Путин постави ултиматум на САЩ да напуснат Източна Европа

put

от Йордан Халачев

Владимир Путин поиска от САЩ да премахнат от Източна Европа и от територията на новите членове на НАТО на Балканите и в Балтика (България, Румъния, Украина, Литва, Латвия, Естония, Полша) отбранителна инфраструктура и своите части, разположени там през последните години; настоява да бъдат отменени санкциите на Вашингтон и да бъдат платени компенсации  за причинени от тях щети.

Руският президент Владимир Путин нареди прекратяването на споразумението със САЩ за преработка на плутоний заради неприятелски действия от страна на Вашингтон срещу Русия и постави редица условия за подновяването му – на първо място „съкращаване на военната инфраструктура и численост на контингента войски на САЩ, разположени в страните от НАТО, станали членки след 1 септември 2000 г., до нивото, на което те са се намирали към деня на встъпване в сила на това споразумение.“

„Във връзка с коренно изменение на обстоятелства, възниква заплаха за стратегическата стабилност в резултат на неприятелски действия на Съединените американски щати по отношение на Руската федерация и неспособността на САЩ да осигурят изпълнението на поетите задължения по преработването на излишния плутоний за оръжейни цели в съответствие с международните договори“, се посочва в официалния документ, с който се прекратява споразумението.

Споразумението със САЩ е подписано на 29 август 2000 г. и се отнася за преработването на излишния плутоний за оръжейни цели в Русия и САЩ. Всяка една от страните трябва да премине към премахване на плутония в общ размер на 34 тона.

2015-08-24-16-12-035493Сергей Лавров заяви, че с решението си Москва изпраща сигнал към Вашингтон, който няма да постигне нищо, като говори с Русия от позиция на силата, санкциите и ултиматумите. Това е принудителна мярка, но не се отказваме от отговорностите си за ядрено разоръжаване, допълва руският външен министър позицията си, публикувана на сайта на министерството.

Владимир Путин прекрати споразумението със САЩ за обезвреждане на плутоний от ядрени бойни глави, съобщи и Ройтерс. Това е още един показател за влошаващите се отношения между Вашингтон и Москва, отбелязва агенцията. Сделката е прекратена заради „появилата се заплаха за стратегическата стабилност и като резултат от неприятелските действия на САЩ към Руската Федерация”, се отбелязва в указа. САЩ се оказали неспособни да  изпълняват задълженията си към договора.

Конкретният повод се да прекрати  споразумението за преработка на плутоний е несъгласието на Москва с използвания от американците метод. Целта на споразумението е ядреният материал да се преработва необратимо. От 2010 г. насам САЩ са спрели преработването „необратимо“ и са преминали само към закопаването на материала, което им дава възможност за неконтролирано производство на ядрени боезапаси.

В проекта на закона за спиране на споразумението от септември 2000 г. се казва, че то ще бъде подновено с решение на президента Владимир Путин, който е и вносител на този текст. Но първо САЩ трябва „да отстранят причините, довели до „коренна промяна на обстоятелствата“.

Москва изисква „отказ от неприятелска политика към Руската федерация чрез“:

– Отмяна на Закона „Магнитски“ от 2012 г., чрез който с поверителен списък е забранен достъпът до САЩ на десетки официални лица, смятани за отговорни за смъртта в затвора на Сергей Магнитски.

– Отмяна на насочените срещу Русия положения в закона от 2014 г. за подкрепа на свободата в Украйна.

– Отмяна на всички санкции, въведени от САЩ по отношение на физически и юридически лица от Русия.

– Компенсация за щетите, нанесени от Руската федерация в резултат на въведените санкции, включително причинени от (руските) контрасанкции.

В  законопроекта се казва: „Кризата в Украйна се използва като предлог за нарастване на военното присъствие на САЩ в Източна Европа. През 2015 г. бяха създадени 6 изнесени пунктове за управление на войски в България, Румъния, Латвия, Литва, Естония и Полша. Тяхната основна задача е да обезпечат оперативното прехвърляне на големи военни контингенти на НАТО в Източна Европа. Подразделения на въоръжените сили на САЩ са въведени на територията на балтийските държави, увеличен е броят на базираните на техните летища самолети на НАТО. На територията на Украйна инструктори на САЩ провеждат обучение на бойци от забранената в Русия организация „Десен сектор“.

*Внесеният проект за Федерален закон – тук

nato-countries

Източник: Преглед – Йордан Халачев

 1. Приятел каза:

  ;) За пояснение на загубените в „геополитическата атомна физика“: нужният комплект към статията – http://bigment.ru/lico-putina-videli-kogda-on-pro-otkaz-ssha-zhech-plutonij-rasskazyval.html

 2. geno trenev каза:

  така е при капитализъма-някой трябва да им покаже средния пръст на тия капиталисчета!

 3. Megiddo каза:

  Висшите военни в Русия вече са скроили шапка на самозабравилото се жуже.

 4. Swarzkopf M.D. каза:

  Алоиз Ирлмайер има предсказания точно за събитията в Европа в следващите години. Има индикации, че нещата се подреждат почти по тях. Който се интересува, има достатъчно инфо в нета.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни