Франция блокира преговорите за ТПТИ

 ttip7878

Франция ще блокира преговорите за търговското споразумение между ЕС и САЩ, известно като ТПТИ. В близките седмици Париж официално ще поиска от Еврокомисията да преустанови разговорите с Вашингтон. Според думите на френския държавен секретар по търговията Матиас Фекл причината е в поведението на САЩ и предложенията им, които в никакъв случай не са в полза на европейските държави, а единствено на американците.

„Те не ни дават нищо или само трохи. Това не е начин, по който се водят преговори между съюзници“, коментира той. И добавя, че поради тези причини преговорите за ТПТИ вече нямат политическа подкрепа във Франция и затова страната призовава за прекратяването им. „Ние се нуждаем от ясно и окончателно спиране на тези преговори, за да ги рестартираме на по-добра основа“, казва още Фекл.

Според него искането за прекратяване на преговорите ще стане по време на среща на министрите на външната търговия на страните от ЕС в Братислава през септември, предаде БГНЕС. Подобни настроения вече нееднократно се появяваха и в обществото. Активисти, които се противопоставят на споразумението посочват, че спогодбата е в полза предимно на големите компании и ще ощети потребителите.

899ef0b94a281f4688acb7a6d632db8b

Матиас Фекл

 

Изказването на Фекл идва само ден, след като германският вицеканцлер Зигмар Габриел заяви, че постигането на споразумение по ТПТИ се е провалило, но никой не го признава. Той посочи също, че по време на последните разговори между Вашингтон и Брюксел не са успели да постигне съгласие по нито една от разглежданите 27 глави. Преговорите имаха малък прогрес през последните няколко години. През юли в белгийската столица се проведе 14-ят кръг от разговорите, който е и третият в рамките на шест месеца. Тогава се появиха съобщения, че преговорите са без развитие, тъй като редица европейски лидери изразяват притеснения за това какъв ефект ще има ТПТИ върху икономиката и липсата на готовност от страна на САЩ да приеме отстъпки.

В отговор на изказването на Зигмар Габриел от вчера, от ЕК се опитаха да неглижират наличието на проблеми и разногласия в преговорите.  „Нещата се задвижват в момента. Комисията прави стабилен прогрес“, заяви нейният говорител Маргаритис Схинас. По думите му разговорите сега наистина навлизат в решаващ етап, но, ако условията са подходящи, ЕК е готова да сключи споразумението до края на годината. Попитан дали ТПТИ може да бъде постигнато без одобрението на Германия – най-голямата икономика в ЕС, Схинас посочи, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е получил подкрепа за преговорите от всички лидери в Общността по време на срещата на върха през юли.

С днешната си позиция Франция опроверга оптимизма на чиновниците от ЕК.

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. udjs каза:

    Това блокиране на споразумението е винаги в бъдеще време,дали е възможно да стане от страна на отделна страна в ЕС,или ЕК ще хвърли Европа в тази пропаст,не е ясно!Дай-боже това блокиране наистина да се случи!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни