Учени от Харвард откриха „Светия Граал“ на меката роботика

softrobothand

Изследователи от Училището по инженерни и приложни науки в Харвард са разработили нова технология за изкуствени мускули за меката роботика. Новите „мускули“, създадени от мек еластомер и електроди, изработени от въглеродни нанотръби, по своята ефективност почти не отстъпват на истинските, пише Motherboard.

„Това откритие може да се окаже „Светия Граал“ за меката роботика“, написа аспирантът в Харвардския университет Мишу Дудута. – То дава отговор един от ключовите въпроси: как да се създадат меки, еластични и максимално ефективни устройства – изкуствени мускули за роботи.“

Механизмът на повечето такива устройства все още се състои от хидравлични и пневматични компоненти, които работят с течности или сгъстен въздух. Но тези системи не осигуряват бърза реакция на робота и правят конструкцията му твърда, което елиминира самата идея на меката роботика – да се създаде робот по подобие на морската звезда или октопода, който да е само от меки елементи. Преди инженерите се опитваха да използват меки изолационни материали – диелектрични еластомери, но за тяхното изработване също бяха нужни твърди елементи и високо напрежение.

Видео: Този мек робот, който владее няколко „походки“, беше създаден в Харвард през 2011 г.

Електричеството е лесно за съхранение и доставка, но досега не беше възможно да се осигури достатъчно високо ниво на електрическото поле, необходимо за задвижването на меки роботи. Новото откритие решава редица от досегашните проблеми на „мекото“ придвижване с по-ниско напрежение при задвижването и увеличена енергийната плътност и едновременно с това –  премахване на твърдите компоненти.

За да се реши този проблем, учените са комбинирали два материала: гъвкав еластомер, създаден в Калифорнийския университет, и електрод, изработен от въглеродни нанотръби, създадени в Харвард. Всеки „мускул“ представлява многопластова структура от еластомер и електроди, като електродът се използва за контрол на горния и долния слой на еластомера.

1469367050912210

Според екипа, извършил научния пробив, задвижване от този тип може да бъде използвано навсякъде – от производството на минимално инвазивни хирургически инструменти до меки изкуствени мускули за по-сложни или традиционни роботи.

Изследването на учените е подкрепено от  Националната научна фондация (National Science Foundation).

Наскоро Харвардският университет създаде биоробот-скат, използвайки мускулни клетки от сърце на плъх, силикон и злато. Изследователи от университета Case Western Reserve пък създадоха биохибриден робот, който се движи с помощта на мускул, взет от морски охлюв (на снимката долу).

Робот-из-Кейс-Вестерн-пока-может-только-медленно-передвигаться

Цеца Христова / Memoria de futuro

Източник: MOTHERBOARD

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни