Окончателно – Бокова е втора, Кристалина – девета. БСП, АБВ и ДПС поискаха оставката на Борисов

photo_verybig_1365972

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова излезе на второ място в надпреварата за шеф на ООН след безспорния фаворит Антониу Гутериш, според таблица за гласуването в Съвета за сигурност, публикувана от агенция Ройтерс. Гутериш днес най-вероятно ще бъде избран за наследник на Бан Ки Мун.

Бокова е получила равен брой окуражителни гласове със сръбския външен министър Вук Йеремич и кандидата на Словакия Мирослав Лайчак, но реално, според анализа на Ройтерс, се е класирала по-добре от тях. При Бокова три от гласовете са дадени от петте страни с право на вето, а за Йеремич и Лайчак са гласували положително по две страни от тях. Йеремич има вето от три страни, а Бокова и Лайчак имат по две. В същото време обаче Лайчак има по-малка обща подкрепа.

Според таблицата, която публикува Ройтерс, Кристалина Георгиева се нарежда на девето място.

Screen Shot 2016-10-06 at 08.39.32

Screen Shot 2016-10-06 at 08.40.43

Screen Shot 2016-10-06 at 08.41.37

БСП, АБВ и ДПС настояха премиерът Бойко Борисов да подаде оставка, а Кристалина Георгиева да се оттегли от Европейската комисия заради провала в ООН.

Искаме оставката на Бойко Борисов и на правителството, както и оттеглянето на Георгиева от ЕК, обяви на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й Георгиева не може повече да представлява България там.

2016-10-06_145206Цялата външна политика се прави извън България. Българското правителство не е суверенно. Гласуването за ген. секретар на ООН показва, че единственият български кандидат с шанс за избор за ген. секретар на ООН беше Бокова“, заяви още Нинова. По думите й с издигането на втора кандидатура Борисов и българското правителство умишлено са дискредитирали Бокова и са отнели възможността на България да има свой представител на най-високия пост в ООН.

Това беше извършено под чужд натиск и всички обяснения, че е имало разговор и уверения, че г-жа Георгиева има по-големи шансове, са лъжи, заяви още лидерът на БСП.

Нинова подчерта, че Борисов и българското правителство са продали националния интерес и за такова нещо се носи политическа отговорност.

2016-10-06_145342Ако има достойнство, министър-председателят трябва да поеме политическата отговорност и да си подаде оставката, това е мъжкият отговор, заяви и лидерът на АБВ Георги Първанов на пресконференция, цитиран от „Фокус“.

Той подчерта, че се е уморил да иска оставката на външния министър Даниел Митов по отношение на външната политика

Мисля, че достойното е, г-жа Кристалина Георгиева да бъде оттеглена от ЕК незабавно, представянето й е унизително и обидна за България. След този морален крах не виждам как тя ще продължи да работи, ще гледа хората в очите и ще налага авторитет в една сложна ситуация. Отделна тема е, за поведението на така наречените европейски лидери, каквито в последно време никак ги няма. Не мога да поискам оставката на г-жа Меркел, но си мисля, че ако тя е съпричастна към това, което стана в България, трябва да последва някакво извинение“, добави Първанов.

Според него, ако са ни излъгали, че тя е вътре в играта, то нейните „питомци“ трябва да си получат заслуженото.

index33И лидерът на ДПС Мустафа Карадай поиска кабинетът да подаде колектива оставка, тъй като е поел колективна отговорност за издигането на Кристалина Георгиева. По думите му „пак сме се изложили пред чужденците и пред света“.

Нещо повече, световни медии излязоха със заглавия, че чистият избор на генерален секретар на ООН стана мръснишки чрез включване на олигарси и задкулисие. Стои въпросът дали правителството има доблестта да отговори на въпроса кой стои в този процес на задкулисието и кой е олигархът„, добави той без да посочи име.

Основният виновник, който трябва да понесе вина за това, е Кристалина Георгиева. Ние призоваваме премиера, въшния министър да поискат от нея да си подаде оставката, заяви кандидатът за президент от „Обединени патриоти-НФСБ, ВМРО и Атака“, лидер на ВМРО и зам.-председател на Народното събрание Красимир Каракачанов. Това, което тя направи, беше обслужване на чужди интереси, а не доброто име на България. Второ, това не е първият гаф“, каза той и посочи, че преди повече от половин година Георгиева е заявила, че трябва да свикваме с мигрантите, защото те щели да подобрят генофонда на България. По думите му тя е абсолютно случаен човек, а президентът трябва да даде обяснение, защо не е взел категорична позиция в кампанията за генерален секретар на ООН.

2016-10-06_150053По повод искането на оставката му, премиерът Бойко Борисов заяви пред журналисти след старта на новата агенция на ЕС „Европейска гранична и брегова охрана” на ГКПП „Капитан Андреево”: „Тъй като ние знаехме, че Бокова ще получи червени бюлетини от нашите партньори, опитахме и с втори кандидат, само че тя тогава прояви нахалство и не се отказа. На практика тя отиде да блокира Кристалина Георгиева. Нещото, което беше предрешено, че и двете ще получат вето, стана. Стана, защото първо противопоставянето между САЩ и Русия тази седмица мина всякакви граници. Не вижда нищо, което да не сме го знаели предварително. Не виждам никаква логика в искането за оставката ми по тази тема, защото всички всички премиери, извън този на Португалия трябва да си подадат оставка.“

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Анти ГЕРБ каза:

    Каква одтавка?!?Разстрел на цялото правителство начело с Боко тиквата.

  2. ГЕОРГИ Г. ДИМИТРОВ - ДОДО каза:

    АБЕ ЩО ЛЪЖЕТЕ, НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА. ДА, ЗНАМ ЧЕ МНОГО ВИ СЕ ИСКА ДА СТЕ В СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ ДО КРАЯ НА ЖИВОТА СИ, КАКТО И ЖИВОТА НА ДЕЦАТА ВИ, НО НЕ СТАВА. НИТО БОКОВА Е ВТОРА НИТО КРИСТАЛИНА ДЕВЕТА. БОКОВА Е ЧЕТВЪРТА С ДВА ЧЕРВЕНИ БЮЛЕТИНА, ОТ САЩ И ОТ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ. ПРОСТО Е, ЗНАЕХТЕ ГО ПРЕДИ МНОГО ВРЕМЕ, ЗНАЕХМЕ ГО И НИЕ. НЕ Я ХАРЕСВАТ И НЯМА ДА Я ПУСНАТ. СЕГА ДАЛИ Б.Б. ТРЯБВАШЕ ИЛИ НЕ ТРЯБВАШЕ ДА ГО ПРАВИ С КРИСТАЛИНА Е ОТДЕЛЕН ВЪПРОС. НО ЕДНОТО НЯМА НИЩО ОБЩО С ДРУГОТО, А ТО Е, НЯМА КАК АМЕРИКА И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ДА ПУСНАТ РУСКИ АГЕНТ КАТО ШЕФ НА 00Н. НЕ СА МАЛОУМНИ, НИТО СА СЪВЕТСКИ АГЕНТИ, КАКТО ВИЕ, АМА ДА СЕ НААКАТЕ ОТ ЗОР, НЯМА КАК ДА СТАНЕ. СЛАВА НА ГОСПОДА, ВЕЧЕ НИКОГА РУСКИ АГЕНТИ ДА ИМАТ ТАКАВА ВЛАСТ НАД СВЕТА. ВАШИТЕ СИ ОТИВАТ, СЪС САМОЛЕТИ И РАКЕТИ, С УБИЙСТВА В УКРАЙНА И СИРИЯ. ОТИВАТ СИ, КАКТО СИ ОТИДЕ СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ. МИСЛИТЕ СЕ ЗА МНОГО УМНИ, А ВИ ПРИЛАГАТ СТАРАТА СИСТЕМА, ВЪОРЪЖАВАНЕ С ЦЕЛ ОТСЛАБВАНЕ НА ИКОНОМИКАТА ДО ПЪЛНО Й СЪСИПВАНЕ. 83-А ГОДИНА БЕШЕ КАТО СЕГА, ТО НЕ БЯХА СВРЪХМОЩНИ РУСКИ САМОЛЕТИ, ТО НЕ БЯХА СТРАХОТНИ РАКЕТИ СЛЕД ТОВА ПОМНИМ КАКВО СТАНА. ЗНАЧИ ВИ ОСТАВАТ ОКОЛО 5 ДО 7 ГОДИНИ ОТ СЪСИПИЯТА! ХА ЧЕСТИТО.

  3. Megiddo каза:

    Бокова е четвърта, а не втора. Колкото е достоверна информацията ви, толкова са стойностни и „анализите“ ви.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни