Турските власти отнеха лицензите на 24 опозиционни медии

Untitled

Висшият съвет за радио и телевизия на Турция (RTUK) спря лицензите на 24 медии, за които властите твърдят, че са свързани с опозиционния ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвини за организирането на опита за преврат в страната.

„На извънредно заседание на съвета единодушно беше решено да се отмени лицензът и да бъдат лишени от правото да излъчват всички телевизионни и радио компании, за които е установена връзка с организацията на Гюлен„, се казва в изявлението.

По-рано Турският фонд за гарантиране на влоговете временно преустанови работата на свързаната с Фетхуллах Гюлен Bank Asya – шестата по големина частна банка в Турция. Тази банка Гюлен основа заедно с Реджеп Тайип Ердоган през 1996 г. и в продължение на много години неин ръководител беше близък съратник на Гюлен.

Ердоган обвини за опита за преврат Гюлен, който живее в Съединените щати от 1999 г. и поиска той да бъде екстрадиран. Отговорът на САЩ беше, че трябва да представи солидни доказателства за вината му. Самият Гюлен заяви, че няма нищо общо с военния преврат в Турция и изрази готовност да бъде екстрадиран в родината си.

Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни