Полк. Иван Бояджиев: С тероризма трябва да се борят чисти и честни хора

zx620y348_2775168

Разговор на Цеца Христова с полк. Иван Бояджиев за Мемория във връзка с новия антитерористичен закон и националната сигурност.

 

boyadjiev-standartПолк. Иван Бояджиев е експерт по сигурността, антитероризма и взривните вещества с над 35 години стаж в МВР. От средата на 60-те години до 1992 г. работи в службата за оперативно-техническа информация към Второ главно управление на ДС (контраразузнаване). Той е създател на формирания през 1985 г. специален Отдел за откриване и обезвреждане на самоделни взривни устройства, който оглавява 7 години. Участвал е в разследването на някои от най-тежките терористични нападения, сред които бомбеният атентат при гара Буново на 9 март 1985 г., при който загинаха 7 души. След 1989 г. до пенсионирането си през 1992 г. служи в ДОТИ. Между 1995 и 1997 г. е главен секретар на МВР. Работил е и като експерт по сигурността и превенцията на терористичните заплахи в Столична община.

– Полк.Бояджиев, застрашава ли нашите основни права и свободи приетият от Парламента на първо четене Закон за противодействие на тероризма? Дават се изключително големи правомощия на МВР, ДАНС и военните.

ИВАН БОЯДЖИЕВ: В последните няколко години започна да се води една нова Студена война – с наплива на тези мигранти, които бяха подтикнати от някого да тръгнат към Европа, и разбира се, с войните, които се водят. Това са хора, които не са дошли, за да бъдат в полза на нашето общество, те са дошли направо да завладяват и да консумират. Мина времето, когато ни убеждаваха наши специалисти, че те идвали тук да копаят по нивите, да работят, да се учат, да се социализират. Не може! Тези тълпи, които пристигат, не могат да се социализират.

И в тази връзка, преди няколко години, когато започна напливът, но имаше само 7-8 души мигранти в България, с ваши колеги спорехме още тогава, че трябва да се вземат мерки в България за запазване на сигурността, на обществото, на гражданите. Защото нашите порядки са едни, а те са възпитавани по друг начин, другояче са раждани. За тях тук, при нас, няма нищо свещено. Те не се страхуват от смъртта – затова спокойно стават камикадзета и умират. Те така и казват: „Нас не ни е страх от смъртта, приемаме я с радост. Затова ще ви победим – защото вас ви е страх от смъртта!“.

Та още тогава започнах да говоря, че гражданите трябва да се подготвят, за да се постигне една сигурност сред населението по отношение на тероризма. Защото тероризмът е свързан с този наплив на мигранти, няма за какво да си затваряме очите. А и започнаха да го признават вече. И аз съм доволен от французите, че го признаха първи, а не като моите учители – германците, които още се мотаят. Нека се мотаят, те и още мигранти ще приемат.

На въпроса – не може да има сигурност за гражданите без известно нарушаване на гражданските и демократичните права. Това е немислимо. 100 процента сигурност никога не може да се осигури, но трябва да се стремим към максимална сигурност. А максималната сигурност се добива все пак с известни нарушения на някои права и свободи. Аз в началото бях не съвсем добронамерен към новия закон, който се появи сега, защото съм свободолюбив, не обичам да ми се ограничават правата. Но пък от своя страна, аз също съм ограничавал правата на хора, във връзка с тероризма, разбира се. Не може без това.

Например, ако говорим за подслушването – веднага трябва да се включи подслушването, когато има съмнения за терористична дейност. Защото терористите много бързо контактуват помежду си и докато ние минем през съдебните инстанции, които да разрешат подслушването, те вече са се организирали и са изчезнали всякакви следи. Същото е и с обиските в къщите – не отидеш ли веднага да му обискираш дома, както това стана във Франция, няма да намериш нито оръжия, нито взривни материали, нито ще разбереш кой е и що е.

Има много български закони, които са добри. Само че в България, и вие знаете, няма кой да ги спазва. Но сега поне се появи един закон, който може да не е съвършен (той и не може да бъде съвършен, но предполагам, че на второ четене ще се махнат някои недостатъци в него), но по принцип съм съгласен с всички постановки в него. И за армията, и за МВР. Друг е вече въпросът, че един такъв закон изисква по-голяма професионализация на тези, които ще го изпълняват – както МВР, така и военните. Веднага с приемането на закона трябва да се предприеме и обучение на действащия състав, тоест, на службите за сигурност. Да говорим, че те са много добре обучени и квалифицирани, значи да се заблуждаваме. А и са малко. Като гледам какви хора в униформи се разхождат по улиците, някой път ми става мъчно и криво, защото трудно с такива хора може да се свърши работа. Трябва да се обучат наново.

Освен това този закон изисква не само професионалисти, но и много честни хора. Честни служители, отдадени на своята работа за защита на Родината и на гражданите. Това също трябва да се възпитава. Много е трудно, знам какво е, но просто без това няма да може да се изпълни смисъла на този закон, който в своята същност е много добър за момента. А и за в бъдеще.

Законът дори е малко закъснял, след като се случиха тези неща във Франция, в Германия… Пак ще дам за пример Франция – въпреки че не защитавам техните служби, аз и до днес съм лоялен към службите на Германия (Западна Германия навремето) и на Русия, които са ме обучавали на антитероризъм. И съм изненадан от това, което правят французите – ето, те дори възстановяват Националната гвардия, разбирате ли какъв голям удар е това срещу враговете на Франция? Това е сериозно нещо, въпреки че и там ще има ограничаване на правата, както при нас с новия закон.

19326a1c804cd0326cacceace5877146 „Този закон изисква не само професионалисти, но и много честни хора. Честни служители, отдадени на своята работа за защита на Родината и на гражданите.“

Много хора си задават въпроса дали са възможни злоупотреби с правата на гражданите при прилагането на закона? 

ИВАН БОЯДЖИЕВ: За да се избегнат злоупотреби с правата на хората, се изисква възпитаване на висок професионализъм и чисти хора. Не искам да споменавам някои неща, как ни учеха нас навремето. Но двете неща са изключително важни – професионализъм и честни, чисти служители. А не като четиримата полицаи, които са се включили в овладяването на мигрантския поток на парите. Трябва да има строг контрол, но обучението на състава е много важно. Според мен се прекъсна тази връзка между старите и новите служители. В момента има една тенденция да постъпват в МВР хора, които другаде не могат да си намерят работа. Това е много лошо.

– Има ли гаранция, че у нас няма да се случи нещо подобно на това, на което сме свидетели в Турция? Днес там се отнемат основни човешки права и свободи с мотив – борба с тероризма.

ИВАН БОЯДЖИЕВ: Това, което се случва в Турция, не е изненадващо. Те още не са признали нашето петвековно робство (да не говорим, че и някои наши българи не го признават, а какво остава за тези, които са ни поробили). Това е нормално за Турция и за едноличната власт. Аз вярвам, че в България не може да се стигне до еднолична власт, няма условия за такова нещо. Разбира се, аз се надявам и на един нов президент, който да си стои стабилно на краката си и да не отваря едва ли не война на Русия, а да помирява всички възможни структури под него, както и хората, гражданите. За да можем да се защитим от тази вълна.

– Да, но видяхме след 11 септември какви жестоки мерки и закони се предприеха, но тероризмът не беше ограничен.

ИВАН БОЯДЖИЕВ: Тероризмът не може да бъде ограничен. Той прелива в други форми. Вижте как „Ислямска държава“, в която се вля Ал Кайда (а навремето и Хизбула, и талибаните), измислят нови и нови форми на тероризъм. Ето – камионът в Ница, стрелбата в Германия, отчето, който беше заклан в църквата. Това е кощунство. Те не признават нашата религия и за тях това е геройство. Така че тероризмът прелива в нови и нови форми. И няма да спрат. Но и не могат да бъдат унищожени така лесно. Не бива да забравяме, аз го повтарям много пъти, че ние вървим засега една крачка след терористите. За съжаление. Не можем не само да ги изпреварим, ние не можем да се изравним с тях. Но като гледам това, което става в света, мисля, че вече може и да сме на половин крачка след тях.

– Ще помогне ли създаването на общоевропейска служба за борба с тероризма за по-тясно сътрудничество между силите за сигурност в държавите-членки на Общността и за по-добър обмен на информация между тях? Германците вече се обавиха против.

Няма как да стане, да мислят като един човек и един ум. Това са много държави, много глави, невъзможно е да стане. Имам опит преди 10 ноември, още тогава се борех с тероризма и бомбите, когато всяка година правехме съвещания по линия на Варшавския договор по въпросите на тероризма. Чехите, нашите колеги, не ни бяха казали за едно взривно вещество, което те са изобретили и продават навсякъде, само ние не знаем за него. Имайте предвид, че тогава все пак имаше много строга форма на организация и сътрудничество. А сега просто това на практика няма как да се получи. Сега службите крият информация едни от други. Ето, немците направо ни обсипват с неверни и неправилни тълкувания и сведения. За разлика от французите. Ако се направи една равносметка кой как говори и какво пише, извинявайте много, но немците не са коректни.

Още при Варшавския договор синхронът не се получаваше, въпреки че дисциплината беше много по-строга. А какво да говорим за сега. Кой ще ни каже на нас нещо, немците ли ще се обадят на България, че има някаква опасност?! Те говорят само общо. А ако има нещо конкретно, ще си траят. Та дори ФБР и ЦРУ не могат да се разберат, да си подават информация едни на други, какво остава за нас. Не е тайна, че 11 септември в САЩ се случи благодарение на това. И в двете централи е имало информации, но никой не е споделил с другия.

Затова не вярвам, че ако има централно командване,  немците ще ни кажат нещо конкретно, ако има заплаха. И какво ще бъде това централно командване? То ще бъде по линия на НАТО. А ако бъде по линия на НАТО, значи и турците ще бъдат вътре. Е, как ще стане тая работа? Затова всяка държава да се стяга, правителството да си върши работата, когато се избират нови хора, да се внимава кого се избира и да не се занимаваме с референдуми. Референдумите вършат работа в Швейцария, тук при нас това е несериозна работа. Трябва да има хора, които да стъпят здраво на земята. А в парламента дали ще са 120 или 240, ако са от същата категория, няма никакъв смисъл от тях. Затова навсякъде трябва да има хора, които да си милеят за работата. Не излязат ли напред такива хора във всички сфери, особено в сферата на сигурността, нищо няма да стане. И се надявам, че този закон ще подтикне някои положителни процеси в политиката и държавата, но пак ще повторя – само с професионализъм и чисти намерения! Иначе всичко ще бъде опорочено.

prezidentstvo „Аз се надявам и на един нов президент, който да си стои стабилно на краката си и  да помирява всички възможни структури под него, както и хората, гражданите. За да можем да се защитим от тази вълна.

– Сега действащата нормативна уредба достатъчна ли е, за да се брани сигурността в държавата и да се противодейства на тероризма?

ИВАН БОЯДЖИЕВ: Сега на много места в законите има по малко и по нещо казано, но имаше нужда от централизиране – защото сега зависи как се тълкува законите – и съдиите, и прокуратурата си правят каквото искат. Докато един такъв закон ще уеднакви всички отношения и действия. Но същевременно трябва да се направи и фонд за обезпечаване на евентуалните бели, които ще направят службите за сигурност, ако се наложи някъде да действат. Участвал съм в такива мероприятия, в залавяне на терористи, обезвреждане на бомби. Ще ви дам най-простия пример със случай във Варна, беше подаден сигнал за поставено взривно устройство в автомобил. Гледаме през стъклото, виждаме вътре поставена една голяма кукла-куче, вързана с канапче за вратата. Това значи бомба. Какво можеш да направиш? Най-малкото нещо е да счупиш стъклото, нали? И какво, да съдят служителите, които рискуват живота си, защото са счупили стъклото на колата?

Има нещо, което искам да подчертая. В нашата работа няма фалшива тревога, когато става дума за самоделно взривно устройство. Едва когато се обезвреди предмета, може да се каже дали е бомба или не. Бомбата може да бъде фалшива, но сигналът не може да бъде фалшив. Ваши колеги като напишат, че някой подал фалшива тревога, и гражданите се стряскат. Даже са ми казвали – „Ние повече няма да се обаждаме!“. Няма фалшива тревога. Има фалшива бомба, но това се разбира накрая.

– Как си обяснявате изказванията на европейските лидери, че едва ли не трябва да свикваме с тероризма?

ИВАН БОЯДЖИЕВ: Ако добавите и разните НПО-та, които са и в България, които са платени отвън, друга реакция не може да се очаква. А трябва да има и други гласове. Ето, чак сега чуха това, което и аз говоря от 3-4 години. Чак сега, когато се опариха и французи, и немци. Сега се очаква да се опарят и американците наново. И ще стане.

– Дали?

ИВАН БОЯДЖИЕВ: Да, убеден съм, че ще стане. Защото те проливат кръв на „Ислямска държава“, а ония са страшно отмъстителни.

А това, че англичаните се дръпнаха от ЕС, също не означава, че са защитени, напротив. Предполагам, че и там ще им надробят някоя попара. Особено притеснително е около тунела под Ламанша, където има струпани много мигранти, които искат да преминат. Дано да не се случи там инцидент, въпреки че все още ги удържат. Но именно това е лошото – че ги удържат. Както турците ги удържат да не тръгнат към Европа.

– И на този фон Ангела Меркел заявява, че Германия няма да променя бежанската си политика. Какво стои зад тази политкоректност? 

ИВАН БОЯДЖИЕВ: Това е криворазбраната толерантност. За съжаление германците не се осъзнават. Така бяха и белгийците, върху които се стовари обратният удар на толерантността към различните хора. Същото беше и във Франция, те си получиха „заслуженото“. Сега се опариха и започнаха да се дърпат назад. Разбраха, че по стария начин не става: „Ела тука, ти си ми брат“. Какъв брат си ми ти?! Ти не си дошъл тук, за да ми бъдеш брат! Не става така…

В момента във Франция има пет милиона натурализирани имигранти от Северна Африка, не говоря за новите мигранти. Пет милиона недоволни от това, което се случва с тях. От тях може и да има 2 хиляди човека доволни, които са се социализирали и издигнали. Останалите живеят от 10-12 години в гетата, не виждат нищо друго. И като пораснат и тръгнат по големите градове, те виждат хубавия живот, лъскавите лимузини, хубавите жени – нещо, което при тях го няма, и започват да недоволстват, защото го нямат. Но как да го имаш? Като при нашите цигани – те не искат да учат, не искат да работят, искат да имат наготово. Но хайде, те са си наши. Както и нашите мюсюлмани. Няколко пъти говорих остро против исляма, но аз нашите мюсюлмани си ги обичам. Имам много приятели сред тях, живея даже заедно с тях. Но това са друг тип мюсюлмани, не са като тези, които идват отвън.

Знаете по-добре и от мен какво става в България след тези приказки за мигрантите. Засега само един-единствен човек от толкова хиляди мигранти, минали през България, е подал документи и е решил да остане в България (аз предполагам, че има случаи, когато са ги плашили, че ще ги храним със свинско месо и затова не искат да остават). А вие представяте ли си този огромен поток от милиони да минат през България на път за Германия? Ами те са като ордите скакалци – там, където минат, нищо не остава след тях. Това е страшно нещо.

Целият този организиран наплив на мигранти в Европа се прави замаскирано – с жени, с деца… Ако ви прави впечатление, последните месеци в Европа идват само мъже между 18 и 30 години. Това са готови войници! Ще ни изколят. Както се почна вече дори и в България, в София, да се колят с ножове. Това е арабската форма на борба – не толкова с автомати, колкото с ножове. И от тази гледна точка съм много обезпокоен, макар че засега повечето атентати, които станаха в Европа, се правят от ислямисти, които са второ, дори трето поколение там. Но това нищо не значи, тъй като те са се обучили, върнали са се под формата на нови мигранти, а тези, новите, наливат свежи сили в редиците на радикалния ислям.

index„Организираният наплив на мигранти в Европа се прави замаскирано – с жени и деца.“

– България заплашена ли е от удари на терористи? Сериозна ли е опасността за нас?

ИВАН БОЯДЖИЕВ: Винаги съм го допускал. И ако в нещо вярвам на американците, това са техните прогнози. Още преди години те казаха, че България е една от целите на тероризма. Тогава даже още не се говореше за „Ислямска държава“. Още беше Ал Кайда, Хизбула… Не може да ни се размине. Те казваха така – няма държава, на която да й се размине това нещо. Засега ние сме в една зона на спокойствие и дано това да продължи дълго. Но има опасност – ако много натегнат положението в другите европейски държави и тези мигранти се засилят да минават през нашата държава, могат да се получат някои изстъпления и тук. Тъй като ние имаме спящи клетки на „Ислямска държава“, сигурен съм в това. Няма начин в този огромен поток от мигранти да няма шпиони, най-напред. Аз правя разлика между шпиони и терористи, това не бива да се смесва. Няма начин чужди държави, които са около нас, да не са пробутали някой и друг шпионин. А вече отделно по линия на тероризма „Ислямска държава“ със сигурност вече има тук много клетки, обучени, готови за действие. Още повече, в България има много благоприятен материал за това нещо – тия гета и тия бурки се навъдиха неслучайно, те показват доколко нашата държава има сили да се пребори с някои бъдещи неволи.

– Но защо да ни удрят тук? Нашите политици все пак са умерени в изказванията и в поведението си.

ИВАН БОЯДЖИЕВ: Политиците са си политици. А народът защо трябва да живее спокойно? „Терор“ от латински означава „ужас“. Тероризмът е всяване на ужас. Получи ли се ужасът във Франция и Германия? Получи се. Това е основната цел на тероризма. Ами добре, ако го направят и в България и всеят ужас и тук, и ние както не сме готови?

А знаете ли какво става, ако оставите на улицата една отворена чанта с голям часовник, който цъка, и стърчащи жици? И гледате какво става отдалече. В продължение на половин час ще минат 20 човека, ще го погледнат и ще заминат. Зад ъгъла има полицай, но те няма да му кажат. И като нищо ще мине някой крадец и ще отмъкне сака. За съжаление това става в България. Скоро имаше случай на забравен сак – час и половина не могат да намерят собственика. Преди да го гръмнат моите хора, се появява жената, която го забравила. Поглеждат какво има вътре и й го дават. Не може така. На Запад има 200 евро глоба, ако си забравиш багажа и не си го контролирал. Ами ти си изплашил хората! Значи трябва да се вземат мерки – да си платиш за тая работа и втори път да не забравяш.

Гражданското общество трябва да се възпитава. Постепенно, особено чрез вас, журналистите. Трябва да се живее спокойно, но все пак ограничено в някакви рамки и да се внимава. Не може да се предадем на тези нещастници терористите. Трябва да бъдем съпричастни към държавата и органите за сигурност.

5806ed5bd1f64d52ce756eaccc7ac637_XL„Всяването на ужас е основната цел на тероризма.“

– Кои са външните заплахи за България днес? Опасно ли е за нас случващото се в Турция?

ИВАН БОЯДЖИЕВ: Мисля, че това, което се случва в момента в Турция, не е пряко опасно за нас. Вече 40 години се занимавам с терористи и с бомби, имам някакво чувство какво може да стане, и какво – не. За съжаление каквото съм казал досега, все е станало. В Турция съм бил също на срещи с мои колеги. Това, което става там сега, не искам да казвам добро ли е или лошо, не искам да се намесвам в политиката на тая държава. Опасно е само ако пуснат мигрантите. Но се надявам да си удържат на думата, защото иначе ще стане страшно. Те ще ни залеят и няма как да ги спрем. Не можем да стреляме по тях. Как да стреляш – това е жив човек, ти не знаеш какъв е. Като ги гледам по телевизията какви са нещастници, става ми жал за тях, макар че не всички са виновни. И тия малки дечица. Но пък това, което сега расте от тях, ще бъде следващото поколение, което ще тръгне срещу нас, срещу Европа. Както в Европа сега са второ, трето поколение. Не бива да се заблуждаваме. Но пък това не значи да убиваме децата, както по времето, когато се е родил Христос, нали? Лошото е, че ние не можем да ги социализираме, те просто не се поддават. И не е виновна религията, а приложението на тази религия. Те много се влияят от странични фактори и понеже са бедни, така се получава.

Bejanci-Small1 „Опасно е, ако Турция пусне мигрантите. Те ще ни залеят и няма как да ги спрем.“

– Според Вас адекватни ли са действията и решенията на управленския ни елит на съвременните заплахи за сигурността?

ИВАН БОЯДЖИЕВ: В момента Бойко Борисов се опитва да води балансирана политика по отношение на нашите съседи. Защото в България трябва да се знае, казано е от едно време – винаги с Германия, никога против Русия. Ние сме държава, която не може да бъде сама и трябва много да внимаваме в нашите отношения. Трябва не да се приспособяваме, тоя глагол не ми харесва, но много да внимаваме в нашата политика, защото тя се връща върху нас като икономическа политика.

Но това, което не ми харесва, е че искат да купуват два скъпи кораба и два скъпи самолета. А трябва да се прави това, което правят французите – да се обърне внимание на националната сигурност. Да се направи едно максимално превъоръжаване на службите за сигурност на МВР и на армията, вместо да дават пари за самолети. Ние с два кораба и два самолета нищо няма да направим. А като гледам с какво са тръгнали към границата – с камиони отпреди 40 години! Трябва да се закупи ново оборудване. Да се обърне внимание на пехотата, защото не може борбата с тероризма, специално в нашата държава, да се води без работа по сушата. Със самолети и с две корабчета България няма как да се бори с терористите. 

229604„Трябва да се обърне внимание на пехотата, защото не може борбата с тероризма, специално в нашата държава, да се води без работа по сушата.“

Още от автора: полк. Иван Бояджиев

полк. Иван Бояджиев

Полк. Иван Бояджиев е експерт по сигурността, антитероризма и взривните вещества с над 35 години стаж в МВР. От средата на 60-те години до 1992 г. работи в службата за оперативно-техническа информация към Второ главно управление на ДС (контраразузнаване). Той е създател на формирания през 1985 г. специален Отдел за откриване и обезвреждане на самоделни взривни устройства, който оглавява 7 години. Участвал е в разследването на някои от най-тежките терористични нападения, сред които бомбеният атентат при гара Буново на 9 март 1985 г., при който загинаха 7 души. След 1989 г. до пенсионирането си през 1992 г. служи в ДОТИ. Между 1995 и 1997 г. е главен секретар на МВР. Работил е и като експерт по сигурността и превенцията на терористичните заплахи в Столична община.

  1. Петър Бошнаков каза:

    Много точни и силни думи на генерал Бояджиев! За някои неговите прогнози може и да звучат страшно, но не бива да си затваряме очите пред опасността, която чука и на нашата врата! Жалко, че чистите хора в системата остават все по-малко.

  2. Лакотавакан каза:

    Някога имало динозаври…аз не съм ги виждал, но ми показват някакви кокали и после…странни рисунки и филми. Някога имало и чисти хора… аз не съм ги виждал, но ми показват снимки и писанки, че са се били борили за българската свобода. Да, ама сега ги оплюха и казват, че не били много чисти…а терористи… за турците. Обърквам се. Що ли е това …чист човек? Има ли го изобщо или е като динозаврите… вадим кокали и си мислим – те така трябва да е изглеждал „чистия човек“. Вие как мислите?
    Има ли го?…

  3. Безименен :-) каза:

    Живота не е права линия, а трансцедентна функция :-0).

    http://www.stream.pm/videos/Q8hJJE

    Например Шерлок Холмс не е член на Скотланд Ярд, а Скотланд Ярд дори не знае за проф. Мориарти ;-). Все пак той е „приятел“ на премиер-министъра ;-))).

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни