Букурещ отрече прехвърлянето на американско ядрено оръжие от Турция в Румъния

b61s1

Тактически ядрени бомби B61

 

Румънското външно министерство „категорично отрича“ информацията, че Съединените щати са започнали да транспортират ядрено оръжие от Турция до румънската военна база в Девеселу заради влошаването на отношенията между САЩ и Турция.

Това, че Съединените щати са започнали да пребазират свои ядрени оръжия в Румъния, съобщи европейското интернет-издание Euroactiv, позовавайки се на два независими източника. Според единия от тях това преместване се е сблъскало с трудности от технически и политически характер. Изданието се позовава и на доклад на Simson Center, в който се посочва, че в турската база в Инджирлик се намират около 50 единици тактическо ядрено оръжие на САЩ.

От щаб-квартирата на НАТО в Брюксел припомниха след запитване на „Интерфакс“, че в параграф 53 на комюникето от срещата на върха на алианса във Варшава се казва, че „изграждането на сили за ядрено възпиране от страна на НАТО отчасти предвижда и разполагане на ядрено оръжие на САЩ в най-подходящите за това райони в Европа, както и предоставяне на сили, средства и инфраструктура от съответните държави-членки“. В документа е записано още, че „тези държави-членки обезпечават занапред сигурността, безопасността и ефективността на всички компоненти за ядрено възпиране на НАТО“.

1042389327

„Съюзниците трябва да гарантират безопасността на разположените ядрени оръжия“, е бил краткият дипломатичен отговор на алианса на запитването на Evroaktiv. Изданието припомня, че по време на опита за преврат на 15 юли в турската военна база Инджирлик беше изключено електричеството, а на разположените там самолети на ВВС на САЩ беше забранено както да излитат, така и да кацат на летището. По-късно командирът на авиобазата беше арестуван и обвинен в подпомагане на метежниците.

Европейското издание е потърсило коментар и от външното министерство на Турция, както и от Държавния департамент. Американските и турските представители обещали да отговорят, но няколко часа по-късно от Държавния департамент заявили, че по този въпрос трябва да се обърнат към Министерството на отбраната. По-рано, коментирайки евентуалното намерение на САЩ да преместят ядрените бойни глави от базата в Инджирлик, бившият румънски президент Траян Бъсеску заяви, че територията на Румъния не бива да се превръща в място за разполагане на ядрен арсенал.

Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни