция, Русия и Украйна. Ние го побългарихме – вместо да бъде поне знаково, гласуването „против всички“ ще се превърне в гласуване „за“ статуквото. Затова по-добре гласувайте за най-слабия кандидат, но не „против всички“.

Източник: вестник „Сега“

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Dimitriika Dimitrova каза:

    Шашма, не Шашма, Доверие се дава на хора, които полагат Труд!
    Аз си мисля, че Г-н Борисов и неговият Екип, са способни да внесат Хармония в Хаоса, в
    днешна България!

  2. Иван каза:

    Всеки, който НЕ сложи подпис е за това, цигани, малоумници и продажници, да определят кой да бъде избран!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни