Тютюневите складове в Пловдив са били подпалени умишлено

path_221540

С голяма доза сигуррност може да се каже, че огромният пожар, унищожил четири бивши тютюневи складове в Пловдив, които са паметници на културата, е умишлен, съобщава Mediapool.

Преди няколко месеца друг от тютюневите складове бе почти изцяло съборен – на ул. „Одрин“ 8. Тогава се оказа, че собствениците са получили разрешение от общината, въпреки че става дума за паметник на културата. Впоследствие прокуратурата повдигна обвинения срещу собственика на склада и главния архитект на Пловдив, позволил разрушаването.

Първоначално пожарът пламна около 15 часа в събота, обхвана три от сградите, намиращи се в карето между улиците „Екзарх Йосиф“, „Иван Вазов“, „Капитан Андреев“ и „Г.М. Димитров“, и до вечерта ги унищожи напълно.

Пожарът се разрасна отново около 22 ч. Докато пожарникарите се бореха да потушат пламъците в трите склада, пламна изненадващо четвърти, който се намира през една улица от стихията. Запали се целият покрив от близо 1000 кв.

Забелязани са синкави пламъци, което предполага, че огънят е пламнал умишлено. Подобни пламъци не са характерни за горене на дървена конструкция, посочи Цвятко Дешев, който е говорител противопожарна служба. Хората от най-близките къщи изпаднаха в паника, някои от тях се евакуираха, а други подготвяха маркучи, за да гасят домовете си, предаде бТВ.

Сутринта в неделя огнището на пожара вече бе локализирано, но и четвъртата сграда паметник на културата е унищожена. Екипи на пожарната са дежурели през цялата нощ и опасност от разрастване в момента. Слабо засегната е била и пета сграда – отново тютюнев склад, но ремонтиран, в който в момента има фитнес център. В района има задушлива миризма, добавя бТВ.

Костадин Боянов, който живее в близост до огъня, коментирапред телевизията, че от обяд вчера е следил въглените и е мокрил покрива постоянно. Хората се страхували за домовете си и призовавали да се намеси хеликоптер или гражданска защита. Насред стихията хората от квартала останаха и без ток. Пожарникарите спряха електроподаването от съображения за сигурност.

Началникът на криминална полиция, който през нощта заедно с кмета на Пловдив оглеждаше бедствието, заяви, че ще се разследва умишлено ли са подпалени паметниците на културата. „Абсолютно не може да кажем как е възникнал, но ще се разследва и умисъл. Ще има оглед и ще се види”, коментира Георги Георгиев.

Кметът на града Иван Тотев заяви, че собствениците на пострадалите сгради са били длъжни да ги обезопасят, но не и възстановят. Има издадени редица предписания от общината за това. Складовете са на различни собственици и за момента не е ясно дали има постъпили искания в общината за разрушаването им.

На въпрос на bTV остана ли Тютюневият град в историята той отговори: „Не, имаме подробни скици и документи, ще възстановим сградите“. По думите на Тотев никой няма представа къде се намират собствениците на четирите опожарени постройки.

15 часа продължи борбата с огнената стихия. Вчера вече се виждаха само дим от тлеещи останки във вътрешността, предаде БГНЕС от Пловдив. Две пожарни все още са на място и контролират нещата.

Общината свика Кризисен щаб, който нареди да бъде затворен районът около складовете в голям периметър. Достъп до изгорелите сгради вече няма, поставена е полицейска охрана.

От складовете, два от които са особено ценни за пловдивчани, защото са дарение на града от големия благодетел Димитър Кудоглу, са оцеляли само фасадите.

Окръжна прокуратура се е самосезирала и е започнала разследване за причините. Разследващите обаче засега не могат да влязат на мястото на пожара поради опасност от срутване.

zx450y250_2718417

За да попречат на пълното разрушаване на бившите тютюневи складове, които са паметник на културата, пловдивчани организираха жива верига в началото на март

 

Министерството на културата пак ще прави спешна проверка

Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди на Главната дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата да извърши спешна проверка на място заради случая с изгорелите тютюневи складове в Пловдив, съобщиха в неделя от ведомството.

В съобкщението се посочва че тютюневите складове, които горяха в Пловдив, са част от групов паметник на културата, наречен „Уличен ансамбъл „Иван Вазов“ – „Цанко Дюстабанов“ /по имената на улиците, на които се намират/. Отделно от това два от складовете са декларирани и самостоятелно като културна ценност. Сградите са защитени по смисъла на Закона за културното наследство.

След приключването на проверката Министерството на културата ще предприеме предвидените в закона мерки за установяване на възможностите за възстановяване на архитектурния ансамбъл. Складовете имат перфектно архитектурно заснемане, извършено още през 2008 г., информират от министерството.

Източник: Mediapool

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни