„Алтернатива за Германия“ измести партията на Меркел на местните избори

3,w=1489,q=low,c=0.bild

Фрауке Петри – лидерът на Алтернатива за Германия (AfD)

 

Първите официални и неокончателни резултати от изборите за местен парламент днес (неделя) в провинция Мекленбург – Предна Померания в Германия показват следното: Социалдемократите (SPD)30.4%, Алтернатива за Германия (AfD) – 21,1%, Християндемократите (CDU) – 19.3% Зелените са на бариерата – 5%.

Дясната партия AfD с 21% от гласовете на избирателите измести партията на Ангела Меркел от второто място в нейния избирателен район и успя след провинция Саксония- Анхалт за втори път да бъде втората по сила партия във федерален парламент.

Тъй като партиите отказват да се коалират с Алтернатива за Германия, при създалата се ситуация има две възможности – правителство на малцинството или тройна коалиция Социал-демократи – Християндемократи – Зелени, стига Зелените да удържат 5-процентната бариера.

2,w=1489,q=low,c=0.bild

„Без Меркел нямаше да има „Алтернатива за Германия“, каза Лейф-Ерик Холм, кандидат на AfD за премиер на провинцията Мекленбург – Предна Померания

 

Изборите в провинцията, както и тези в Берлин след две седмици, са барометър за настроенията на гласоподавателите за парламентарните избори през 2017 г. Решително за бързата промяна в настроенията на избирателите в Германия сочат резултатите на дясно-популистката партия Алтернатива за Германия (AfD) – смята Die Zeit. С изключение на тази партия, всички останали губят от досегашните си резултати, най-много губят управляващите в провинцията сациал-демократи –минус 5% и коалиционният им партньор в правителството ХДС – минус 3,5%.

Голямо постижение за AfD е, че успя да вдъхне нов живот за демокрацията в Германия – написа репортерът Ханс Юнг в Die Zeit. Десните популисти наложиха един открит дебат за свобода, справедливост и идентичност в страната.

Решенията, които предлага Алтернатива за Германия по най-наболелия проблем за страната – бежанския гласят: строг контрол на границата, съкращаване на социалните помощи за мигрантите, реадмисия.

2016-09-04_201644

Още от автора: Александър Александров

Александър Александров

Александър Александров е журналист, завършил НЕГ „Проф. К.Гълъбов“, София и Немска филология в СУ „Св Климент Охридски“. Работил е като отговорен редактор и зам. главен редактор в Радио България на БНР (програмите на чужди езици на националното радио). Преводач от немски език.

  1. Бай Тоя каза:

    Германците, а и ние трябва да си припомним старата мъдрост: „Или сабя на кръст, или хуй в гъз“! Средно положение няма! Сегашните управляващи както и баба Меркел ни готвят второто!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни