Политически играем с губещата група в ЕС. Източноевропейците проявяват здрав разум

kaloyan-metodiev1

Разговор на Христина Христова с Калоян Методиев за Мемория във връзка с новия антитерористичен закон и националната сигурност.

– Притеснява ли те новият и вече одобрен от парламента на първо четене Закон за противодействие на тероризма? Според неговите текстове МВР и военните ще имат огромни правомощия – като например достъп до всяко помещение в жилищата на хората, което им е нужно при антитерористична операция. Всеки ще е задължен да понесе ограниченията, произтичащи от мерките и да оказва съдействие, да не пречи и да не възпрепятства участващите в операциите. Това включва и повреждане и унищожаване на имущество, съоръжения и насаждения. Службите ще имат право и да вземат всяко превозно средство, стига да не е на дипломатическа или консулска мисия. Проектозаконът дава изключително големи правомощия на МВР, ДАНС и военните, като им позволява да влизат навсякъде и да налагат каквито преценят мерки. Какво е това? Започва ли в България ера на полицейщина и пълен обществен контрол? Застрашени ли са нашите основни права и свободи?

КАЛОЯН МЕТОДИЕВ: Не. Не бих казал, че поправките са нещо драматично. Няма нещо, което да не се е правило досега и да е изненадващо. Когато се правят закони, те винаги трябва да се съобразяват с особеностите на народа, с неговите традиции. Това, което знаем със сигурност за българите е, че много си обичат собствеността.  Ако не ме лъже паметта, сме на първо място в света по притежание на собствени жилища на глава от населението. Глобалистите ужасно много се дразнят от този факт. Човекът със собственост е по-труден за контрол, има корени, не е толкова флуиден, мисли локално. Но, за да се върнем на темата. Българинът не обича да му се влиза в имота, някой друг да се разпорежда с него, пък било то и в името на някаква висша цел. Може би текстовете трябваше да се прецизират, да не звучат толкова стряскащо. Да има обяснение, да има компенсация, да има само много краен случай. През последните 30-35 години един от основните проблеми е, че вихрещата се престъпност посягаше именно на жилища и автомобили. Това направи собственическите настроения още по-чувствителни. Така че тероризмът трябва да се бори, но това трябва да става с разбирането на местното население. Но като гледате човешкия материал на този парламент – кой да го обясни, кой да го измисли.

Иначе като цяло законовите промени оставят впечатление за прекалена бюрократичност, множество съгласувания, подценява се въпросът с агентурната мрежа, занимават се с дребни и безсмислени неща като брой сим карти и т.н.

– Да, но някои неща звучат стряскащо. При участие по предотвратяване на тероризъм или преодоляване на последствия, военните ще могат да извършват проверки на лични вещи, проверки за установяване на самоличност, обиски, задържане на лице, използване на физическа сила, помощни средства и оръжие. Възможни ли са злоупотреби с правата на българските граждани? Много хора си задават този въпрос.

КАЛОЯН МЕТОДИЕВ: Не. При тази политическа и геополитическа конюнктура не са. Военните са по-различна „каста“ от системата на сигурност. Те са последният вал преди разпада на държавността или рухването й. Ако ни е страх от тях, значи сме отписали държавата като такава. При това развитие на мигрантския проблем – небрежно отношение на властите към проблема; трафикантска корупция в полицията, която ни върна във времената на Югоембаргото; пародийна граница, която се строи за баснословни суми с темпове по-бавни от строежа на китайската стана отпреди Христа;  очаквания за нови проблеми и промяна на етническия състав в страната и в Европа; ескалация на напрежението в Турция – е съвсем нормално да се дадат повече права на армията. Това е подготовка за бъдещето. Този министър няма да е още дълго начело на институцията, така че трябва да се мисли в перспектива.

inset-larger_250x250_PROFI(02-07)„Военните са последният вал преди разпада на държавността или рухването й. Ако ни е страх от тях, значи сме отписали държавата като такава.“

– Ще си позволя една неизбежна аналогия със случващото се в Турция, защото се чувствам длъжна да задам на глас това, което притеснява обикновените хора. В Турция днес се отнемат основни човешки права и свободи, закриват се медии и училища, арестуват се десетки хиляди хора, дори се връща смъртното наказание. Всичко това – под претекст за борба с тероризма. Каква е гаранцията, че нещо подобно няма да се случи и у нас?

КАЛОЯН МЕТОДИЕВ: Няма гаранция, но едната форма на диктатура – либерално-брюкселската – няма да позволи появата на другата. Но като имаме предвид, че макар и бавно, но сигурно, Вавилонската кула рухва, не е изключено някой да се опита да овладее процесите. Но това може да е въпрос на дълги години.

Случващото се в Турция, трябва да ни вълнува дотолкова, доколкото не трябва да застрашава нашата държава. Гледаме кое е изгодно за нас и играем доколкото ни позволяват силите с него и за него. Оттам нататък не е наша работа кого и как арестуват, дали има смъртно наказание, какво правят политически, какво развитие са си избрали и т.н. Коментираме го, следим го, анализираме го, но само през призмата на нашия интерес.

Bg_EU„Едната форма на диктатура – либерално-брюкселската – няма да позволи появата на другата.“

– А сега действащата нормативна уредба за борба с тероризма адекватна и достатъчна ли е, за да брани сигурността?

КАЛОЯН МЕТОДИЕВ: Нормативната уредба никога не е достатъчна, но и никога не е недостатъчна. Балансът между двете се получава от политическите решения и политическата воля на лидерите. Тоест, има ли желание, ще се намери и начин. Не всичко е в нормативната база. Законите са огромни като брой, институциите са толкова разнообразни и раздути, инструментите на държавата са толкова много, че винаги може да се намери решение на възникнали проблеми и да им се отреагира подобаващо. Следователно проблемът е в политическия елит. Да балансира между всички страни – геополитическите, правозащитни, служби за сигурност. Крайният потребител на спокойствие трябва да са българските граждани. А и промените не са кой знае какви.

IMG_2441 „Проблемът е в политическия елит.“

– В тази връзка, на фона на растящия тероризъм, прави впечатление абсолютната пасивност на европейските лидери, които директно ни внушават, че едва ли не трябва да свикваме с тероризма. Това послание звучи отвсякъде, дори от българските медии, в комбинация с лирични словоизлияния за „солидарност“, които реално нищо не значат. Защо се случва такава реакция, или по-скоро защо липсва адекватна реакция от страна на европейските лидери?

КАЛОЯН МЕТОДИЕВ: Най-краткият отговор е: защото са неадекватни. Докато през последните години „Ислямска държава“ растеше, към Европа се втурнаха милиони млади мъже от Азия и Африка, Гърция затъваше, Украйна пламна, те харчеха парите на европейските данъкоплатци за промоции на Кончита Вурст. Това не е метафора, а реалност. Влезте в сайта на Европейския парламент. Да не говорим за лицето Юнкер. По-подходящ е за конферансие на някоя оперета, отколкото за лидер на съюз на ръба на хаоса. Вземете и примера от последната седмица. Всеки ден имаше убийства, атентати. Имаме стар свещеник с прерязано гърло, това тепърва ще намира отражение сред европейското население.

На този фон Еврокомисията, конкретно Кристалина Георгиева и вицепрезидент Тимерманс, правят официално изявление, че ще стопират назначаването на мъже на ръководни постове, за да се изпълнила някаква квота и да имало разнообразие. Това адекватни хора ли са? Разнообразието, за което харчат милиарди през годините, се вижда по новините: с камиони, ножове, раници с взрив, брадви във влакове, мачете и т.н.  Имаме работа с добре платени либерални фанатици, които са капсулирани, следват свой дневен ред, който се разминава драматично със случващото се в страните от Европейския съюз. Не случайно новият британския премиер Тереза Мей въобще не посети Брюксел, а през изминалия месец отиде да договаря условията на Брекзита в Берлин и Париж. Равни ли сме в ЕС?

brussels-656436 „Лицето Юнкер е по-подходящ за конферансие на оперета, отколкото за лидер на съюз на ръба на хаоса.

– Ангела Меркел тези дни заяви твърдо, че няма да промени бежанската си политика, въпреки засилването на терористичните актове в Германия. Но освен известните ни атаки, германците са подложени на много по-голям тормоз от страна на имигрантите – става въпрос за случаи, които въобще не достигат до медиите. Кой или какво стои зад тази политкоректност, въпреки жертвите, част от които са невинни деца?

КАЛОЯН МЕТОДИЕВ: Големи грехове натрупа тя към европейците. Дошлото по нейна покана дете-бежанец се развихря с брадва във влака, за да убие няколко души, а тя убива с политиката си цял един континент. Сменя се безконтролно и шоково религиозната, етническа и културна структура на Европа. Такива промени в историята минават през сблъсъци, граждански войни, изтласкване на едни за сметка на други групи. Няма рационално обяснение на това, което прави. Германците вече изразяват, макар и плахо, мнението си. Мисля, че данните от последната седмица показаха, че 68 % от  тях не й вярват. Дано имат ресурс и смелост да й се противопоставят и на изборите.

Имаме си работа с крайни фанатици, които казват: „Да, убиват ни, но сме по-силни и продължаваме“. Е, това го слушаме вече няколко години. Само че убийствата вече не са по един път на година, дори не са по един път месечно, а всяка седмица. Не смогваме да четем за тях.

– Допускаш ли, че България ще бъде подложена на терористични атаки? Доколко сериозна е опасността за нас?

КАЛОЯН МЕТОДИЕВ: Не може да не го допускаме. Виждате, че всички източноевропейци проявяват здрав разум, съпротивляват се, играят за нулев прием и толерантност. Години наред предупреждаваме, че бежанските потоци и безконтролната граница ще донесат тероризъм. Експертно не сме изостанали от тях. Въпреки че ни се смееха и ни изолираха. Нека се смеят сега. Обаче изостанахме политически. Унгарската граница вече е запечатана на 100 %, заедно с австрийци и останалите от Вишеградската група – жива сила и пари. Преди година ни предложиха да го направят у нас, но правителството отказа. Много ще го боли, но трябва да каже защо.

От юли 2016 реално ние на Балканите сме отцепени. Шансовете ни се пропиляха. Виждате, че забавянето на строежа на оградата е факт. Няма с Гърция съоръжение. Всеки ден хващат групи в София, Видин, Сандански, магистрала „Тракия“… – всеки си върви, където си иска. Полицаи вече доказано участват в трафика. Групата от Сливница се оказа доста сериозна. Няма гаранции, че не са транспортирали и помагали за пари на терористи вълци-единаци, бойци на „Ислямска държава“, джихадисти. Техните деца са си техен проблем, ами нашите? Сигналът, който дадохме към всички служби по света, е много лош. Не мога да не похваля вътрешна сигурност на МВР и прокуратурата, че реагираха безкомпромисно – обявиха снимките и имената им и ги оставиха за постоянно в ареста. Трябва да се действа по израелски с тях. Става въпрос за национално предателство. Има ли, обаче, други? Границата продължава да не се охранява. Един да мине, който е обучен, има помагачи и има цел – може да взриви държавата и политическата обстановка у нас. А минават стотици всеки ден, без да се знае какви са и кои са. Динко ги лови. Политически играем с губещата група в ЕС. Не виждам мисъл за бъдещето. Е, на базата на какво може да се изключи, че няма да има терористичен акт у нас?

2016-07-31_213413„Експертно не сме изостанали от източноевропейците. Изостанахме политически.“

– А кои са актуалните и реалните външни заплахи за България в настоящия момент? И като подвъпрос – опасно ли е за нас случващото се в Турция?

КАЛОЯН МЕТОДИЕВ: Конкретните заплахи от Турция са по две линии – мигрантски потоци и турски граждани с български паспорти. Третата е личността на Ердоган и евентуалното му намерение да се разшири териториално. Първите ще ни пометат, ако тръгнат от порядъка на няколко хиляди души. Пред очите ни ще се осъществени предложението на Саркози от септември 2015 година – България и Сърбия да станат зони с лагери за настаняване на нелегални имигранти. При създалата се ситуация в Европа вече сме сложени на дръвника и на никого няма да му мигне окото за нас. Ще дават пари на правителството, ще ни направят витрина, а зад нея ще станем територия, която може да се сравни с живота в ивицата Газа.

Вторите също са проблем. Мнозина не говорят български език, откъснали са се от живота у нас, може да се окаже, че някои наистина са свързани с движението на Гюлен и като се върнат съвсем законно в България, ще променят картата на страната.

– А има ли заплаха за сигурността ни във вътрешен план? Кой е скритият враг у нас, ако има такъв?

КАЛОЯН МЕТОДИЕВ: Има една група, неголяма на фона на цялото население, но добре представена по медиите, университетите и институциите. Те следват дневния ред на радикални политически учения. Крайни са в налагането на политически си идеи за отворено общество. Фанатично ни убеждават, че всичко е наред, карат ни да сме щастливи, да мълчим. Философи и историци, минали през школите на Сорос, се представят за политолози и социолози, за да моделират общественото мнение. Либералните лобита ни пробиват отвътре. Искат да има една истина – тяхната. Да няма критичност.

600x4053 „Либералните лобита ни пробиват отвътре.“

– Каква е цялостната ти оценка за действията и решенията на управленския ни елит във връзка с националната ни сигурност? Коя е вярната посока в днешната изключително сложна и тревожна геополитическа ситуация?

КАЛОЯН МЕТОДИЕВ: Не е добра. Всичко казано по-горе се пише на сметката на политическия елит. Вървят след събитията, искат да се снишават. Държава се управлява с ходове напред, а не с реакции на събитията. Падне балкон, убие човек и започваме акция за проверки на балконите и мерки за обезопасяването им. Примерът е истински и е показателен.

Вярната посока трябва да задава този елит. Затова е такъв, затова е на върха на държавата, затова получава доверие на избори. Трябва да стоим по друг начин в ЕС. Сервилността вече не помага. Трябва тотален контрол на границите, трябват кемалистки закони по отношение на религията, трябва анализ и прогностика в институциите, трябва нестандартна демографска политика, трябват ни регионални партньорства.

 

Още от автора: Калоян Методиев

Калоян Методиев

д-р Калоян Методиев е завършил Политология в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира външна политика и национална сигурност. Доктор по политически науки. Университетски преподавател.

 1. Облъчен каза:

  Закон за „защита“ на държавата – 2

  Подобрено и усъвършенствано издание!

 2. Мишо Константинов каза:

  Неизбежно е да се стигне до концепцията за колективната отговорност. Чрез подходящи закони, разбира се. В Израел на терориста му разрушават къщата, а семейството му го попиляват. Изобщо, трябва да се прекъсне порочната верига на социално одобрение на действията на терориста от страна на групата му. В момента на Запад действията на терористите се възхваляват в джамиите, а семейството получава помощи. Това малоумие на западняците ще им изяде главите, че и нашите Разбира се, трябва на терориста да му се погребат остатъците по начин, осигуряващ непопадане в Рая с девиците.

  Бъдете здрави!

  • георги каза:

   А главите да им режим ли ? На терористите. Нали е ясно че при това управление всеки може да бъде набеден за враг

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни