Русеф и Лула няма да присъстват на откриването на олимпиадата в Рио

237332213

Олимпийските кръгове на плажа Копакабана в Рио де Жанейро, 21 юли 2106 г.

 

Според официални източници нито отстранената от длъжност президент на Бразилия Дилма Русеф, нито предшественикът й Луис Инасио Лула да Силва (благодарение на когото Рио спечели правото да бъде домакин на Олимпийските игри) няма да присъстват на церемонията по откриването на стадион Маракана на 5 август.

_88824984_928dbed4-e0bf-49a3-a980-2d23a45c5c99

„Тя няма да отиде“, заяви източник от двореца Алворада, където Русеф е в очакване на резултата от процедурата по импийчмънт. „Лула няма да дойде“, заяви от своя страна официалният представител на Института Лула в Сао Пауло – Жозе Кришпиняну.

Поредна глава от политическата криза

Generated by IJG JPEG LibraryОтсъствието на двамата лидери на левите сили на церемонията по откриването ще се превърне в нова глава от политическа криза, която разтърсва Бразилия от няколко месеца.

Русеф беше временно отстранена от власт на 12 май с решение на Сената и сега очаква края на процедурата по импийчмънт с обвинения за предполагаеми нарушения при използването на публичните финанси. Преди дни в интервю за RFI тя подчерта, че не желае да бъде „на втори план“ по време на церемонията. „Първо, защото всичко това е плод на великото дело на бившия президент Лула (на власт в периода 2003-2010). И второ, защото федералното правителство построи олимпийската инфраструктура“ – вече при нея, от 2011 до 2016 година.

Игрите ще открие Мишел Темер

На 12 май мястото на Русеф зае вицепрезидентът, дясноцентристът Мишел Темер, когото тя обвини в предателство и подготовка на парламентарния „преврат“. Той ще открие официално игрите, но ще се ограничи в кратка реч, за да не бъде освиркан от тълпата, писа бразилската преса.

Бившият президент Лула, който не можеше да сдържа сълзите си на радост на 2 октомври 2009 в Копенхаген, когато Рио получи правото да бъде домакин на Олимпийските игри през 2016 г., не назова причините за нежеланието си да отиде на Маракана. „Олимпийските игри ще върнат увереността на хората“, каза Лула след гласуването на Международния олимпийски комитет в датската столица.

receives the Host City contract from IOC president Jacques Rogge during a press conference after Rio De Janeiro won the vote to stage the 2016 Olympic Games at the Bella Centre on October 2, 2009 in Copenhagen, Denmark. After eliminating Chicago, Tokyo and Madrid, International Olympic Committee members selected the Brazilian city as site of the 2016 Summer Games. This will be the first time the Olympics will be held in South America.

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва плаче на церемонията по подписване на договора на 2 октомври 2009 г. в Копенхаген, след като Рио де Жанейро спечели домакинството на летните олимпийски игри през 2016 г.  Членовете на МОК избраха Рио пред Чикаго, Токио и Мадрид. Решението беше историческо, защото за първи път Олимпиадата ще се проведе в Южна Америка.

 

Други бивши президенти на Бразилия – Фернандо Енрике Кардосо, Фернандо Колор дe Мело и Жозе Сарней, също са получили покана да присъстват на церемонията.

Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. udjs каза:

    Това е срам за Бразилия-най-заслужилите -Русев и Да Силва да не отидат на олимпиадата.!Тази олимпиада се прослави още преди започването си с толкова срамни неща-като подигравката с руските спортисти,подигравката с Русеф и кой знае още с какво ,че би трябвало ,ако имаха достойнство спортистите от всички страни да я бойкотират!Но къде ти!Надявам се ако олимпиадите ще са такива,по-добре хич да ги няма!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни