Турция-ЕС: Изправена ли е Европа пред нова мигрантска вълна?

istanbul-tuerkei-protest

Турското правителство заплаши ЕС по-категорично от всеки друг път с анулиране на споразумението за бежанците, сключено тази пролет между Брюксел и Анкара, чиято цел е ограничаване на мигрантския поток.    

2016-08-02_115743Германският и австрийски печат реагират широко по повод интервюто на турския външен министър пред вестник Frankfurter Algemeine Zeitung  Мевлют Чавушоглу, в което той заявява, че Турция ще прекрати споразумението с ЕС, в случай че Брюксел бави либерализирането на визовия режим за турските граждани за страните от Евросъюза. „Това може да стане в началото или в средата на октомври, но Турция очаква конкретна дата“ – заявява Човушоглу в интервюто.

604a7159c941b82f3dc53f57d77b0101_400x400Die Welt  припомня размяната на реплики в Туитър с австрийския му колега Себастиан Курц, където австрийският външен министър отхвърля ултиматумът на Турция. „ЕС  по никакъв начин не трябва да позволява да бъде рекетиран от страна на Турция“, написа той в туитър. А Чавушоглу му отговаря, че не ставало въпрос за ултиматум. „Това е мое мнение“, пише той и добавя: “Свобода на словото, приятелю мой.“

„Подобен шантаж трябва категорично да бъде отхвърлен. Има ясни правила за либерализация, които трябва да се изпълнят, особено по отношение на законите за борба срещу тероризма“– цитира Die Welt  изявлението на Себастиан Курц за Österreichische Presseagentur (AПА). Въпросните правила включват именно и свободното изказване на мнения.

Австрийският първи дипломат смята, че ЕС е длъжен самостоятелно да защитава външните си граници и да не изпада в зависимост по отношение на бежанците, цитират австрийски и германски медии думите му.

Тонът между Анкара и Берлин загрубява, съобщава Журнал Eвропа по австрийското радио и телевизия ORF. Германия отхвърля заплахата на Турция за денонсиране на споразумението за бежанците. Във всеки случай, ЕС като цяло не трябва да се поддава на изнудване. Демонстрациите в подкрепа на Ердоган в Кьолн през уикенда и другаде се приеха с голяма задоволство от турското правителство. За Ердоган подкрепата на живеещите в чужбина турци е много важна – 3 милиона в Германия, 250 000 в Австрия, много от тях притежават и турски паспорти. Но преди всичко това представлява  предизвикателство за европейските правителства. Затова бе и забраната за видео-обръщението на турския  президент на митинга в Кьолн, предизвикала гнева му,  припомня ORF.

2016-08-02_115944Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер вижда край на визовите задължения едва когато правителството в Анкара изпълни всички уговорени с ЕС условия. Това заяви той пред германското онлайн издание на в-к Rheinischen Post.

„Има условия за получаване на безвизов режим, те са известни и на двете страни. Турция се задължи да предприеме необходимите стъпки за тяхното изпълнение. Това още не е направено и Турция има доста работа пред себе си“ – казва Щайнмайер.

Rheinischen Post припомня, че Европейската комисия не е отменила задължителните визи, тъй като Анкара не е изпълнила всичките 72 условия, между които и спорния турски антитерористичен закон. Председателят на ЕК Жан-Крлод Юнкер ясно е заявявал многократно това – цитира изданието думите на говорителка на Комисията. Дали в Брюксел  приемат изявлението на турския външен министър сериозно, тя не се ангажира с мнение и само подчерта, че ЕС се придържа към договореното и вече е предоставила два милиарда евро за изхранването на бежанците в Турция.  

Точно в този моменти ли Турция пожела либерализирането на визовия режим? – пита Rheinischen Post. Не буди ли сарказъм фактът, че това става на фона на многохилядните демонстрации на фенове на Ердоган в Кьлон, или пък изземването на паспортите на 10 000 турски учени и преподаватели, с което се ограничава правото им на  свободно  придвижване, а в същото време Ердоган категорично настоява  ЕС да облекчи свободата на пътуване за турските граждани.

2016-08-02_115553

Дестетки хиляди се събраха в Кьолн в подкрепа на Ердоган / 31 юли 2016

 

И още нещо припомня вестникът – 72-те условия имат за цел също предотвратяването на износа на вътрешно-турски проблеми в страните от ЕС. Ердоган недооценява или не иска да признае колко фатално би се отразил експериментът му да мобилизира своите привърженици срещу Гюлен-движението вътре в Европа върху готовността на Евросъюза да либерализира визовия режим. Освен това 72-те условия трябва да направят Ердоган предвидим в очите на ЕС. Едва ли го правят такъв, когато той, между другото, обещава на сирийски бежанци облекчения за получаване на турско гражданство.

Превод и обобщение: Александър Александров / Memoria de futuro

Още от автора: Александър Александров

Александър Александров

Александър Александров е журналист, завършил НЕГ „Проф. К.Гълъбов“, София и Немска филология в СУ „Св Климент Охридски“. Работил е като отговорен редактор и зам. главен редактор в Радио България на БНР (програмите на чужди езици на националното радио). Преводач от немски език.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни