Вятърната енергия стана с 30% по-евтина от атомната

Windmills in a row on cloudy weather, wide shot, denmark

Енергията, произведена от вятърни паркове в Северно море, стана с 30 на сто по-евтина от тази, която се произвежда от атомните централи. Очаква се до 2030 г. секторът на офшорната вятърна енергия да доставя 7% от електроенергията в Европа. Това пише екологът Кириън Кук в списание Climat News Network.

„В последно време стана очевидно, че разходите при производството на вятърна енергия падат стремително“, казва Джайлс Диксън, ръководител на офшорна ветроенергийна компания WindEurope. – Новата цена надмина и най-оптимистичните прогнози и вече е 87 евро за 1 мегаватчас (MWh). Тя поставя офшорните вятърни електроцентрали в същия диапазон на разходите, както конвенционалното производство на електроенергия. „

Офшорни се наричат електроцентралите, които са базирани в морето, а не на сушата. В миналото тяхното строителство беше скъпо и непрактично, така че компаниите не бързаха да инвестират средства във вятърна енергия. Но след закриването на много сондажни проекти в Северно море корабните транспортни компании останаха без работа и свалиха цените на услугите си. В резултат на това разходите за транспортиране на турбини в морето и други експлоатационни дейности поевтиняха значително. Роля изигра и падането на цените на петрола и на стоманата. Вятърните електроцентрали – както на сушата, така и в морето, се разглеждат като ключов елемент в политиката на възобновяема енергия и важен елемент в борбата срещу изменението на климата.

Windpark Horns Reef 2

По-рано този месец най-голямата офшорна вятърна компания – датската DONG Energy, спечели търг за изграждането на два вятърни парка на 22 км от холандското крайбрежие. Предполага се, че когато заработят на пълна мощност, електроенергията, произведена от тях, ще струва 72,70 евро/MWh и 87 евро/MWh с включени разходи за транспорт.

400 гигантски вятърни турбини ще заработят край североизточния бряг на Обединеното кралство. Огромната вятърна ферма ще покрива 600 кв.км. в Северно море и ще генерира 1.2 гигавата електоенергия – достатъчни за захранването на годишните нужди на 2 милиона британски домакинства. Още 150 мощни турбини ще бъдат поставени край бреговете на Холандия. Основни инвеститори в областта на вятърната енергия са Дания, Швеция и Португалия. Според оценки на WindEurope, при този темп на развитие на производството е съвсем реалистично да се очаква, че до 2030 г. 7% от електроенергията в Европа ще се произвежда от вятърните турбини.

В бъдеще конкуренция на вятърната енергия може да стане слънчевата, чиито разходи също постепенно се съкращават. На 26 юли приключи мисията Solar Impulse 2 – самолет, захранван със слънчева енергия, който за пръв път извърши околосветски полет с енергия от възобновяеми източници.

2014_08_28_8thFlight_revillard_55.0

Според прогнозите на Bloomberg разходите за вятърна и слънчева енергия до 2040 г. ще спаднат съответно с 60% и 41%, а след 25 години те ще станат най-евтините начини за производство на електроенергия.

През май т.г. Германия заради ветровитото и слънчево време постави нов рекорд за производство на възобновяема енергия, което доведе до драматичен спад в цената на електроенергията. В същото време Португалия за четири дни обезпечи напълно нуждите си от електрическа енергия само чрез зелени източници.

Цеца Христова / Memoria de futuro

Източник: climatenewsnetwork.net

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни